“OSPĂŢUL” DE SĂRBĂTORI
Sărbătorile sunt aproape. Ne pregatim şi le aşteptăm cu nerăbdare. Curăţenia este gata, cozonacii sunt în cuptor, sarmalele îşi aşteapta rândul, cârnaţii sunt la afumat, urmează prăjiturile...
Şi este firesc să fie aşa. Vom lăsa la o parte orice dietă pentru slăbit, pentru că nu îşi are rostul în perioada aceasta a anului şi ne vom bucura de sărbători alături de cei dragi. Un singur lucru ne putem propune, care să fie şi realizabil şi rezonabil: să ieşim din sărbători cu aceeaşi greutate cu care am intrat.
Cuvântul cheie, evident, este “moderaţia”. Ar fi absurd să nu ne bucurăm de toate bunătaţile acelea care le-am pregătit pentru sărbători, însă cu măsura. Şi nimeni nu spune că nu putem fi şi inventivi în a mai scădea din calorii. De exemplu: sarmalele pot fi făcute cu un sortiment de carne cu mai puţina grăsime, sau putem înlocui parţial carnea cu ciuperci, iar la fiert putem adăuga doar o cantitate minima de ulei; sau salatele pot fi asezonate cu un sos de muştar in loc de maioneza şi cu iaurt sau lapte bătut în loc de smântână; pentru friptură alegeţi carnea cu cât mai puţina grăsime vizibila. Şi nu uitaţi de fructe şi legume – incercaţi să le consumaţi cât mai mult proaspete. Iar la desert, din când in când putem avea şi o salată de fructe in loc de cozonaci şi prăjituri. Iar dacă dietele de slăbit se pot lasa la o parte în această perioadă a anului, nu acelaşi lucru putem spune despre dietele necesare din punct de vedere terapautic. Alcoolul, grăsimile, dulciurile concentrate, sarea, toate în exces, pot face rău persoanelor cu hipertensiune arterială, dislipidemii, diabet zaharat, boli cardio-vasculare şi pot declanşa episoade acute grave. Este bine să consultaţi medicul specialist pentru a vedea cum puteţi evita aceste lucruri.
Şi să nu uităm că scopul sărbătorilor este să retrăim momentele magice, să ne bucurăm de familiile reunite, de copiii veniţi acasa în vacanţa, de colindători, de prieteni. Masa cu bucate este doar mijlocul prin care vom face acest lucru.
Vă urez tuturor sărbători fericite, sănătate şi un an nou mai bun.
Autor:
Dr. Mădălina Indrie
medic specialist Diabet Zaharat, Nutriţie şi Boli Metabolice
www.nutritiecluj.ro
Adaugă comentariu nou