Mirela Parker ne răspunde: Cataracta, ce se întamplă după operație?

După operația cu ultrasunete a cataractei, pacientul trebuie revăzut în prima zi postoperator, după o săptămână și apoi după încă o lună. Se recomandă un tratament postoperator cu picaturi. Rezultatele operației de cataractă sunt foarte bune! După perioada de stabilizare și vindecare a plăgii operatorii, care durează circa 6 săptămâni în cazul extracapsularei și mult mai puțin prin metoda de facoemulsificare, peste 90% din cei operați văd bine.
Legat de durata spitalizării, ea este scurtă, de 3-7 zile. Dar, de cele mai multe ori se recurge la internarea de zi si pacientul pleacă acasă la câteva ore după operație dacă nu apar complicații. Preoperator, se efectuează un examen cardiologic și/sau EKG, se monitorizează presiunea arterială, se determină glicemia și alte analize de laborator la cererea oftalmologului sau a medicului anestezist. Se efectuează consultul anesteziologic, după care oftalmologul și anestezistul vor hotărî tipul de anestezie optim pentru pacient. Problemele de risc vital vor fi discutate cu medicul anestezist. În cele mai multe cazuri anestezia este locoregională, presupunând instilarea de picături și efectuarea de injecții în jurul ochiului. Anestezia generală poate fi luată în calcul.
Este extrem de important ca pacientul să respecte indicațiile pe care le primește de la medicul oftalmolog înainte și după operație; tratamentul postoperator influențează în mod direct rezultatul vizual final. De multe ori se limitează la instilarea de picături după o schemă care va fi indicată de oftalmolog. Și pe parcursul internării se pot efectua injecții perioculare sau alte tratamente generale pentru a grăbi vindecarea.
Tratamentul postoperator durează în medie 6 săptămâni (perioada diferă în funcție de ceea ce stabilește medicul oftalmolog care face intervenția chirurgicală). Acest tratament constă în picături speciale cu acțiune antimicrobiană, antiinflamatorie și cicatrizantă. Dacă pacientul nu urmeaza corect acest tratament și nu-și pune picăturile așa cum i-a recomandat medicul, există riscul instalării unor complicații: infecții, inflamații.
Cât timp trebuie pacientul să poarte pansamentul? Pansamentul se înlatură după o zi de la operație. După ce a fost înlăturat pansamentul nu mai există restricții. Doar picăturile trebuiesc administrate picăturile conform planului de tratament.
Este voie să se privească la televizor? Nu există restricții în ceea ce privește urmărirea programelor TV, monitorului de calculator etc. Nu este necesar nici un fel de repaus vizual... dar ar putea fi ștearsă de pe listă această activitate 2-3 zile.
Igiena: fără spălături cu ceai de mușețel! Spală-te pe mâini înainte să-ți pui picăturile! Clătește-te numai cu apă și săpun în jurul ochiului, nu cu ceai de mușețel (dă alergii severe) sau alte substanțe!
Activitatea fizică. Inciziile folosite în acest tip de operații sunt foarte mici și plaga se închide etanș. Nu aveți restricții ale activităților fizice curente, dar e preferabil ca măcar două săptămâni să nu faceți eforturi exagerate și să evitați loviturile directe în zona ochiului.
Oare este nevoie de ochelari? Dacă nu ați fost operat cu un cristalin multifocal este foarte probabil că veți avea nevoie de o pereche de ochelari măcar pentru citit. Cel mai devreme o eventuală pereche de ochelari poate fi prescrisă la o lună de la operație.
Și dacă lucrurile sunt percepute de către ochiul operat cu o ușoară nuanță de albastru? Este posibil ca la ochiul operat să sesizați o ușoară tentă albăstruie. Este consecința schimbării cristalinului natural, ușor gălbui, cu unul artficial, absolut transparent. Cristalinul natural datorită tentei ușor gălbuie blochează mai mult radiațiile albastre din spectrul vizibil astfel încât odată înlocuit cu unul transparent veți primi ceva mai multă lumină albastră decât erați obișnuit. În câteva zile vă veți obișnui cu această senzație. De asemenea, este posibil să optați pentru un cristalin cu protecție pentru lumina albastră și atunci nu veți avea această senzație.
Când ar trebui să vă alarmați? Ca la orice operație, există complicații (deși într-un procent foarte mic) și la operația de cataractă. Lucrurile trebuie să meargă postoperator din bine în mai bine. Dacă sesizați durere supărătoare și/sau scăderea vederii față de zilele precedente contactați de urgență medicul operator. De asemenea dacă v-ați lovit puternic la ochi în perioada postoperatorie imediată trebuie să luați legătura cu medicul și eventual să stabiliți o consultație.
Recomandări post-operatorii este interzisă expunerea la praf, vânt; este interzis înotul (piscină, lac, mare) timp de 30-50 zile; în primele 2 săptămâni după operație se recomandă ajutor la spălatul pe cap, pentru a nu intra apă în ochi; este interzis machiatul ochilor timp de 4 săptămâni; este interzis frecatul la ochi (trebuie evitat pentru 3-4 luni); sunt interzise traumatismele locale, eforturile fizice intense, mai ales în primele 6-8 săptămâni.
După operație, în perioada de vindecare, următoarele fenomene pot fi normale dacă nu sunt însoțite de scăderea vederii: jenă oculară, senzație de nisip sau de corp stăin, lăcrimare abundentă, ochi roșu, sensibilitate la lumină.

