DE CE NE ÎNGRĂŞĂM ŞI CUM SĂ SLĂBIM CORECT?
Două probleme extrem de actuale în întreaga lume şi care constituie obiectul unor multiple cercetări şi studii clinice. Acest lucru se datorează epidemiei de obezitate care a luat amploare şi pare că nimic nu-i stă în cale.
Obezitatea şi comorbidităţile ei (diabetul zaharat, bolile cardiovasculare, cancerul, etc.) îşi cer tributul de vieţi omeneşti cu toate că lumea ştiinţifică se străduieşte să găsească tratamentul cel mai eficient. În permanenţă se descoperă noi molecule cheie în veriga patogenetică a obezităţii, se testează ipoteze mai mult sau mai puţin revoluţionare de scădere ponderală, se imaginează diete peste diete, însă toate acestea sunt intervenţii asupra efectului nu asupra cauzei. Şi ştim cu toţii ce înseamnă să nu înlături cauza unei probleme.
Din păcate nu putem înlătura cauza obezităţii. Nu putem înlătura progresul făcut de omenire de când se afla pe pământ. Omul a evoluat de la statutul de vânător-culegător la ceea ce este astăzi. Însă organismul omului nu s-a adaptat în acelaşi ritm. Nu e pregătit să facă faţă abundenţei de alimente uşor accesibile şi intens prelucrate care există acum pe piaţă.
Metabolismul omului şi reacţiile chimice care se desfăşoară în organism sunt aceleaşi ca acum câteva mii de ani, când trebuia depus un efort substanţial pentru procurarea hranei, iar mesele erau rare şi imprevizibile. Aşa că organismul uman primea cu bucurie tot ce i se oferea, iar surplusul îl punea cu grija de-o parte sub forma de ţesut adipos, pentru că niciodată nu se ştia când va fi următoarea masă. Însă tiparul acesta de alimentaţie, evident, nu mai este valabil în zilele noastre, dar organismul nostru nu ştie acest lucru. El în continuare pune deoparte surplusul, pentru că nu ştie că tu vei mânca din nou peste câteva ore. O adaptare foarte bună ar fi fost ca surplusul să fie eliminat – astfel s-ar fi rezolvat problema obezităţii. Însă nu s-a întâmplat aşa.
Astfel încât nu ne rămâne decât să ne luptăm cu progresul pe care îl facem. Să plătim preţul…care nu este ieftin deloc. Pentru că pe cât este de uşor să spui “mănâncă mai puţin şi mişcă-te mai mult” pe atât este de greu de făcut. Dacă aceasta ar fi cheia succesului în lupta împotriva kilogramelor atunci toţi am fi experţi. Dar din păcate, lucrurile sunt mult mai complicate. Organismul e vulnerabil atunci când îl supui unei diete restrictive. Trebuie să avem grijă să aibă toate vitaminele si mineralele necesare unei bune funcţionări, altfel pot apărea consecinţe neplăcute. De asemenea, ritmul scăderii greutăţii e foarte important, preferinţele alimentare, starea biologică, programul de lucru şi multe alte aspecte trebuie avute în vedere pentru că fiecare persoană are particularităţile ei. Din aceasta cauză, scăderea ponderală corectă se realizează sub supraveghere medicală de specialitate.
Gândeşte-te bine atunci când îţi propui să slăbeşti, pentru că va trebui să schimbi unele lucruri, să-ţi revezi priorităţile, puţin efort e necesar, însă beneficiile sunt incomensurabile: îmbunătăţirea sănătăţii, a stimei de sine, creşterea speranţei de viaţă şi atât de multe altele.
Sunt multe capcane în care se poate cădea: diete minune mai mult sau mai puţin restrictive şi dezechilibrate în macro şi micronutrienţi, pastile de slăbit, dar poate cele mai periculoase sunt informaţiile trunchiate care le găsim în tot mai multe surse (TV, presă, internet). Informaţiile trunchiate şi incorect adaptate unei anumite persoane pot face mai mult rău decât bine.
O dieta, de orice fel, începe… la cumpărături. Da, acolo, în faţă rafturilor trebuie să ştii ce sa alegi, pentru că acest lucru va determina ce vei avea în casă la un moment dat. De cumpărăturile care le faci depinde ce vei găti, sau ce vei ronţăi la un moment dat când ţi-e poftă de ceva.
Oricum, un lucru este sigur: atunci când vrei sa scapi de kilograme nu poţi să o iei pe scurtătură. Nu pleca urechea la soluţii miraculoase pentru ca pe termen lung nu ele vor rezolva problema ta. Înarmează-te cu răbdare, ambiţie şi voinţă şi vei vedea că vei reuşi.
Autor:
Dr. Mădălina Indrie
Medic specialist Diabet Zaharat, Nutriţie şi Boli Metabolice
http://www.nutritiecluj.ro
Adaugă comentariu nou