Ce este glaucomul și care sunt opțiunile de tratament pentru acesta
Termenul de glaucom este folosit pentru a descrie o serie de afecțiuni ce pot apărea la nivelul ochilor și pot avea drept efect degradarea nervului optic. Netratată, boala poate duce inclusiv la pierderea definitivă a vederii. Află mai multe despre această afecțiune din cele ce urmează, dar și despre posibile metode de tratament.
Ce este glaucomul?
Din punct de vedere medical, prin glaucom înțelegem o afecțiune complexă, manifestată prin creșterea presiunii intraoculare, boală ce duce la distrugerea progresivă a fibrelor din nervul optic. Cauzele apariției glaucomului sunt diverse, de la traume oculare sau arsuri chimice, până la blocarea canaliculului prin care se scurge umoarea apoasă.
Din păcate, glaucomul nu prezintă foarte multe simptome, primul semn evident fiind pierderea vederii laterale sau periferice, lucru care poate trece neobservat până când boala ajunge într-un stadiu avansat. Pe lista simptomelor se încadrează și ochii roșii, vederea slăbită sau durerile oculare bruște, însoțite de dureri de cap și/sau vedere încețoșată.
Există mai multe forme de glaucom, inclusiv cele congenitale, cu debut la vârsta copilăriei, dar și forme care afectează adulții. Lista completă de tipuri de glaucom include:
-
Glaucom primar cu unghi deschis, cea mai frecventă formă;
-
Glaucom primar cu unghi închis, mai puțin frecvent;
-
Glaucom secundar;
-
Glaucom traumatic;
-
Glaucom uveitic;
-
Glaucom neovascular;
-
Glaucom pseudoexfoliativ;
-
Glaucom pigmentar;
-
Sindromul posner-scholssmann.
Opțiuni de tratament pentru glaucom
Scopul tratamentului pentru glaucom este de a preveni pierderea suplimentară a abilității de a vedea, asta deoarece acuitatea vizuală pierdută deja este imposibil de recuperat. Astfel, metodele de tratament includ:
-
Picături de ochi, folosite pentru a reduce presiunea intraoculară. Acest proces poate fi realizat fie prin scăderea cantității de fluid din ochi, fie prin îmbunătățirea drenajului acestuia. Cel mai probabil medicul va recomanda pacientului beta-blocante, prostaglandine, inhibitori de anhidrază carbonică sau agoniști alfa-adrenergici;
-
Pastile, în cazul în care picăturile de ochi nu pot controla suficient presiunea intraoculară. E drept, pastilele pot avea mai multe efecte secundare sistemice decât picăturile, dar pot reduce producția lichidului. Se iau de obicei de două, până la patru ori pe zi;
-
Tratament cu laser, mai exact proceduri ce pot corecta disfuncțiile de la nivelul sistemului de drenaj. Cele mai populare tipuri de tratament cu laser recomandate în cazul glaucomului sunt trabeculoplastia, iridoplastia periferică sau iridotomia. O altă variantă este reprezentată de ciclofotocoagulare, o procedură recomandată în cazul glaucomului cu unghi deschis. Procesul presupune reducerea cantității de umoare apoasă din ochi, în urma distrugerii unei părți a corpului ciliar, cel care produce lichidul;
-
Proceduri chirurgicale, dacă alte forme de tratament nu au rezultate. Cele mai comune proceduri recomandate în acest caz sunt fie chirurgia de drenaj, fie cea de reconstrucție a canalului de eliminare a lichidului de la nivelul ochiului.
Pe lângă toate metodele de mai sus, specialiștii recomandă și anumite schimbări pe care pacienții le pot face în viața de zi cu zi pentru a ține sub control simptomele acestei boli. Ne referim la o dietă sănătoasă, încorporarea exercițiilor fizice în rutina zilnică, limitarea consumului de cafeină și asigurarea unui aport moderat de lichide, dar și folosirea tehnicilor de relaxare. Chiar și adoptarea unei poziții speciale a capului poate fi de folos în anumite cazuri.
Nu uita, singura cale de a depista glaucomul la timp este să mergi regulat la controlul oftalmologic!
Sursa foto: https://drive.google.com/drive/folders/15EzpCnne8rQkMAAT6DTgfhO5Pt3M8Ll4
Citiţi şi:
- GLAUCOMUL sau „hoțul ascuns”
- Tulburările de vedere
- 10 semne ca ai avea nevoie de ochelari de vedere
- La Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa, medicii profesionişti Mihaela şi Florin Ioan Pop realizează operaţii de cataractă prin metoda modernă- Facoemulsificare
- Cât de des ar trebui să mergi la un consult optometric?
Adaugă comentariu nou