1-7 august: Săptămâna Mondială a Alimentației la Sân

DSP BN, Compartimentul de Promovare a Sănătăţii

Alimentaţia naturală reprezintă forma ideală de nutriţie a nou-născutului şi sugarului sănătos, laptele de mamă fiind alimentul cu compoziţia perfect adaptată nevoilor nutritive şi capacităţii digestive a organismului sugarului.Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă alăptarea exclusivă până la vârsta de 6 luni şi continuarea alăptării, pe lângă o alimentație complementară până la 2 ani sau peste.Este important de precizat că doar un procent redus de mămici nu pot alăpta, majoritatea (aproximativ 97-98%) pot să alăpteze, indiferent de vârstă, numărul de sarcini sau dimensiunea sânilor. Fiecare mamă sănătoasă are oportunitatea de a-i oferi copilului ei o alimentație complexă şi personalizată, cu o compoziţie adaptată nevoilor acestuia. Lăuza trebuie să fie informată şi consiliată corect, să fie sprijinită de familie, de personalul medical şi comunitate.
Alimentația naturală exclusivă reprezintă alimentația exclusivă cu lapte matern (inclusiv laptele de mamă muls) fără substituenți de lapte matern, fără alte lichide (ceai sau apă) sau alimente solide.
Laptele de mamă este alimentul ideal pentru nou-născut şi sugar, având o compoziţie perfect adaptată nevoilor nutritive ale copilului aflat într-un proces accelerat de creştere şi dezvoltare.
Nici un alt lapte nu poate imita complexitatea şi avantajele incontestabile ale laptelui de mamă. Componentele sale bioactive facilitează adaptarea la viaţa extrauterină şi asigură creşterea şi dezvoltarea psihomotorie şi afectivă corespunzătoare. Laptele matern asigură toate nevoile nutriţionale ale copilului până la 6 luni și rămâne sursa nutritivă principală până la vârsta de 1 an.
Calitaţile laptelui matern sunt net superioare oricărei alternative:
-este ușor de digerat, are un raport optim benefic pentru copil de proteine - lipide - glucide - microelemente - substanţe imunomodulatoare. Laptele de mamă are valoarea energetică ideală pentru copil, de 67 kcal/100 ml.
e un aliment viu - compoziţia laptelui de mamă se schimbă, se modifică pe parcursul aceleiași mese, aceleiași zile, în funcție de anotimp, de vârstă, de starea de boală sau de sănătatea mamei, ceea ce reprezintă conceptul de biodisponibilitate și adaptabilitate.
-laptele de mamă are componente antiinfecţioase şi antiinflamatorii, favorizează dominanţa bifidobacteriilor în flora intestinală, iar prin conţinutul de imunoglobuline, de prebiotice și probiotice stimulează dezvoltarea imunității locale și scade incidenţa infecţiilor digestive, respiratorii și alergice. Laptele de mamă nu este alergizant și nu produce intoleranțe, având un rol protectiv pentru copil.
-laptele de mamă este produs instant, nu necesită pregătire prealabilă, are temperatura optimă, este proaspăt și disponibil 24 de ore din 24 și 7 zile din 7, gratuit, ideal „transportabil”, ideal „depozitabil”.
Avantajele alimentației naturale
Pentru copil:
-oferă condiții optime pentru dezvoltarea și maturarea sistemului imunitar;
-scade incidenţa infecţiilor gastrointestinale, respiratorii superioare şi otice;
-scade incidenţa sindromului de moarte subită a sugarului;
-reduce riscul apariţiei alergiilor, bolilor cronice - diabet zaharat, hipercolesterolemie, obezitate, cancere, tulburări vizuale, neurologice, boala Crohn;
-stimulează dezvoltarea cognitivă, emoțională și intelectuală a copilului;
-previne malnutriția;
-oferă sentimente de siguranță pentru sugar și un mijloc de liniștire;
-este ușor de digerat și utilizat eficient de către organismul copilului.
Pentru mamă:
-favorizează involuţia uterină rapidă după naştere şi previne hemoragiile în post-partum;
-întârzie reapariţia menstruaţiei;
-reduce riscul de anemie şi necesarul de fier pentru mamă;
-accelerează pierderea în greutate;
-protejează împotriva cancerului de sân şi ovar;
-oferă protecţie împotriva osteoporozei post-menopauză;
-scade riscul de diabet zaharat de tip 2 şi scade necesarul de insulină la mamele diabetice;
-scade riscul de apariție a depresiei post-partum și a psihozelor;
-alăptarea este mai comodă şi mai puţin obositoare.
Pentru familie:
-raport cost/eficienţă net favorabil pentru familie; dispar costurile legate de trecerea la alimentația artificială;
-asigură legătura afectivă între mamă şi copil, cu implicaţii în dezvoltarea neuropsihică ulterioară a copilului.
Pentru societate:
-scad costurile sociale ale alimentaţiei artificiale - costuri legate de procesul de fabricaţie, transport, depozitare deşeuri rezultate, soluții pentru dezinfecţie recipiente, care ajung ulterior în mediul înconjurător şi nu sunt tocmai prietenoase cu mediul ambient;
-scad costurile legate de îngrijirea medicală în caz de îmbolnăviri mai dese la copilul alimentat artificial.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5