Ministrul Daniel Constantin, moara stricată a Guvernului Ponta

av. Monica Săsărman, preşedinte Comisia de Administraţie PDL BN

Fermierii din România au ajuns la sapă de lemn. Comisii peste comisii, dezbateri peste dezbateri despre problema agriculturii, însă eficienţa mai are de aşteptat. După cotele de impozit impuse din cabinetul ministrului, a venit şi lovitura dată tinerilor fermieri. Concret, mulţi tineri din mediu rural au depus proiecte pe Măsura “Instalarea tinerilor fermieri” în vederea accesării de fonduri europene. Aceştia şi-au constituit o exploataţie agricolă, investind sume consistente, şi-au intocmit prin firmele de consultanţă proiectele, care nu au fost deloc ieftine, au respectat toate termenele şi condiţiile impuse în “Ghidul solicitantului”. Bucuria declarătii acestor proiecte ca fiind eligibile a fost de scurta durată, pentru că mult aşteptatele contracte nu s-au mai semnat, cu motivarea că de la data instalării si până la data semnării contractelor au trecut 18 luni. Motivul, fals de altfel - lipsa de personal în evaluarea proiectelor.

Astfel, tinerii fermieri au rămas cu investitia şi fără banii necesari. În loc de soluţii, pentru ministru este mai important să turuie pe toate posturile despre dezvoltarea agriculturii, concept care există doar pe hârtie, când putea să intervină şi să susţină aceste proiecte din bugetul central, pentru a repara prejudiciul creat tinerilor fermieri prin neevaluarea la termen a proiectelor.

Multi dintre acesti tineri nu mai pot accesa pe această măsură şi nici nu vor primi subvenţii.

Nici macar Ordinul nr.920 din 10.09.2013 pentru stabilirea modului de implementare, a condiţiilor specifice, a criteriilor de eligibilitate şi a termenilor de referinţă pentru aplicarea schemelor de plăţi naţionale directe complementare în sectorul zootehnic la specia bovine, în acord cu reglementările comunitare în domeniu, nu urmăreşte susţinerea fermierilor.

Deşi banii trebuie să urmeze exploatatia, ordinul nu face nicio referire şi nici nu reglementează transferul exploataţiei realizat în cursul acestui an, astfel încât sute de fermieri din judeţul nostru nu vor primi subvenţiile pentru bovine. Legislaţia europeană recunoaşte transferul de exploataţie.

Problema se poate rezolva foarte simplu: banii să urmeze exploataţia agricolă, pentru că sunt destinaţi susţinerii şi dezvoltarii acestei exploatatii, şi orice persoană care face dovada existenţei transferului exploaţiei la data depunerii cererii să poată beneficia de aceste subvenţii.
Carenţele acestui ordin care lasă de izbelişte sute de fermieri nu sunt întâmplătoare, sunt premeditate, tocmai pentru a ascunde incapacitatea acestui guvern de a-şi susţine financiar angajamentele.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]