Mărțișor pentru Scriitor – de la Palatul Copiilor!

Din 3 martie, Ziua Mondială a Scriitorului, până pe 21 martie, Ziua Mondială a Poeziei, am avut misiunea de a oferi fiecărui scriitor din Bistrița, care are statuie, câte un mărțișor vesel, expresiv, creat de elevii cercului de pictură de la Palat, coordonat de dna prof. dr. Diana Morar.
În aventura noastră, primele mărțișoare au fost dăruite lui Eminescu și muzei sale de către eleva voluntară Maria Tăuth, cu ajutorul bunicului ei.
Următorul popas a fost la Biblioteca Județeană George Coșbuc, unde copii și bunicuțe au ales și așezat, cu acordul domnului director Ioan Pintea, două mărțișoare, unul pe pălăria lui Coșbuc iar celălalt pe soclul poetului Ioan Alexandru. Ceremonia a fost însoțită de lecturi din opera poeților omagiați. Instantanee fotografice au fost realizate și de doamne bibliotecare asistente.
Pe o vreme mai capricioasă, profesoara noastră de jurnalism și doamna bibliotecară Angela Costin au așezat un mărțișor pe soclu poetului Andrei Mureșanu, de la Casa Memorială care-i poartă numele, Filială a Bibliotecii Județene. (La Statuia lui Liviu Rebreanu, de la Colegiul Național omonim, nu am avut acces, pe motiv de șantier.)
De Ziua Mondială a Poeziei, am ajuns în fața statuii lui George Coșbuc din parcul municipal, înminunate de copilul din brațele lui Coșbuc, Simon, care s-a oferit voluntar să îi așeze poetului mărțișorul. Pentru încuviințare, am vorbit cu unchiul și tatăl său și am primit răspunsul: „Da!”, din partea amândurora. Simon i-a pus mărțișorul în dreptul inimii poetului.
Ne-a impresionat acordul domnului Lucian Oniga, tatăl lui Simon: „Sunt de acord ca Simon să ajute la gestul cultural de a pune mărțișor în pieptul marelui poet George Coșbuc imortalizat prin statuia situată în parcul central al orașului Bistrița. De asemenea, îmi dau acordul pentru folosirea imaginilor în care apare fiul meu pentru promovarea inițiativei dumneavoastră vrednică de laudă”.
Și profesoara noastră Ionela-Silvia Nușfelean a fost marcată de entuziasmul lui Simon, de lirismul lui, încât ne-a mărturisit că e mult posibil să devină și poet. Oricum, îl așteptăm la atelierele literare de la Palat, să-l recompensăm cu o carte de George Coșbuc și o agendă pentru poezii...
Am citit „Cântec”, „Hrana noastră”, „Cântecul soarelui”, „Duminică”, din volumul „Ochiul Lui Dumnezeu”, apărut la Editurile Charmides/ Eikon, 2004, volum ce cuprinde poezii inedite și regăsite scrise de Coșbuc. S-au alăturat și trecători cercului nostru liric. A fost un timp blând, de duminică. I-am zis „La revedere!” poetului, mulțumite că ne-am îndeplinit misiunea.
De câțiva ani buni, între 3 martie și 21 martie, Palatul Copiilor Bistrița gândește formule de sărbătorire a scriitorilor în viață sau a celor trecuți în eternitate și prin oferirea de mărțișoare, microrecitaluri, dezbateri. Deci, Martie literar în calendar!

Ana CIOBANU și Ioana Nectaria BĂLAN
Jurnalism, Palatul Copiilor Bistrița

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5