4 mai, Ziua Națională a Inimii. Alimentație pentru o inimă sănătoasă

      O dietă sănătoasă și un stil de viață activ sunt armele cele mai eficiente împotriva declanșării bolilor cardiovasculare. Experții sunt de părere că putem reduce riscul dezvoltării acestor probleme de sănătate prin îmbunătățirea stilului de viață, ce presupune, în primul rând, adoptarea unei diete alimentare sănătoase. 

     Sunt câteva reguli alimentare de bază pentru protejarea sănătății inimii: stabilirea limitei calorice zilnice în funcție de greutatea corporală; consumul a patru porții de fructe și legume în fiecare zi; înlocuirea porțiilor de carne de pasăre cu pește; consumul de cereale; înlocuirea grăsimilor solide cu uleiuri sănătoase; optarea pentru produsele lactate cu un conținut scăzut de grăsime.

         De asemenea, recomandările experților dieteticieni includ reducerea aportului de sodiu sub limita de 2.300 de mg pe zi, iar în cazul persoanelor în vârstă de peste 51 de ani, precum și a celor ce suferă de hipertensiune, diabet sau alte boli cronice aportul zilnic de sodiu nu trebuie să depășească 1.500 de mg pe zi.

      O bună modalitate pentru a ne asigura că alegerile noastre culinare se încadrează în recomandările specialiștilor, atunci când servim masa în oraș sau când alegem să cumpărăm produse semipreparate, este verificarea conținutul nutritiv menționat pe ambalaj.

          Etichetele produselor alimentare le oferă consumatorilor abilitatea de a compara valorile nutritive ale acestora rapid si ușor, astfel încât   pot face alegerea care se potriveste cel mai bine dietei alimentare pe care o urmează și a le satisface, în același timp, nevoile alimentare (Barbara Schneeman, experta agentiei guvernamentale Food and Drug Administration).

       Regulile pe care trebuie să le respectăm atunci când alegem să consumăm alimente procesate sau decidem să luam masa în oraș: alegerea tipurilor de carne slabă în grăsime, în special carnea de pasăreș alegerea preparatelor obținute prin fierbere sau la grătar, în locul prăjelilor   verificarea etichetelor produselor pentru a fi siguri de alegerea alimentelor cu un conținut scăzut de grăsimi saturate, grăsimi trans și colesterol. Tipurile de grăsimi recomandate consumului sunt cele polinesaturate și monosaturate. Este vorba, în special, de grăsimile pe bază de pește, nuci și uleiuri vegetale.Verificarea conținutului de potasiu pentru a se încadra recomandărilor menționate mai sus, pentru a contracara efectul sării asupra tensiunii arteriale. Alegerea alimentelor și băuturilor cu un contținut scăzut de zaharuri. Optarea pentru alimentele bogate în fibre dietetice, precum sunt fructele, fasolea, legumele și cerealele integrale.

      Informațiile nutriționale listate pe etichetele ambalajelor se bazează pe un standard de 2.000 de calorii zilnic, însă numărul de calorii recomandat consumului zilnic poate varia în funcție de o serie de factori, precum vârsta, sexul, greutatea corporală, efortul fizic pe care îl depunem zilnic și stilul de viață.

       Pentru a se alinia recomandărilor în materie de alimentație, experții recomandă adoptarea unui stil de viață activ ce include până la 150 de minute de activitate fizică moderată efectuată săptămânal. Mai mult, specialiștii recomandă evitarea consumului de alcool în exces și renunțarea la fumat, precum și evitarea expunerii la fumul de tutun.

Mirela Parker, Compartiment Promovarea Sănătății al DSP BN

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5