Postul Crăciunului – pentru cine şi cum?

Suntem in postul Crăciunului. Un prilej de purificare sufletească şi trupească în aşteptarea sărbătorilor şi anticiparea bucuriilor care acestea ni le aduc.

Semnificaţiile postului sunt multe: aşeptarea lui Moise, pe muntele Sinai, pentru Tablele Legii dăruite de Dumnezeu, sau cele 40 de zile cât a rămas Iisus in deşert postind şi rugându-se pentru înfrangerea diavolului, sau pedeapsa dată de Maica Domnului bătrânului Craciun pentru că a tăiat mâinile Crăciunoaiei, nevasta sa, care moşise pe Maica Domnului. Oricare ar fi aceasta, şi oricare ar fi semnificaţia care de fapt se găseste in sufletul fiecăruia dintre noi, scopul este acelaşi: să ne pregătim pentru sărbătorile care urmează, să retrăim momentele sacre prin ritualuri.

Din punct de vedere medical şi alimentar, (pentru că evident, despre aceste lucruri aş dori să vorbim) postul, prin durata şi dezlegările la peşte din timpul lui, nu pune probleme de sănătate. Cu condiţia ca persoana care ţine postul să nu aibe afecţiuni prealabile.

Eliminarea din alimentaţie a cărnii, lactatelor şi a oualelor pe perioada postului poate avea avantaje pentru sănătate. In primul rând, o dietă compusă numai din vegetale tinde să fie hipocalorică şi cu repercursiunile de rigoare asupra greutăţii. Cantitatea de fibre este mai mare, ceea ce va regla tranzitul intestinal. Apoi absenţa colesterolului din alimentaţie (acesta se gaseşte doar în produsele de origine animală), poate imbunătăţi profilul lipidic şi prin acesta riscul cardio-vascular. Fructele şi legumele în stare cruda, proaspete, aduc vitamina C şi acid folic. Unele boli cronice se pot ameliora cu o astfel de dietă: diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, boala diverticulară, deasemenea, scade riscul de cancer.

Dezavantajele postului se materializează doar dacă avem de-a face cu un organism tarat, cu diferite suferinţe, sau cu nevoi speciale (copii în periodele de creştere, femei gravide, sau care alăpteaza, persoane în vârsta). Spre exemplu: pesoanele cu anemie prin deficit de fier nu sunt candidaţi buni pentru a ţine postul. Cu toate că vom găsi surse de fier şi printre fructe şi legume, acesta este insă mult mai greu absorbabil ca cel din produsele animale. Doar ca să ne facem o idee, fierul din carne se absoarbe in proporţie de 25%, pe când cel din vegetale doar intre 3-8%. Ca să obţinem aceeaşi cantitate de fier ca cea din 100g de ficat de porc, ar trebui să mâncăm 3kg de mazăre spre exemplu.

Apoi se mai pune problema proteinelor. Proteinele animale conţin toţi aminoacizii esenţiali şi prin aceasta au o calitate biologică înaltă. Proteinele vegetale sunt incomplete din acest punct de vedere. Desigur, aici este loc de discuţii: unii autori din literatura de specialitate susţin că soia conţine toţi aminoacizii esenţiali, alţii includ şi ciupercile în aceasta categorie. Nu vreau să intru în prea multe amănunte, poate vom vorbi mai pe larg despre dietele vegetariene în alt articol. Oricum, ideea este că aceste proteine (din soia, ciuperci) nu se vor suprapune intru totul peste cele animale. Iar daca pentru un organism sănătos şi fără cerinţe suplimentare de creştere, graviditate, alăptare, boli cronice sau consumptive, nu este o problema să excludă, pentru o perioadă, proteinele cu calitate biologică mare, nu acelaşi lucru îl putem spune despre categoriile de persoane cu nevoi speciale amintite mai sus.

Calciul este de asemenea deficitar în cadrul alimentaţiei în post. Lipsesc lactatele, care sunt sursa majoră de calciu. Atenţie în special la femeile postmenopauză mai ales cu osteoporoză instalată! Ar fi bine să vă consultaţi cu specialistul dumneavoastră şi să aveţi în vedere suplimentarea calciului. Alte surse bune de calciu sunt: peştele (mai ales peştele în conservă, la care se pot consuma şi oasele) – în cadrul zilelor cu dezlegare la peşte, varza, broccoli, soia, fasolea boabe, fructele oleaginoase şi seminţele. Însă, trebuie menţionat că, la fel ca la fier, absorbţia este mai scazută din aceste surse alternative.

Un alt element care nu se regaseşte pe deplin în alimentaţia din post este zincul. Avem nevoie de zinc pentru foarte multe procese în organism: funcţionează în asociere cu mai mult de 300 de enzime diferite, are rol în sinteza hormonală, în imunitate, în metabolismul osos. Sursa lui majoră este carnea, insă îl putem găsi şi în peşte, fasole, linte, nuci.

Vitamina B12 este cu totul absentă intr-o dietă în care lipsesc produsele animale. Însă organismul nostru este pregătit din fericire cu rezerve foarte bune. Deficitul (anemia megaloblastică, tulburări neurologice) s-ar manifesta doar în câţiva ani de dietă strict vegetariană, aşa că cele 40 de zile cât ţine postul Crăciunului nu sunt o problemă. Doresc doar să atrag atenţia persoanelor cu deficit de absorbţie a vitaminei, la care depozitele pot fi chiar absente. Şi anume persoanele care au suferit intervenţii chirurgicale pe tubul digestiv (stomac, intestin subţire, colon), persoanele cu hipo- sau aclorhidrie gastrică (scăderea până la absenţa aciditaţii gastrice), persoanele în vârstă (până la 43% din vârstnici au niveluri scăzute de vitamina B12, in relaţie mai ales cu atrofia mucoasei gastrice), sau care se află sub diferite tratamente: diabetul zaharat în tratament cu metformin, guta sub tratament cu colchicina. În aceste cazuri trebuie avute în vedere alimente care sunt fortifiate cu vitamina B12 (unele cereale pentru micul dejun, unele produse de soia).

După cum putem vedea clar, postul nu este pentru oricine. Cu acest lucru sunt de acord şi lumea medicala şi cea bisericeasca. Ca şi medic nu pot să nu atrag atenţia asupra acestor aspecte şi să vă îndemn să alegeţi cu atenţie alimentele şi să nu vă puneţi sănătatea în pericol.

Autor:

Dr. Mădălina Indrie

Medic specialist Diabet zaharat, Nutriţie şi Boli Metabolice

www.nutritiecluj.ro

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5