Sfatul nutriţionistului Lorena Someşan: Ce efecte secundare au asupra organismului nostru Sărbătorile Pascale?
In primul rand si cel mai evident se observa cresterea greutatii corporale dupa sarbatori. Problema aceasta este importanta avand in vedere ca an de an atat la sarbatorile de iarna cat si la cele Pascale exista o depunere intre 2-5 kg, iar dupa o perioada de 10 ani oamenii se intreaba cum de s-au ingrasat 20 de kilograme?!
Consumul excesiv de grasimi - poate sa duca la colici biliare, mai ales pentru acele persoane care au tinut post sau la acele persoane in care din alimentatia lor de obicei lipsesc grasimile.
Persoanele care sufera de diabet - pot sa aiba dezechilbre mari, datorita aportului mare de zahar rafinat : prajituri, produse fainoase, sucuri, alcool.
Din cauza ingerarii unui consum mare de alimente la o singura masa, poate sa apara refluxul gastro-esofagian - alimentele si acidul gastric pot veni in cavitatea bucala.
Constipatia - din lipsa aportului de fibre, in aceasta perioada se consuma mai putine fructe si legume.
Persoanele care sufera de hipertensiune arteriala – risca sa aiba valori crescute din cauza aportului mare de sare, muraturi si gustari procesate.
Analizele de sange pot fi modificate si anume : colesterolul, trigliceridele, glicemia.
Care este dieta recomandata dupa sarbatori si ce schimbari putem aduce in alimentatie?
Este recomandat ca dupa perioada sarbatorilor sa se treaca brusc la alimentatia slab calorica si la portii mult reduse de mancare deoarece consumand mai multe feluri de mancare la o masa stomacul nostru, fiind elastic s-a marit in volum. Acest lucru este extrem de periculos fiindca urmeaza cresterea in greutate, iar daca nu reducem in mod constient portiile dupa sarbatori, vom continua sa depunem kilograme in continuare.
Alimentele slab calorice sunt : carnea slaba de pasare, pestele, branza usor degresata, oua, legume crude si gatite cat de multe, este nevoie si de aportul de fibre : fructe, cereale integrale, orez brun, paste integrale.
Miscarea trebuie introdusa obligatoriu daca se doreste o scadere in greutate, insa aceasta trebuie facuta regulat si controlat, de 4-5 ori/saptamana.
Lorena Someşan
Nutriţionist-Dietetician licenţiat la UMF Cluj
Super Ambasador Food Revolution Day by Jamie Oliver
0740158886
Citiţi şi:
- Recomandări nutriţionale privind alimentaţia celor mici
- Sfatul nutriţionistului Lorena Someşan: Dulciurile şi dependenţa
- Mirela Parker despre alimentaţia de Sărbători
- Sfatul nutriţionistului Lorena Someşan: Vezi formula de calculare a obezităţii la adulţi
- Octombrie, Campania națională pe Nutriție/Alimentație
Adaugă comentariu nou