Octombrie, Campania națională pe Nutriție/Alimentație
În primii 2 ani de viață ai unui copil, alimentația optimă favorizează creșterea sănătoasă și îmbunătățește dezvoltarea cognitivă. De asemenea, reduce riscul de a deveni supraponderal sau obez și de a dezvolta BNT mai târziu în viață. Raportul OMS 2022 dezvăluie povara globală a foametei și a malnutriției sub toate formele sale. Efectele persistente ale pandemiei de COVID-19 – împreună cu perturbarea aprovizionării cu alimente cauzate de conflictele internaționale intensificate și evenimentele climatice extreme – continuă să împiedice progresul către atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD). Alimentația nesănătoase cauzează milioane de decese anual, prin consumul insuficient de cereale integrale, leguminoase, legume și fructe și consumul inadecvat de sodiu/sare, zaharuri și grăsimi dăunătoare.
Diversele politici ale sistemului alimentar ar trebui să completeze aceste eforturi pentru a le spori impactul, prin crearea de stimulente și medii favorabile pentru o alimentație diete sănătoasă. OMS sprijină eforturile țărilor de a îmbunătăți sistemele alimentare printr-un pachet de acțiuni prioritare, inclusiv impozitarea alimentelor nesănătoase și subvenționarea opțiunilor sănătoase, protejarea copiilor de marketingul dăunător, asigurarea etichetelor nutriționale clare, reducerea conținutului de sare, zaharuri și grăsimi dăunătoare din alimentele procesate, fortificarea alimentelor de bază, îmbunătățirea meselor în școli și spitale și consolidarea sistemelor naționale de control al alimentelor.
Politicile de achiziții publice sănătoase de alimente și servicii, de exemplu, au un potențial neexploatat. În general, astfel de politici implică guvernele să stabilească criterii pentru alimentele servite sau vândute în locuri publice sau pentru alimentele cumpărate din fonduri guvernamentale, cum ar fi birourile guvernamentale, școlile, instituțiile de îngrijire a copiilor, căminele de bătrâni, spitalele și cantinele sau chioșcurile din toate celelalte locuri publice.
O alimentație sănătoasă pe tot parcursul vieții ajută la prevenirea malnutriției sub toate formele sale, precum și a numeroase boli netransmisibile. Cu toate acestea, producția crescută de alimente procesate, urbanizarea rapidă și schimbarea stilului de viață au dus la o schimbare a tiparelor alimentare. Oamenii consumă acum mai multe alimente bogate în energie, grăsimi, zaharuri libere și sare/sodiu, iar mulți oameni nu mănâncă suficiente fructe, legume și alte fibre alimentare, cum ar fi cerealele integrale.
Structura exactă a unei diete diversificate, echilibrate și sănătoase va varia în funcție de caracteristicile individuale (de exemplu, vârsta, sexul, stilul de viață și gradul de activitate fizică), contextul cultural, alimentele disponibile la nivel local și obiceiurile alimentare. Cu toate acestea, principiile de bază ale unei alimentații sănătoase rămân aceleași.
Pentru adulți, o alimentație sănătoasă include următoarele: fructe, legume, leguminoase (de exemplu linte și fasole), nuci și cereale integrale (de exemplu porumb neprelucrat, mei, ovăz, grâu și orez brun). Cel puțin 400 g (adică cinci porții) de fructe și legume pe zi3, excluzând cartofii, dulci și alte rădăcinoase cu amidon. Mai puțin de 10% din aportul total de energie din zaharuri libere, ceea ce este echivalent cu 50 g, pentru o persoană cu greutate corporală normală care consumă aproximativ 2000 de calorii pe zi, dar în mod ideal mai puțin de 5% din aportul total de energie, pentru beneficii suplimentare pentru sănătate. Zaharurile libere sunt toate zaharurile adăugate în alimente sau băuturi de către producător, bucătar sau consumator, precum și zaharurile prezente în mod natural în miere, siropuri, sucuri de fructe și concentrate de suc de fructe.
Mai puțin de 30% din aportul total de energie din grăsimi. Grăsimile nesaturate (se găsesc în pește, avocado, nuci și în uleiurile de floarea soarelui, soia, și măsline) sunt de preferat grăsimilor saturate (care se găsesc în carnea grasă, unt, ulei de palmier și ulei de cocos, smântână, brânză și untură) și trans - inclusiv grăsimi trans produse industrial (care se găsesc în alimente coapte și prăjite, gustări și alimente preambalate, cum ar fi pizza congelată, plăcinte, fursecuri, biscuiți, napolitane, tartine) și grăsimi trans provenite de la rumegătoare (se găsesc în carne și lactate de la animale rumegătoare, cum ar fi vacile, oile, caprele și cămilele). Se recomandă ca aportul de grăsimi saturate să fie redus la mai puțin de 10% din aportul total de energie și grăsimile trans la mai puțin de 1% din aportul total de energie. Grăsimile trans produse industrial nu fac parte dintr-o dietă sănătoasă și ar trebui evitate. Mai puțin de 5 g de sare (echivalentul a aproximativ o linguriță) pe zi. Sarea trebuie iodată.
Sfaturile pentru o alimentație sănătoasă pentru sugari și copii sunt similare cu cele pentru adulți, dar următoarele elemente sunt, de asemenea, importante: sugarii trebuie alăptați exclusiv în primele 6 luni de viață; sugarii trebuie alăptați continuu până la vârsta de 2 ani și mai mult; de la vârsta de 6 luni, laptele matern trebuie completat cu o varietate de alimente adecvate, sigure și bogate în nutrienți. Sarea și zaharurile nu trebuie adăugate în alimentație.
Mirela Parker, Compartiment Educație și Promovarea Sănătății al DSP BN
Adaugă comentariu nou