Sfatul medicului

Dr. Dănuţ Cocoi: Despre obezitate

Obezitatea este termenul medical care defineşte acumularea de grăsime corporală în exces. Înţelegem că, obezitatea este o boală cronică care nu trebuie neglijată. Studiile OMS arată că, persoanele cu grăsime acumulată la nivelul abdomenului au un risc mai mare de complicaţii. Tot OMS consideră patologică o circumferinţă abdominală: peste 80 cm la femei, peste 94 cm la bărbaţi.
Care sunt complicaţiile obezităţii? Menţionăm doar câteva: diabet zaharat tip 2; hipertensiune arterială; boală cardiacă sau neurologică; cancer; apnee de somn (adică pe înţelesul tuturor, respiraţia se opreşte în timpul somnului pentru perioade scurte de timp); boli hepatice, afecţiuni ale vezicii biliare; afecţiuni osteoarticulare. Alte probleme care ar fi posibil să apară ar fi: creşterea colesterolului, tulburări de ciclu menstrual, hirsutism (exces de păr facial şi pe corp); tulburări de memorie; scăderea imunităţii şi creşterea riscului de infecţii; depresie. Ca atare, scăderea în greutate, chiar şi mică, are un efect benefic asupra sănătăţii. Astfel, pierderea a 5-10% din greutate scade tensiunea arterială şi grăsimile din sânge. Pierderea a 5-7% din greutate previne apariţia diabetului zaharat, iar pierderea în greutate îmbunătăţeşte activitatea fizică şi sexuală.
Ce trebuie să facem, care este metoda cea mai bună pentru a slăbi? Sigur, nu există miracole în acest domeniu. Dar, pentru a slăbi este necesar să mâncaţi mai puţine calorii decât cele necesare menţinerii greutăţii. Necesarul de calorii pentru menţinerea greutăţii este variabil, în funcţie de nivelul de activitate fizică. Astfel, 1600 calorii/zi pentru femei sedentare (muncă de birou, activităţi casnice); 2200 calorii/zi pentru bărbaţi sedentari sau femei cu activitate fizică susţinută şi 2800 calorii/zi pentru bărbaţi cu activitate fizică susţinută. Pentru cei interesaţi menţionăm şi câteva sfaturi practice pe care ar trebui să le urmeze cei cu greutate corporală depăşită: nu trebuie să evităm micul dejun, să consumăm multă apă (ceai, sucuri naturale), să consumăm carne slabă (pasăre, peşte). De asemenea, este indicat să consumăm multe legume şi fructe, acestea au un conţinut scăzut de calorii. Este bine să evităm fast-food-urile, produsele de patiserie şi dulciuri în exces. Este indicat să mâncaţi diversificat şi să evităm consumul de alimente după ora 18.00. Este bine ca ultima masă a zilei să fie cu cel puţin 2 ore înainte de culcare şi o ultimă recomandare: nu vă ridicaţi de la masă cu stomacul plin. Mâncaţi 4-5 mese pe zi, cu cantitate mică de alimente pentru a reduce treptat dimensiunile stomacului şi a nu lăsa să se depună surplusul de calorii.
Dr. Dănuţ Cocoi, medic primar cardiolog,
Doctor în ştiinţe medicale

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5