Săptămâna Internațională a Alăptării sărbătorită la Bistrița: Îți mulțumesc, mamă, pentru că m-ai alăptat!
Cu ocazia Săptămânii Internaționale a Alăptării, Asociația SAMAS, singura rețea de educatori perinatali din România, organizează evenimente pe tema alăptării cu acces gratuit, în peste zece orașe din țară.
În Bistrița, în cadrul campaniei „Îți mulțumesc, mamă, pentru că m-ai alăptat!”,Asociația SAMAS organizeazăurmătoarele evenimente la care cei dornici de participare se pot înscrie accesând link-ul -http://bit.ly/2aD7dU9
Programul evenimentelor
Miercuri, 3 august, de la ora 17:00, părinții sunt invitați la inaugurarea expoziției „Îți mulțumesc, mamă, pentru că mă alăptezi!” – organizată de Atelierul de imagini, în Parcul Municipal Bistrița. În aceeași zi, vor mai fi organizate Aleea Alăptării- un flashmob al mămicilor care își alăptează bebelușii în același timp, în zona spațiului verde de lângă foișor, grupuri de suport cu mame care au născut bebeluși prematuri, cu mame care alăptează prelungit, grup de suport de înțărcare blândă etc, dar și o sesiune de gimnastică cu bebeluși în sisteme fiziologice, susținută de instructorul Alexandra Nagy.
Joi, 4 august, începând cu ora 17:00, la Biblioteca Județeană Bistrița Năsăud, mamele pot urmări documentarul “The Milky Way” – trailer film http://bit.ly/2alfx6w, vizionare urmată de o întâlnire cu Ramona Pașca – psiholog și Anca Toader – psiholog pe tema beneficiilor alăptării asupra dezvoltării bebelușului și aspecte legislative privind alăptarea și întoarcerea la muncă.
Vineri, 5 august, în curtea Librăriei Colorate, mamele sunt invitate, între orele 14:00 – 18:00 la Bazarul Mămicilor, unde pot vinde diverse lucruri second-hand, iar de la ora 15:00 se pot întâlni cu terapeutele Alina Maria Purghe, Ana-Maria Sadaghurschi și Mariana Mistric, în cadrul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri pe tema beneficiilor terapiei Bowen pentru bebeluși și părinți.
Ziua se va încheia cu un atelier despre beneficiile masajului pentru gravide și bebeluși susținut de Mariana Mistric – terapeut maseur și Educator Perinatal SAMAS și Monica Ungur – Educator Perinatal SAMAS, unde mamele sunt așteptate de la ora 16:00.
Sâmbătă, 6 august, de la ora 10:30, în Parcul Municipal Bistrița, mamele sunt invitate la atelierul „Mama și bebe fitness” șide la ora 11:30 la un curs de educație perinatală despre recuperarea perineului după naștere, susținute de Andrada Costeanu – kinetoterapeut, instructor de Pilates și Educator Perinatal SAMAS.
Ziua se va închide cu o conferință pe tema “Alăptarea - hrană trupească și sufletească”, prezentată de Monica Ungur – Educator Perinatal SAMAS și consultant în alăptare, unde mămicile sunt așteptate de la ora 18:30, la Biserica Sf. Treime Bistrița.
“Este momentul ca promovarea și susținerea alăptării în România să devină o prioritate națională de sănătate. Toate forurile mondiale de sănătate, și chiar și cele economice, au luat act de legătura direct proporțională, dovedită prin nenumarate studii, între alăptarea bebelușului și starea sa de sănătate, ritmul de dezvoltare, inclusiv intelectuală, pe toată durata vieții. In acest context, asociația SAMAS își dorește să ofere unui număr cât mai mare de mame din Romania informație corectă despre alăptare încă din perioada prenatalăși, cel mai important, suport practic mamelor care întâmpină dificultăți în cursul alăptării. Este obiectivul nostru să susținem alăptarea bebelușilor întocmai după recomandarile OMS .De aceea, am lansat anul acesta o campanie pro-alăptare prin care, pe de-o parte, punem la dispoziția mamelor informații și suport pentru alăptare, iar pe de alta, le mulțumim, pentru această primă investiție neprețuită în sănătatea și viitorulcopiilor lor.”, a declarat Ana Măiță - Purtător de Cuvânt, Asociația SAMAS.
Mai multe detalii despre campanie puteți găsi pe website-ulwww.programsamas.ro, pe link-ul: http://www.programsamas.ro/?p=1914. Campania ”Îți multumesc, mamă, că m-ai alăptat!” a fost dezvoltată cu sprijinul Philips Avent - accesorii pentru alăptat.
Lipsa de informații teoretice și practice, motivul pentru care româncele renunță la alăptare
Dacă la nivel global rata medie a alăptării este de 32%, la noi în țară - conform ultimului studiu realizat pe un eșantion național,rural-urban, de către Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copilului ”Alfred Rusescu”și UNICEF, în 2011 - este de 12,6 %. Un copil este considerat ca fiind alăptat exclusiv dacă în afară de laptele matern nu mai primește niciun fel de alte lichide (apă, ceai, suc etc.)Rezultatele acestui studiu aratăcăponderea copiilor alăptați exclusiv în prima lună de viață este de 31%, în urmatoarea lună de 22.7%, ajungând în luna a şasea la doar 3.4%.