Mirela Parker, Compartiment Promovarea Sănătății

Comentarii

28/09/17 17:06

Buna ziua! Cat de riscanta este o operatie de cataracta la varsta de 84 de ani. Tatal meu are cataracta si nu stim cum este mai bine sa procedam.

10/11/17 16:48
Grigore marin

Am făcut operatie de cataractă am 80de ani dupa4zile tot vad in ceata am șansa să mai văd sau o sa ramin așa

10/11/17 16:50
Grigore marin

La cite zile pot vedea după operație de cataractă

10/03/18 20:33
Spiridon sorina

Mama are 82 de ani a fost operată la un ochi de cataractă si nu a văzut de loc din momentul când i sa dat randamentul dupa operatie dupa o luna i sau dat ochelari sârbe de cu ei înclinat ii lacrimeaza ochii foarte tare

10/03/18 20:34
Spiridon sorina

Mama are 82 de ani a fost operată la un ochi de cataractă si nu a văzut de loc din momentul când i sa dat randamentul dupa operatie dupa o luna i sau dat ochelari sârbe de cu ei înclinat ii lacrimeaza ochii foarte tare

19/05/18 15:07
Varadi sandor

Am fost operat la ambii ochii, prima data la dreptul, în primele zile am văzut bine cu el dar după câteva zile nu văd bine , din ce motiv?

04/07/18 08:36
Popa Elena

Bună ziua, am un băiat de 11 ani și anul trecut a fost diagnosticat cu cataracta congenitala la ambii ochi.Atunci avea 0,7 și 0,8, iar acum după un an i-a scăzut la 0,4 și 0,3 dar pe el nu îl deranjează vederea. După operație care s-a recomandat a face în următoarele 6 luni vederea o sa se îmbunătățească sau să mai aștept? Mulțumesc frumos pentru timpul acordat!

15/01/19 11:39
Pintilie gianina

Buna ziua,
Bunica mea de 89 de ani a fost operata da un ochi de cataracta, imediat după operație a văzut tot in ceata, își mai revine vederea?

28/01/19 21:23
Pintilie gianina

A primit cineva un răspuns?

01/08/19 15:33
mitoiu teodor

Am fost operat biocular cu implant de cristalin in valuare de 1000 de roni,glicemie 140,la unul,si 160,la celalalt.Rezultatul a fost unul prost.Se mai poate face alta interventie,de inlocuire a cristalinului?Va multumesc!Sunt disperat,dupa 3 luni de la interventie,ochelarii nu ma ajuta.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5