Vorbeste cu mine!

Alimentarea la sân - o experienţă 3D

De ce 3D?Cănd analizăm la sprijinul pentru alimentaliei la sân, avem tendinţa de a vedea în două dimensiuni: timp (de la pre-sarcina până la înţărcare) şi loc (casă, comunitate, sistem de sanatate, etc). Nu se are in vedere a treia dimensiune - cea de comunicare!Alimentatia la sin ofera un timp extrem de util in descoperirea celui mic, in a pune bazele unei comunicari...pe viata. Comunicarea este o parte esenţială pentru protejarea, promovarea şi sprijinirea alimentaliei la sân.

Datele oferite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii cu privire la starea alimentaţiei la sân în România spun foarte multe despre atitudinea tinerelor mame cu privire la alaptarea la sin.Rata copiilor care sunt hrăniti exclusiv prin alăptare până la 6 luni: total:15,8 %, urban: 14,3 %, rural: 17,3 %. Rata iniţierii timpurii a alăptării:total: 12,0%, urban: 10,5%, rural: 13,5%.Nivelele de subnutriţie şi de anemie care persistă printre copii, aşa cum sunt identificate de Studiul privind Statusul nutriţional al copiilor în vârstă de până la 5 ani‚2005 sprijinit de UNICEF, indică obiceiuri de hrănire necorespunzătoare şi sugerează de asemenea un nivel scăzut de alimentaţie la sân. Doar 16% dintre copiii români au fost alimentaţi la sân exclusiv pe parcursul primelor 6 luni de viaţă în 2004, în vreme ce doar 12% dintre nou-născuţi au fost alăptaţi în prima oră de după naştere, conform Studiului Sănătăţii.

In compararea celor doua tipuri de alimentatie, fiecare isi poate gasi argumente pro alimentatie la sin. O alimentatie artificiale reprezinta o usa deschisa spre...numeroase dezavantaje, cum ar fi: îmbolnăviri mai frecvente (infecţioase, boli cronice), alergie la proteinele laptelui de vacă (diareea cronică, scădere în greutate, erupţii alergice), mai greu digerabil,încărcare osmotică mare, obezitate,risc de rahitism sau anemie, creşte riscul diabetului zaharat, nu conţine substanţe biologice, prepararea inadecvată creşte riscul malnutriţiei şi infecţiei, poate produce probleme dentare (datorită tetinei), nu produce schimbări biologice în organismul mamei, nu stimulează afecţiunea, încarcă bugetul familiei.

In cazul alimentatei la sin, vorbim de beneficii multiple. Astfel, avem: beneficii pentru societate, cum ar fi: economisire de valută consumată pentru achiziţionare de lapte praf, scad cheltuielile pentru tratarea bolilor acute şi cronice ale copilului, are efect ecologic pozitiv, populaţie sănătoasă).

Beneficiile alimentaţiei la sân pentru copil: asigură o creştere fizică şi psihică echilibrată, protejează copilul de infecţii microbiene, virotice şi fungice şi reduce severitatea desfăşurării lor, este uşor digerabil, are temperatură optimă, este steril, reduce riscul obezităţii şi al hipercolesterolemiei, previne malnutriţia, reduce riscul morţii subite, reduce riscul alergiei şi al astmului bronşic dacă alăptarea durează cel puţin 4 luni, favorizează dezvoltarea muşchilor feţei, al dentiţiei şi a vorbirii, asigură o dezvoltare cerebrală, cognitivă şi vizuală optimă.

Beneficiile alimentaţei la sân pentru mamă:ajută involuţia uterină rapidă după naştere şi previne hemoragiile post-partum, este protectiv împotriva cancerului de sân şi ovar şi a osteoporozei postmenopauzale, duce la pierderea surplusului de grăsime câştigat în timpul sarcinii şi reduce riscul obezităţii pe termen lung, contraceptiv ( 98%) numai pe perioada alăptării exclusive, scade necesarul de insulină la mamele diabetice, diminuă efectele endometriozei şi ajută la stabili-zarea bolii, este mai comodă şi mai puţin obositoare, laptele de mamă nu trebuie preparat, copilul este portabil, are rol în împlinirea feminităţii şi dezvoltarea instinctelor materne, realizează o legătură strânsă cu copilul, economie pentru familie.

Pe adresa de site http://worldbreastfeedingweek.org/downloads.shtml se pot gasi mai multe informatii despre alimentatia la sin, beneficiile ei, precum si provocari pentru intreaga familie: păpuşa WBW - papercraft, pictograme WBW care pot decora spaţiul de lucru, blog-uri sau chiar pagini Web.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5