Educaţia mamei este un factor ce influenţează alăptarea exclusivă, de menționat că, atât mamele cu studii superioare, cât şi cele cu studii limitate înregistrează cele mai mari procente, 15 şi respectiv, 17 %. De asemenea, conform aceluiaşi studiu, prevalenţa alăptării exclusive, în mediul urban, este aproape de două ori mai mare decat în mediul rural, 15,4 față de 9,8%, existând variații importante în privința alăptării exclusive de la o regiune la alta: cea mai ridicată rată de alăptare a fost înregistrată în zonele Moldova și Dobrogea – 16.1%, cea mai mică, aproximativ 10%, în regiunile Muntenia – București, Banat și Oltenia.
Deși în ultimii ani s-a observat o creștere în rândul mamelor care alăptează exclusiv, beneficiile laptelui matern încă nu sunt suficient cunoscute. Toate cercetările din domeniu arată ca laptele matern are o compoziție unică, fiind esențial pentru creșterea și dezvoltarea bebelușilor. De aceea, Organizația Mondială a Sănătății recomandă tuturor mamelor alăptarea exclusivă până la vârsta de 6 luni și continuarea acesteia până la doi ani, în paralel cu procesul de diversificare.Alăptarea exclusivă a copilului până la 6 luni contribuie la dezvoltarea creierului și a sistemului imunitar ale acestuia, reduce riscul apariției alergiilor, astmului bronșic și sindromului de moarte subită a bebeluşului.
"Laptele de mamă este primul și, cred, unul din cele mai importante daruri pe care mama îl face copilului său.Punerea nou-născutului la sân în prima oră de viață facilitează instalarea secreției lactate, adaptarea copilului la viața extrauterină și formarea legăturii incredibile dintre mamă și copil. Laptele de mamă este alimentul perfect pentru sugar și conține toate substanțele nutritive necesare dezvoltării normale a organismului, precum și o mulțime de factori imunitari și imunomodulatori. Copilul alimentat natural nu este protejat doar pe perioada alăptarii, el este apărat și pe termen lung împotriva infecțiior, alergiilor și a unor boli cronice grave. Alimentația naturală are rol în stabilirea unui comportament alimentar corect pe termen lung și îmbunătățește performanțele școlare ale copilului.Ca medic neonatolog, încurajez mamele să alăpteze exclusiv la sân până la șase luni și apoi, în paralel cu diversificarea, până la doi ani, laptele de mamă fiind unica sursă pură și perfect adaptată pentru necesitățile copilului.”,a declarat dr. Cornelia Preda, medic primar neonatolog.
Detalii despre beneficiile alăptării puteți citi pe link-ul:http://www.programsamas.ro/?p=895
Despre Asociația SAMAS
Asociația SAMAS este o organizație nonprofit, care a dezvoltat prima rețea națională de educatori perinatali SAMAS (din rândul asistenților medicali și moașelor), specializați în educația prenatală și postnatală, în nutriția mamei și copilului. Obiectivele asociației pe termen lung sunt: promovarea beneficiilor alăptării exclusive, creșterea ratei de alăptare exclusivă în conformitate cu obiectivele Organizației Mondiale a Sănătății, informarea corectă a mamelor despre procesul nașterii, îmbunătățirea stării de sănătate a mamei, dar și a bebelușului, printr-o nutriție echilibrată din timpul sarcinii, cât și postnatal.
Asociația SAMAS oferă cel mai extins program de sănătate și suport pentru mame și sugari în primele 1.000 de zile, înainte și după naștere, atunci când pot fi puse bazele unei vieți sănătoase a viitorului adult. Activitatea educatorului SAMAS este inspirată din modelul occidental de educație și sprijin al gravidelor și proaspetelor mame. În țări precum Franța, Germania, Austria sau Elveția, peste 70% din mame apelează la servicii similare.
Educatorul SAMAS este aproape de comunitate, mai ales că începând cu acest an, a fost lansată Școala Mamei SAMAS în peste 20 de orașe, cu cinci centre în București, Bistrița, Constanța, Pitești și Timișoara, unde echipe de educatori perinatali oferă cursuri, consiliere și sfaturi gravidelor și mamelor. Gravidele, mamele sau tăticii îi vor putea contacta pe site-ul programsamas.ro, pe pagina de Facebook Școala Mamei SAMAS și în centrul SAMAS din oraș.
În paralel, Asociatia SAMAS și-a propus extinderea Rețelei de Educatori Perinatali SAMAS, oferind burse de formare cadrelor medicale (asistenti medicali si moase), care în urma cursurlor intensive și a perioadei de practică, devin Educatori Perinatali Certificați SAMAS, cu acreditarea Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR).
Rezultatele Asociației SAMAS
Din anul 2013, de când a fost inițiat proiectul, până în prezent, au fost specializați 619 educatori perinatali, 7972 de mame au participat la cursurile SAMAS, dintre care 1720 în cadrul programelor sociale desfășurate de către asociație și peste 210.000 de mame au beneficiat de consultanță perinatală în întreaga țară.
Asociația a fost înființată datorită extinderii și dezvoltării Programului SAMAS, inițiat de către Fundația Crucea Albă, Fundația Nutricia și Crucea Roșie - Filiala Sector 6.
Programul SAMAS este primul proiect social de educație perinatală de anvergură națională din România, premiat în cadrul Galei Societății Civile, unde a câștigat locul al 3-lea la categoria proiectelor sociale pentru sănătate.
Contact Asociatia SAMAS: [email protected] www.programsamas.ro 0766.864.567
Adaugă comentariu nou