Mirela Parker despre alimentaţia de Sărbători

Sarbatorile de iarna reprezinta pentru majoritatea dintre noi momente magice petrecute alaturi de persoanele dragi, cadouri, colinde si, nu in ultimul rand, masa traditionala de Craciun care, de cele mai multe ori, are efecte nedorite asupra corpului nostru: kilograme in plus, senzatii de balonare si, uneori, indigestii.
Pentru a preintampina aceste probleme este bine sa tineti cont de cateva aspecte pentru a va putea bucura de momente frumoase si de un corp sanatos chiar si in aceasta perioada in care tindem sa mancam dezordonat si mai mult ca de obicei. Dr. Mihaela Bilic, autoarea celei mai vandute carti a anului 2008, “Traiesc, deci ma abtin” va ofera cateva sfaturi pentru a va hrani sanatos de Sarbatori:
1) Chiar daca de pe masa de Craciun nu pot lipsi sarmalutele, friptura de porc, piftia, ciorba de perisoare sau cozonacul, acestea trebuie consumate in cantitati moderate, mai ales daca ati tinut post o perioada mai lunga. In mod normal, trecerea de la alimentele de post la cele bogate in proteine, lipite si glucide trebuie sa se faca progresiv, dar acest lucru se intampla rar.
2) Pentru a evita riscurile de gastrita, enterocolita sau disfunctii biliare este bine sa nu consumati la o singura masa o cantitate foarte mare de alimente sau sa combinati foarte multe feluri de mancare.
3) Inainte de a gati carnea, trebuie indepartate toate urmele albe de grasime. Carnea impanata contine multa grasime saturata care se depune foarte usor in organism si, de asemenea, duce la cresterea lipidelor din sange (trigliceride si colesterol – periculoase in special in cazul persoanelor cu boli cardio-vasculare).
4) Puteti inlocui friptura de porc cu cea de curcan intrucat aceasta are o valoare calorica mai scazuta. In plus, carnea de curcan amelioreaza dispozitia deoarece contine mult triptofan, precursor al serotoninei, care ofera stare de bine si scade apetitul.
5) Carnea trebuie asociata cu legume de orice fel pentru aportul de glucide si fibre care faciliteaza absorbtia grasimilor si tranzitul intestinal. De asemenea, trebuie consumate produse ce cresc aciditatea gastrica (suc de fructe, otet), pentru ca proteinele se digera mai usor in mediul acid.
6) Mezelurile si afumaturile care contin foarte multa sare nu sunt recomandate in cantitati mari persoanelor care sufera de hipertensiune arteriala.
7) Pentru prepararea sarmalelor sau a perisoarelor nu cumparati carne deja tocata, ci pregatiti-o singuri din pulpa de porc sau de vita foarte slaba.
8) Zaharul si alcoolul sunt glucide care, in afara aportului energetic, nu contin niciun element nutritiv. Organismul nostru poate sa functioneze perfect fara niciun gram de zahar rafinat. Cozonacul si celelalte dulciuri care sunt servite la masa de Craciun, pe langa zahar, contin si cantitati mari de grasimi (unt sau margarina), lapte, cacao, faina, ceea ce le transforma in alimente complexe cu aport caloric foarte mare; de aceea acestea trebuie consumate in cantitati mici, doar pentru a va satisface o placere. Este bine sa inlocuiti dulciurile cu fructele care au un continut glicemic mediu. Zaharul din fructe (fructoza) este diluat in cantitati mari de apa si fibre, amestecat cu vitamine si minerale, ceea ce face ca trecerea lui in sange sa se faca in timp mai indelungat. Fibrele solubile actioneaza asupra nivelului glicemiei si colesterolului din sange, in timp ce fibrele insolubile (in cantitate mica) maresc volumul bolului alimentar si ii faciliteaza tranzitul spre intestinul gros.
9) Apa trebuie consumata pe tot parcursul mesei in cantitati mici si dese pentru a mentine sistemul digestiv activ si pentru a evita deshidratarea (care incetineste metabolismul).
Asadar, exista solutii pentru a preveni cresterea in greutate in perioada Sarbatorilor de iarna si a recurge ulterior la diete drastice care pot strica echilibrul organismului. Pentru a afla mai multe detalii in legatura cu o alimentatie sanatoasa puteti achizitiona cartea Dr. Mihaela Bilic , “Traiesc, deci ma abtin” (editura Coreus Publishing).

Copiii nu au un simt dezvoltat al masurii, ei cad cel mai repede tentatiei si le este usor sa manance din mers cate o placinta de aici si un fursec de dincolo.
Pentru a evita mici neplaceri digestive din partea prichindeilor, dar si pentru a le tine greutatea sub control. Incearca sa aplici una sau mai multe dintre metodele de mai jos pentru ca masura sa defineasca alimentatia din perioada sarbatorilor, iar zilele de vacanta sa nu se transforme intr-un cosmar din cauza consumului excesiv de mancare.
Evita acele preparate care stii ca iti fac intotdeauna pofta de mai mult si mai mult. Exista penru fiecare dintre noi astfel de alimente declansatoare, dar este responsabilitatea ta sa stii ce ii face micutului tau cel mai tare pofta. Mare atentie, poate fi vorba de ceva dulce sau de pateuri cu branza sarata. Ideal ar fi sa se evite acesete produse. In plus, nu tine dulciurile la indemana, pentru ca orice copil este atras de un platou de prajituri. Nivelul de zahar din sange nu trebuie sa creasca ingrijorator in aceasta perioada.
• Da-le micutilor fructe si legume chiar si in perioada sarbatorilor. Acestea sunt bogate in vitamine si le confera un plus de fibre care atenueaza efectele mancarurilor grele de Craciun. Aranjeaza mai multe sortimente de fructe pe un platou intr-un mod cat mai creativ, apoi lasa-l pe cel mic sa te vada si pe tine mancand fructe.
• Nu incape indoiala ca micutii nu au voie nici macar sa guste vreo bautura cu alcool.
• Invata-l pe cel mic sa se gandeasca inainte de a manca si sa isi dea seama daca ii este intr-adevar foame sau este doar un moft, o "atractie" vizuala.
• Organizeaza tot felul de activitati dedicate celor mici in perioada sarbatorilor, astfel incat prichindeii sa nu aiba timp sa se plictiseasca si sa inceapa sa inspecteze platourile cu bunatati de pe masa.
• Ai grija ce mananci si tu la randul tau, pentru ca piticul e cu ochii pe tine, iar puterea exemplului functioneaza la cei mici intr-un mod halucinant. Dupa sarbatori, intoarce-te la un meniu sanatos, indemnandu-i si pe ceilalti membri ai familiei sa faca acelasi lucru

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5