Maria Giurgea și Solomon Haliță
Povestindu-și viața artistică de la primele începuturi până la apogeul succesului pe care l-a atins, Maria Giurgea evoca reminiscențe care interesa însăși dezvoltarea artei dramatice naționale.
Valoroasă artistă „pe care am văzut-o acum câțiva ani în <> pe scena”, se menționa într-un articol din ziarul „Mișcarea” din anul 1928, își răsfoia amintirile cu o înțeleasă nostalgie, vorbind de domnia-sa și „despre alții”, despre persoane care au jucat și ele un rol „hotărâtor” în cariera ei dramatică.
Între cei amintiți, doamna Giurgea pomenea și pe neuitatul fost inspector al învățământului și profesor ieșean, Solomon Haliță, care a admirat și arta cu care a recitat „Miorița” – o altă dovadă că Maria Giurgea a fost cea mai talentată elevă a Aristizzei Romanescu.
Întrebată în această privință, Maria Giurgea răspunse astfel:
- Mă cunoști?, i-am zis eu.
- Da, ești Maria Giurgea de la Teatrul Național. Te-am auzit spunând „Miorița”.
- Cum vă numiți, domnule bătrân?
- Haliță.
- Domnule Haliță, dumneavoastră ați fost primul meu admirator!
Amintirea doamnei Giurgea, vie și impresionantă, avuse o durată de vreo patru ani, cam de când nu mai apăruse pe scenă. Între timp, „domnul bătrân” Solomon Haliță, a închis ochii fără să știe că actrița pe care a caracterizat-o atât de bine printr-o frază lapidară, se va închide atât de timpuriu în casa ei, pentru a ne vorbi în tonul nostalgic în care vorbea, trezind reminiscențe plăcute și dorința multora dintre admiratori de a o revedea pe scenă.
Alexandru Dărăban, text cules și adaptat din Mișcarea, Iași, Anul XXII, 1928, nr. 54, p. 1.
Citiţi şi:
- Nepoata ilustrului Solomon Haliță, scrisoare către Prefectură. Cum i-a răspuns Ovidiu Frenţ?
- GIURGEA MACARIE (preot Simioneşti)
- Testamentul moral al lui Solomon Haliţă
- Scrisoare deschisă conducerii judeţene PNL Bistriţa-Năsăud
- ÎNCEPERE PROIECT POC- Achiziționarea de tablete și dispozitive electronice pentru învățământ, pentru Școala Artemiu Publiu Alexi și Liceul Solomon Halița, din orașul Sângeorz-Băi
Adaugă comentariu nou