Beneficiile alăptării pentru sugar
Pe lângă faptul că reduce riscurile apariţiei multor infecții (meningite, infecţii respiratorii, digestive, infecții otice sau infecții urinare), alăptarea asigură o dezvoltare emoţională armonioasă și are și beneficii pentru mamă, economie şi pentru sistemul de sănătate. Compoziţia unică a laptelui de mamă asigură nutrienţii ideali pentru creşterea şi dezvoltarea copilului, în special a creierului uman, mai ales în primul an de viaţă, un rol deosebit având acidul docohexaenoic, colesterolul şi taurina. De asemenea, acuitatea vizuală se dezvoltă mult mai bine la copiii alăptaţi, atât la prematuri, cât şi la cei la termen, faţă de cei de aceeaşi vârstă, dar alimentaţi artificial.
Alăptarea este cea care asigură o creştere şi dezvoltare optime, previne apariţia malnutriţiei, dar şi a obezităţii, majoritatea constituenţilor laptelui nefiind influenţaţi de alimentaţia mamei. Alăptarea este sinonimă cu siguranţa alimentaţiei copiilor în primele şase luni de viaţă. În zonele în care accesul la apă potabilă este limitat, alăptarea crește șansele de supraviețuire a sugarilor în zone cu mortalitate infantilă foarte mare. Unul dintre cele mai importante beneficii ale alăptării asupra sănătăţii sugarilor este datorat efectelor imunologice. Efectul protector al laptelui matern împotriva diverselor infecţii este cunoscut din anul 1892, când a apărut pentru prima dată în literatura medicală un articol despre protecţia pe care o oferă laptele diverselor specii, inclusiv omul, împotriva infecţiilor. Acest rol protector al laptelui matern a fost atribuit anticorpilor în anul 1903. În anul 1905, microbiomul intestinal al sugarilor alăptați a fost recunoscut ca fiind diferit de cel al adulților sau al sugarilor înțărcați precoce. În cazul sugarilor alăptați s-a demonstrat o predominanță a lactobacililor, în special Lactobacillus bifidus (în prezent Bifidobacterium bifidum), responsabil de acidifierea conținutului tractului digestiv și inhibarea creșterii germenilor patogeni enterici.
DSP BN COMPARTIMENTUL DE PROMOVARE A SĂNĂTĂŢII
Adaugă comentariu nou