Sfatul nutriţionistului Lorena Someşan: Vezi formula de calculare a obezităţii la adulţi

În ultimii ani extinderea obezităţii şi implicit a diabetului zaharat tip  2 (DZ2),  a luat caracter epidemic peste tot în lume. Prevalenţa supraponderii si obezitatii creşte în fiecare an. Aceasta se datorează în marea majoritatea a cazurilor datorită unui dezechilibru energetic cronic, între ingestia calorică crescută (mancare)  şi consumul energetic redus (miscare).

Obezitatea este responsabilă de 80% din cazurile de diabet tip 2 . România se află în top 10 ţări din Europa ca prevalenţa a cazurilor de diabet.

            Dovezile actuale au demonstrat că schimbarea stilului de viaţă şi al alimentaţiei este mai eficient decât intervenţiile farmaceutice în prevenirea DZ2 pentru persoanele cu risc crescut.

Diabetul zaharat tip 2 este de departe cea mai comună formă de diabet, cu istorie naturală,  progresivă,  lentă, care poate trece nediagnosticat ani de zile. Multe  şi frecvent diagnosticat in stadiu de complicatii cronice.

Din păcate, mediul „obezogenic” care ne inconjoară, caracterizat de porţiile imense, de alimentele cu valoare energetică foarte mare dar reduse  nutritiv, de fast food-urile accesibile şi de un stil de viata sedentar, nu incurajează menţinerea greutăţii optime.

Cea mai folosită metodă de a determina obezitatea la adulti  este IMC ( Indicele de masa corporala) , care se calculează în felul următor: greutatea(kg)/ înălţimea (cm2. Limitele normale pentru IMC se încadrează între 18.5-24.9 kg/m2 ,25-29.9 kg/m2  reprezintă clasa pentru suprapondere, între 30.34.9 kg/m2 si obezitate grad I, între 35-39.9 kg/m2  obezitate grad II şi ultima categorie > 40 kg/m2 obezitate grad III.

Componentele stiului de viaţă nesănătos implicate sunt nenumărate, printre care: alimentaţia  dezechilibrată-hipercalorica, bogată în lipide săturate şi colesterol; consumul crescut de dulciuri rafinate este asociat pozitiv cu insulinoresistenta şi diabetul, sedentarismul; alcoolul, fumatul, inadaptarea la stres.

Scăderea intenţionată în greutate şi menţinerea ei în limite normale s-a dovedit că are efecte pozitive atât la persoanele cu diabet zaharat şi obezitate. Acest angajament pe termen lung are un success mai mare dacă se folosesc mai multe interventii, combinarea dietei cu activitatea fizică.

 

Recomandare : dacă considerați că aveți probleme de greutate, calculați-vă IMC –ul cu formula de mai sus și faceți un set de analize pe care să le prezentați medicului de familiei, diabetologului sau nutritionistului, pentru a preveni apariția diabetului sau altor boli cronice: glicemia, Hemoglobina glicozilată, Colesterol:  Total, HDL, LDL, Trigliceride.

 Lorena Somesan
Nutritionist-Dietetician licentiat la UMF Cluj
Super Ambasador Food Revolution Day by Jamie Oliver
www.nutritionistlorena.ro
[email protected]
0740158886

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5