Alimentația bebelușului în primele 3 luni de viață
Primii ani din viața unui copil sunt extrem de importanți pentru dezvoltarea sa, așa că fiecare prunc trebuie să beneficieze de o nutriție corectă. Furnizarea unei alimentații optime, în această perioadă, scade ratele de morbiditate și mortalitate și reduce riscul de apariție a unor boli cronice. Haideți să descoperim împreună care sunt principiile alimentare ce trebuie aplicate în nutriția bebelușului de până la 3 luni.
Alăptarea
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) fac două recomandări esențiale:
- inițierea alăptării se face încă din prima oră de la naștere;
- alăptarea exclusivă trebuie să continue până la vârsta de 6 luni, aceasta având numeroase beneficii atât pentru copil, cât și pentru mamă.
Inițierea precoce a alăptării (în prima oră de la naștere) protejează nou-născutul de infecții și reduce mortalitatea infantilă. Riscul de deces din cauza diareii sau a unor infecții poate fi crescut în cazul bebelușilor care sunt parțial hrăniți la sân sau care nu sunt alăptați deloc.
Beneficii pentru copil
Copiii și adolescenții care au fost alăptați prezintă un risc mai mic de a deveni supraponderali sau obezi. În plus, aceștia au performanțe superioare la testele de inteligență și o prezență școlară mai ridicată. De asemenea, alăptarea reduce riscul copilului de a dezvolta:
- Astm;
- Diabet de tip 1;
- Patologii severe ale căilor respiratorii inferioare;
- Otită acută medie;
- Sindromul morții subite infantile;
- Enterocolita necrozantă (la nou-născuții prematuri).
Pe scară largă, alăptarea îmbunătățește dezvoltarea copilului conducând la reducerea cheltuielilor legate de sănătate și la obținerea unor câștiguri economice atât la nivel familial individual, cât și la nivel național.
Beneficii pentru mamă
Mamele care își alăptează bebelușul prezintă un risc mai mic de a dezvolta:
- cancer mamar;
- cancer ovarian;
- diabet zaharat de tip 2;
- hipertensiune arterială.
Orarul alăptării
Pe măsură ce bebelușul crește și stomacul lui se va dezvolta, iar cel mic va fi capabil să bea din ce în ce mai mult lapte, cu fiecare alăptare. În primele săptămâni și luni, timpul dintre alăptări va fi din ce în ce mai mare - în medie 2-4 ore pentru cei mai mulți bebeluși alăptați, exclusiv, la sân.
Unele sesiuni de alăptare vor fi mai lungi, altele, mai scurte. Bebelușul își va lua exact atât cât are nevoie la fiecare alăptare și se va opri din mâncat atunci când este sătul. În general, vor exista între 8 și 12 reprize de alăptare în 24 de ore.
Formulele de lapte
Dacă nu poți alăpta din diferite motive, îi poți oferi celui mic o formulă de lapte . Nu există o formulă care să se potrivească tuturor nou-născuților. Din acest motive, nu ezita să ceri ajutorul medicului pediatru.
Prepararea laptelui praf
Pentru a te asigura că prepari corect laptele praf, citește cu atenție și urmează întocmai instrucțiunile scrise pe recipient. Spală-te corect pe mâini, înainte de a începe prepararea și verifică dacă biberonul este spălat și curat.
În general, laptele praf nu necesită încălzire după reconstituire, însă, unele persoane preferă să-l încălzească. Dacă decizi să încălzești biberonul înainte de a-l oferi bebelușului, nu folosi cuptorul cu microunde deoarece acesta nu încălzește conținutul uniform și pot apărea zone foarte fierbinți, care să-i provoace arsuri celui mic.
În concluzie, fie că optezi pentru alăptare , fie că ești nevoită să îi oferi o formulă de lapte , alimentația pruncului, în primele 3 luni de viață, se va face, exclusiv, cu lapte.
“Notă importantă: Se recomandă alăptarea exclusivă în primele 6 luni de viață, urmată de introducerea alimentelor complementare adecvate nutrițional, continuând alăptarea până la vârsta de doi ani și după.”
Surse informative
Infant and Young Child Feeding. www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/infant-and-young-child-feeding.
“Infant and Toddler Nutrition.” Centers for Disease Control and Prevention, 14 Aug. 2020, www.cdc.gov/nutrition/infantandtoddlernutrition/index.html.
Citiţi şi:
- ALĂPTAREA, MOMENTE DE TANDRETE
- Alimentarea la sân- o experienţă 3D
- Alimentaţia corectă a mamei în perioada alăptării
- Săptămâna Internațională a Alăptării sărbătorită la Bistrița: Îți mulțumesc, mamă, pentru că m-ai alăptat!
- Diversificarea bebeluşului care primeşte lapte praf Hipp – mai devreme decât diversificarea bebeluşului alăptat
Adaugă comentariu nou