La Pinticu Tecii, un preot tânăr într-o parohie străveche

Odată cu prima zi de primăvară, parcă pentru a aduce mai multă lumină şi bucurie duhovnicească în rândul credincioşilor, Victor Vărărean a fost numit preot într-o parohie istorică, străveche, Pinticu Tecii. Se întâmpla la 1 martie 2012. Încă de la prima întâlnire cu enoriaşii s-a statornicit o astfel de relaţie încât preotul Victor a devenit şi părintele şi prieten al turmei cuvântătoare încredinţată spre păstorire. A trăit un moment încărcat de înalte trăiri duhovniceşti şi  în 26 februarie 2012, când a fost hirotonit de către Arhiepiscopul şi Mitropolitul Andrei pe seama Parohiei Pinticu.

          Absolvent al Seminarului şi a Facultăţii de Teologie, cu masteratul trecut cu brio, tânărul părinte s-a stabilit la Pintic în mijlocul oamenilor, fiindcă, zice acesta, preotul este pentru credincioşi nu pentru sine. De atunci este mereu în mijlocul celor din parohie, încă de la început vizitându-i spre a-i cunoaşte mai bine, a le afla problemele cu care se confruntă în viaţa de fiecare zi. Ca preot, a devenit, în foarte scurt timp, cel mai apropiat prieten, împărtăşind cu ei, cu enoriaşii, şi bucuriile, dar şi greutăţile. Investit prin hirotonie cu Harul Mântuitor şi cu darurile cu care a fost înzestrat de Dumnezeu, părintele Victor Vărărean continuă să-şi îndeplinească misiunea pe care o are. Are har şi dar dumnezeiesc. Este un om de o înaltă ţinută morală, îl caracteritzează fostul îndrumător duhovnicesc, părintele Ştefan Borodi, de la Biserica Sf. Trei Ierarhi din Bistriţa, acolo unde actualul paroh de Pintic a fost, vreme de 3 ani, cântăreţ bisericesc.

          Pinticul este un sat cu o vechime de vreo şapte secole, în acest an împlinindu-se 685 de ani de atestare documentară. Tot din anul 1332 apar primele date scrise despre organizarea vieţii religioase de pe aceste meleaguri, fiind menţionat „popa Ioan din Pinticu Tecii care a plătit un fertun de argint dijme papei”. Tot din istoria parohiei trebuie menţionat anul 1607, când este consemnată pentru prima dată existenţa unei biserici ortodoxe, informaţie ce rezultă din existenţa Sfintei Mese de Altar păstrată şi azi în biserica parohială pe care este inscripţionat anul 1607. De-a lungul anilor, aici au slujit preoţi vrednici, la loc de cinste situându-se Ştefan Moldovan, ctitorul acestei biserici, rudă apropiată cu viitorul patriarh Miron Cristea şi cu revoluţionarul Constantin Roman Vivu.  De asemenea, în amintirea credincioşilor de aici, este păstrat numele preotului Teodor Domşa, care a slujit între anii 1877 – 1924, precum şi preotul Ioan Vasiliu Moraru, care a păstorit între 1924-1968. Un moment important din viaţa credincioşilor de la Pintic s-a consumat în 1976, când sfântul lăcaş a fost resfinţit de Arhiepiscopul Teofil Herineanu.

          În vara acestui an, la 11 iunie, se va săvârşi o liturghie arhierească de către înalul ierarh ai Eparhiei Clujului. Va fi resfinţită biserica, iar părintele Victor Vărărean şi enoriaşii din Pintic se vor bucura împreună şi le vor fi adresate mulţumirile pentru darurile binefăcătoare ce se revarsă asupra lor.

          Aşadar, la Pinticu Tecii, păstoreşte de puţini ani un preot vrednic, Victor Vărărean, ce se identifică cu viaţa enoriaşilor săi.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5