Despre alimentaţie şi cancer

Congresul mondial al cancerului ţinut recent la Paris a confirmat capacitatea excepţională a fructelor şi legumelor de a preveni şi vindeca tumorile ucigătoare
Consumaţi cât mai multe fructe şi legume Persoanele care consumă în medie 35 de grame de fibre vegetale pe zi (şapte porţii de fructe şi de legume mâncate pe întinderea unei zile) reduc riscul îmbolnăvirii de cancer cu 40%. Cifra creşte dacă, pe lângă alimentaţia vegetariană, veţi fi atenţi să vă şi mişcaţi. Mai ales cancerul intestinal şi cel de colon sunt ţinute în frâu printr-o alimentaţie adecvată combinată cu sport. "Marele progres al acestui studiu constă în faptul de-a arată că riscul cancerului poate fi drastic redus prin creşterea consumului de fructe şi de legume, principalele surse de fibre alimentare", spune profesorul Elio Riboli, responsabilul studiului EPIC, specialist mondial în probleme de nutriţie şi cancer.
Vegetalele: barieră împotriva cancerului de colon Includeţi în fiecare din mesele dvs. o legumă sau o salată şi un fruct la desert. Care sunt cele mai indicate? Toate fructele conţin combinaţii de substanţe protectoare. Pentru a beneficia de ele, variaţi culorile: după ce mâncaţi un măr roşu, gustaţi o pară aurie sau un strugure negru. La fel şi în cazul legumelor: după o tomată roşie, consumaţi un broccoli verde sau o ridiche neagră. Cel mai adesea, principiile active care opresc cancerul sunt cuprinse chiar în coloranţii din plante. Eficienta lor a fost constatată nu doar în cancerul de colon, ci şi în cel de prostată, pancreas, plămâni, esofag.
Se bănuia de multă vreme că excesul de carne nu este sănătos. Studiul EPIC confirmă şi această realitate. Analiza efectuată a grupat carnea în trei categorii: carne roşie, mezeluri şi carne de pasăre. Din prima grupă fac parte carnea de vită, viţel, porc, proaspătă, tocată sau congelată. Din grupa a doua fac parte salamurile de porc sau vită, conservate în saramură, cu sau fără nitraţi, afumăturile, carnea uscată sau conservată prin fierbere: jambonul, cârnaţii, pateul de ficat, crenvurştii etc... Păsările au fost reprezentate de gâscă şi pui. Rezultatul: riscul de cancer colorectal e mult mai ridicat la consumatorii de carne şi mezeluri. În schimb, nu există nicio problemă cu carnea de pasăre, cu condiţia să nu fie din crescătorii. Ca soluţie alternativă pentru carne se recomandă peştele, deşi efectul lui protector n-a putut fi explicat pe deplin. Se presupune că anumiţi acizi graşi, prezenţi în mare cantitate în uleiul de peste, inhibă dezvoltarea tumorilor canceroase.
Grâu, orz, ovăz, mei, secară, linte, fasole, soia, seminţe de in şi susan - "E timpul să redescoperim cerealele şi leguminoasele", ne îndeamnă studiul EPIC. "Bogăţia lor în fibre participă, de asemenea, la prevenirea cancerului de colon. În sensul acesta, ar fi bine că pâinea cotidiană să fie înlocuită de şase porţii de grâu încolţit, consumat pe durata unei zile." Unele leguminoase (mai ales soia) prezintă un alt atu: conţinutul lor bogat în fito-estrogeni. Femeile asiatice, care consumă multe leguminoase încă de la vârsta copilăriei, sunt mult mai puţin atinse de cancerul de sân. Ipoteză avansată: aceşti micro-constituenţi sunt capabili să blocheze efectul estrogenilor asupra celulelor mamare. În schimb, o posibilă cauza de apariţie a cancerului de sân poate fi excesul de kilograme acumulate după menopauză. În concluzie, puneţi linte în toate sălăţele, mâncaţi cu încredere soia, mâncaţi cereale complete. Protejaţi-vă intestinul şi controlaţi-vă greutatea.
Optaţi pentru o alimentaţie variată. Decât să mănânci un anume aliment, mai bine consumi câte puţin din toate... Nu există atât alimente protectoare, cât un model alimentar preventiv, inspirat din modelul mediteranean. Şi anume: legume stropite din belşug cu ulei de măsline.
Puica Gheorghe DSP BN Comp. de promovare a sănătăţii

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5