Cafeaua – un toxic bun
Autor: Dr. Mădălina Indrie,
Medic specialist Diabet Zaharat, Nutriţie şi Boli Metabolice
www.nutritiecluj.ro
Până nu de mult, consumul de cafea era încadrat ca şi un factor de risc cardio-vascular, alături de fumat, hipertensiunea arterială, exces ponderal, dislipidemie, diabet zaharat, etc. Însă tot mai multe studii demonstrează efectul protectiv al cafelei asupra majorităţii acestor factori de risc.
Un colectiv de autori de la Centrul Medical Universitar din Utrecht, Olanda a observat o relaţie în formă de “U” între morbiditatea cardio-vasculară şi consumul de cafea, cu un efect protectiv semnificativ la consumul între 2-4 ceşti de cafea pe zi.
Ingestia acută de cafea, sau de băuturi conţinând cafeină, determină într-adevar o creştere a tensiunii arteriale, a debitului cardiac şi activează sistemul nervos simpatic (sistemul care ne ajută să facem faţă condiţiilor de stres) la persoanele care nu consumă cafea în mod obişnuit. Însă, foarte interesant, acest lucru nu se constată la persoanele care consumă cafea zilnic. Datorită acestei pronunţate tendinţe spre toleranţă, ghidurile de tratament ale hipertensiunii nu mai includ aportul de cafea sau de băuturi conţinând cafeina în factorii de risc pentru hipertensiune. Însă, se demonstrează o relaţie clară între consumul de băuturi răcoritoare de tip Cola şi creşterea tensiunii arteriale, precum şi riscul apariţiei diabetului zaharat.
În ce priveşte dislipidemia, s-a observat o tendinţă a creşterii colesterolului după consumul de cafea, însă şi după cafea decofeinizată. Se trage concluzia că efectele lipidice nu sunt în relaţie cu cofeina ci cu alte componente ale cafelei. Aceste componente sunt kaweolul şi cafestrolul, care se găsesc din plin în cafeaua turcească, însă lipsesc în cafeaua preparată la filtru. Prin urmare, persoanele care au probleme cu lipidele serice este bine să opteze pentru cafeaua filtrată (prin filtru de hârtie).
Cafeina stimulează termogeneza şi creşte cheltuiala energetică, facilitând scăderea ponderală (lucru care, scade riscul apariţiei diabetului zaharat). Numeroase studii şi chiar meta-analize (analiza mai multor studii) demonstrează şi confirmă acelaşi lucru: o relaţie inversă între consumul de cafea pe termen lung şi riscul de diabet zaharat. Cu fiecare ceaşcă de cafea (chiar şi decofeinizată) adaugată pe zi scade riscul de diabet cu 7%. Însă, ingestia acută de cafea (mai ales pentru o persoană care nu consumă în mod cronic) scade sensibilitatea la insulină şi alterează toleranţa la glucoză, ambele mecanisme fiind implicate în declanşarea diabetului zaharat.
Alte studii au demonstrat de asemenea, o relaţie inversă între consumul de cafea şi depresie, o scădere a riscului de cancer de prostată (pentru fiecare ceaşcă, riscul scade cu 6%) şi a celui de sân, întârzierea fibrozei hepatice în cadrul bolilor de ficat, o scădere a riscului de gută (40% pentru un consum de 4-5 căni de cafea/zi), şi a cancerului cavităţii bucale şi faringelui. Pentru toate aceste efecte, unele independente de cofeină, se ia în discuţie conţinutul bogat în antioxidanţi şi factori antimutageni (anticancerigeni) din cafea.
Trebuie atrasă atenţia, însă, asupra influenţei cafelei în metabolismul osos, ştiut fiind faptul că ingestia cronică de cafea scade densitatea osoasă, mai ales la vârste înaintate, când osteoporoza poate fi o problemă.
Ca şi concluzie, nu înseamnă că recomandăm consumul de cafea cu orice preţ. O persoană care nu bea cafea în mod obişnuit, nu trebuie să înceapă să consume, mai ales dacă nu-i place. Însă pentru consumatorii cronici, mesajul este că nu sunt riscuri pentru sănătate, din contră, are multiple efecte protectoare. Despre modalitatea de îndulcire a cafelei sau a altor bauturi (ceai, limonadă) vom discuta într-un articol viitor.
Bibliografie:
1. Winkelmayer WC, Stampfer MJ, Willett WC, et al. Habitual caffeine intake and the risk of hypertension in women. JAMA 2005; 294: 2330-2335.
