Sărbători sănătoase şi fericite de Paşte!
Suntem din nou în prag de sărbători. Îi aşteptăm pe cei dragi acasă, pregătim casa şi masa pentru tradiţiile Paştelor. Şi nu ne-am putea gândi la Paşte fără să simţim mirosul fripturii de miel în casă, fără să ne bucurăm de culorile vii şi aranjamentele ouălelor vopsite, fără să mâncăm pască, cozonaci şi prăjituri.
În zilele de sărbători vom lăsa la o parte orice eforturi pentru a slăbi. Nu e normal să fie atâtea bunătăţi pe masă şi noi să nu ne bucurăm de ele pentru că suntem “la dieta”. În aceste zile un singur lucru ne putem propune, care să fie şi realizabil: să menţinem greutatea constantă; şi nu sugerez prin aceasta să ne cântărim în fiecare zi. O cântărire va fi la intrarea în sărbători şi una după ce acestea se termină. Secretul menţinerii greutăţii constante este moderaţia, şi de asemenea, nu uitaţi că nu e interzis să ieşim la o plimbare după o masă copioasă.
De asemenea, la pregătirea tuturor acestor bunătăţi putem fi ingenioşi în a modifica reţetele tradiţionale pentru a mai reduce din calorii, grăsimi sau glucide simple. Astfel, putem folosi îndulcitori la cozonaci şi prăjituri, putem apela la nişte reţete mai simple, fără creme adăugate şi glazuri şi pe bază de fructe, sau în loc de maioneză la salata de boef putem asezona cu un sos pe bază de iaurt şi muştar şi mai pot fi găsite multe astfel de soluţii.
Desigur, persoanele care urmează o dietă pentru o anumită afecţiune (dislipidemie, hipertensiune arterială, boli digestive, diabet zaharat, gută, etc.) nu se pot sustrage de la dieta indicata fără a se supune riscurilor apariţiei unor neplăceri sau complicaţii derivate din boala de bază, de ex: pusee hipertensive, colici biliare, pancreatite acute, come hiperglicemice, crize de gută, etc.
Şi să nu uităm, că masa de sărbători e un motiv să ne adunăm toţi laolaltă şi nu un scop în sine. Conversaţia plăcută, prezenţa celor apropiaţi mai degrabă trebuie să ne umple sufletele.
Doresc tuturor cititorilor Sărbatori minunate, pline de lumină şi căldură sufletească şi multă sănatate.
Autor: Dr. Mădălina Indrie,
Medic specialist Diabet Zaharat, Nutriţie şi Boli Metabolice
www.nutritiecluj.ro
Adaugă comentariu nou