Mitropolitul Andrei a prezidat Conferinţa preoţească de la Bistriţa. Părintele Victor Vărărean, din Pinticu Tecii, hirotesit întru iconom
Mitropolitul şi Arhiepiscopul Clujului, Andrei Andreicuţ, a participat marţi, 24 octombrie 2017, la Conferinţa preoţilor din Protopopiatul Bistriţa.
La Biserica „De la Coroana” s-a oficiat o slujbă de Te Deum la care, alături de preoţi, au participat enoriaşi şi elevi ai unor unităţi de învăţământ din municipiu. Au fost prezente şi oficialităţile judeţului, respectiv preşedintele Consiliului Judeţean- Emil Radu Moldovan, prefectul judeţului – Ovidiu Frenţ, prof. univ. dr. Gelu Mircea Buta.
Părintele Mitropolit Andrei a rostit un scurt cuvânt în care a menţionat că tema acestei conferinţe de toamnă o constitie cea dedicată iconarilor şi vrednicului de pomenire Patriarhul Iustinian, apărătorilor credinţei din perioada regimului totalitar şi celor care au suferit în închisorile comuniste. Anul acesta s-au împlinit 40 de ani de când Patriarhul Iustinian a fost chemat la Domnul, cel care a păstorit într-o perioadă foarte grea dar care a reuşit să menţină vie credinţa ortodoxă. Din Eparhia noastră au fost menţionaţi, printre alţii, Mitropolitul Bartolomeu, fostul rector al Academiei Teologice – Liviu Munteanu, profesorul Bunea, părintele protopop Florea Mureşan, care au suferit în temniţele comuniste, unii dintre aceştia sfârşindu-şi zilele în închisoare. Toţi aceştia au luptat pentru Hristos, pentru învăţătura ortodoxă şi, ca atare, trebuie să-i pomenim şi să le păstrăm vie memoria.
Tematica propusă a fost susţinută printr-o comunicare foarte bine documentată şi atrăgătoare de către ieromonahul Grigore Benea.
Tot cu această ocazie, părintele Mitropolit l-a hirotesit întru iconom pe vrednicul preot al Parohiei Pinticu Tecii, Victor Vărărean, pentru modul exemplar în care îşi face datoria şi pentru felul în care a reuşit, împreună cu enoriaşii săi, să edifice o minunată biserică în Pinticu Tecii.
Citiţi şi:
- La Pinticu Tecii, un preot tânăr într-o parohie străveche
- Mitropolitul Andrei a resfințit Biserica din Viile Tecii. Părintele Daniel Bogdan, hirotesit iconom stavrofor cu dreptul de a purta crucea pectorală, iar antreprenorul Simion Drecșan a primit Crucea Transilvană
- Duminică, 26 februarie, mitropolitul Andrei, la Lechinţa
- (Video) Biserica din Mireș, resfințită de Mitropolitul Andrei, alături de trei protopopi (doi fii ai satului). Părintele Mircea Bățan,Iconom Stavrofor.Laurian Rus, hirotonit întru diacon. Primarul Grigore Bradea, Ordinul Sfinții Martiri Năsăudeni
- Biserica din Pintic, sfințită de Mitropolitul Andrei. Parohul Victor Vărărean, preot sachelar. Prof. univ. Petru Pantea, distins cu Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin
Comentarii
Sub conducerea patriarhului Justinian a fost iniţiată colaborarea Bisericii Ortodoxe Române cu autoritatea comunistă. Patriarhul a promovat ideea ca istoria merge după nişte legi date de Dumnezeu, iar una dintre aceste legi este lupta de clasă. Scriitorul polonez Czeslaw Milosz, laureat al premiului Nobel, citează pe patriarhul Justinian în cartea sa “Gândirea captivă”: "Stalin, conducătorul Partidului Comunist, duce la îndeplinire legea istoriei, cu alte cuvinte acţionează aşa cum doreşte Dumnezeu, motiv pentru care trebuie să ne supunem lui. Omenirea poate fi reînnoită după modelul rusesc; de aceea nici un creştin nu se poate opune ideii - crude, ce-i drept - care va crea un om nou pe întreaga planetă. Asemenea argumente sunt adesea folosite de clerici care sunt unelte ale Partidului. "Cristos este omul nou. Omul nou este omul sovietic. Prin urmare Cristos este sovietic!" a spus Justinian Marina, patriarhul României."
Scriitorul american Christopher Hitchens este şi el de acord cu ideea că patriarhul Justinian a fost o unealtă a sistemului comunist. Hitchens scrie în “God is not Great”: "oameni ca Marina au fost fără îndoială plini de ură şi jalnici în acelaşi timp".
Nu intamplator , Iustinian Marina a fost numit "Patriarhul rosu".
Misiunea Bisericii lui HRISTOS în lume nu este să facă revoluţii, răscoale, cuceriri,ci să păstreze credinţa,să conducă pe calea mântuirii pe fiii săi, indiferent de orânuirile care se vor succede pe scena istoriei; ori un Patriarh ca justinian tocmai aceasta a făcut-o, iar meritul lui este cu atât mai mare cu cât au fost condiţiile mai vitrege. În noaptea comunismului, el a ţinut vie făclia credinţei străbune a neamului său. Celor ce luptă în spatele frontului le sunt şi mai mari meritele, fiindu-le mult mai greu,, decât celor care se bat în câmp deschis.
Adaugă comentariu nou