2. Schulze MB, Manson JE, Ludwig DS, et al. Sugar-sweetened beverages, weight gain, and incidence of type 2 diabetes in young and middle-aged women. JAMA 2004; 292: 927-934
3. Coffee, Caffeine, and Risk of Depression Among Women, Michel Lucas, PhD, RD; Arch Intern Med. 2011;171(17):1571-1578.
4. Coffee Consumption and Prostate Cancer Risk and Progression in the Health Professionals Follow-up Study
Kathryn M. Wilson, Julie L. Kasperzyk, J Natl Cancer Inst. Published online May 17, 2011
5. Coffee consumption modifies risk of estrogenreceptor negative breast cancer
Jingmei Li, Petra Seibold; Breast Cancer Research 2011, 13:R49
6. Drinking 4 or More Cups of Coffee a Day May Help Prevent Gout, Hyon K. Choi, MD, DrPH, Posted: 08/23/2007; Arthritis & Rheumatism. 2007;56(6):2049-2055
7. Coffee and cancers of the upper digestive and respiratory tracts: meta-analyses of observational studies. Turati F, Galeone C, La Vecchia C, Garavello W, Tavani A. Ann Oncol. 2011 Mar;22(3):536-44.
Citiţi şi:
- SĂPTĂMÂNA EUROPENANĂ A MOBILITĂŢII, sprijinită de Comisia Europeană
- Cafeaua, bautura populara care aduce o serie de beneficii organismului
- Ziua mondială de luptă împotriva diabetului. Măsurări gratuite ale glicemiei şi întâlniri ale medicilor cu pacienţii
- Sfatul nutriţionistului Lorena Someşan: Vezi formula de calculare a obezităţii la adulţi
- Calculează-ţi riscul de diabet
Comentarii
DA , DA , DA , cafeaua este un beneficiu !!!
Faci sport de performanta sau de placere ? Ai o activitate fizica intensa ?
Desfasori o activitate intelectuala intensa ? Esti stresat ? Ai nevoie de ajutor ?
Ti-i se pare ca te-ai ingrasat ? Vrei sa mai dai jos ceva din greutatea corporala in plus sau in exces ?
La toate aceste intrebari poti gasi raspuns inlocuind cafeaua pe care o bei zilnic cu 2 – 3 cesti / zi de “Fitness – Antioxidant – Coffee” — singura CAFEA 100% NATURALA (Arabica-80% si Robusta) intr-un amestec armonios cu 16 plante si condimente naturale .
Aceste plante sunt unele dintre cele ce “sar in ajutorul tau” , dar nu numai ele :
- Ginseng Korean original – te ajuta sa-ti recuperezi energia fizica si/sau psihica;
- Rodiola Rosea – concluziile ref. la sportivi sunt ca imbunatateste atat rezistenta fizica cat si psihica,creste timpul de recuperare a energiei cardiovasculare;
- Yerba Mate – bogata in continut fenolic ;
- Ghimbir – un antioxidant puternic ;
- Portocala amara – ajuta la cresterea metabolismului , faciliteaza pierderea in greutate ;
- Curcuma Longa – efect benefic asupra ficatului , stimuleaza fluxul de bila , responsabila de defalcarea greasimilor alimentare ;
Din pacate DIABETUL este boala secolului , tacuta dar distrugatoare .
Diabetul zaharat de tip II reprezintala ora actuala o problema globală datorita numarului mare de persoane afectate si prevalentei din ce in ce mai crescute (numai in Romania sunt peste 50.000 de cazuri nou inregistrate anual, iar 5% dintre romani au diabet zaharat confirmat) .
Inlocuiti cafeaua pe care o beti zilnic cu 2 cesti/zi de “Fitness B-Fine Coffee” .
Este singura CAFEA 100% NATURALA(Arabica-80% si Robusta) din lume in amestec cu plante(medicinale) si condimente naturale.
Din toate cele 13 plante si condimente , 4(patru) impreuna cu Scortisoara au capacitatea de a reduce nivelul glucozei din fluxul sangvin si de a controla nivelul glicemiei .
Acestea sunt :
- Iarba de Bermuda ;
- Ienuparul ;
- Papadia ;
- Mesteacanul Alb ;
Aproape in totalitate cele peste 1500 de persoane care beau minim 2-3 cesti de “FITNESS – Coffee” pe zi , afirma fara tagada ca este CEA MAI BUNA CAFEA A MOMENTULUI in Romania .
Ca si regula in SUA sau UK si probabil si in alte tari pe care le numim ironic vorbind "dezvoltate " dupa parerea mea , doctorii , repet doctorii care vin cu stirii de genul asta sunt platiti sa faca asemenea afirmatii . In general studiile vin gata facute de Starbucs , Nescafe , etc (mari companii ce fac profituri masive din vanzarea cafelei) , aceste " Studii " sunt mai departe inmanate doctorilor ( aceste persoane care se vand) pentru a fi propagate maselor de consumatori orbi ( majoritatea consumatorilor nu au nici cea mai mica idee despre continutul produselor ) . Nu e nici o diferenta intre ce era in ziarul Scanteia in Romania comunista si "studiile " care au ca tinta vanzarea unui produs .
Adaugă comentariu nou