Moment de reculegere pentru profesorul Ioan Lăpuşneanu la Zilele Năsăudului. Ilustrul dascăl trebuia să coordoneze azi sesiunea de comunicări

Ilustrul dascăl al şcolilor năsăudene Ioan Lăpuşneanu, a trecut în veşnicie în prima din Zilele Năsăudului, duminică. Primarul Dumitru Mureşan transmite condoleanţe familiei profesorului de limba şi literatura română, care la 75 de ani era un devotat al culturii năsăudene. „ În numele administraţiei publice locale şi a întregii comunităţi năsăudene, transmitem familiei îndurerate sincere condoleanţe şi regrete pentru dispariţia celui care a fost consilier local şi profesor de înaltă ţinută profesională. Dumnezeu să îl odihnească în pace”.
În Sala “Virgil Şotropa” a Poştei Năsăudene s-a ţinut un moment de reculegere pentru Ioan Lăpuşneanu care astăzi urma să fie moderator al Sesiunii de comunicări: “Astra – cultură şi istorie” de la Muzeul Grăniceresc Năsăudean . Ioan Lăpuşneanu s-a născut pe 29 septembrie 1937, la Bucureşti, clasale primare fiind făcute la Şieu Odorhei, apoi urmează un an de liceu la Cluj, iar următorii 3 ani la Şcoala medie nr. 1 Năsăud, actualul Colegiu George Coşbuc. Absolvent al Facultăţii de Filologie „Victor Babeş” din Cluj-Napoca, după licenţiere a fost repartizat la Cristur-Şieu, apoi la Şieu Odorhei ca director, iar din 1974 este la catedra de română a Liceului „George Coşbuc” Năsăud. În perioada 1992-2000 a fost consilier judeţean, iar din 2000 şi până în 2004 a deţinut un mandat în Consiliul Local Năsăud. A scris mai multe volume şi studii de specialitate, amintind aici doar „Cetăţeni de onoare ai oraşului Năsăud”, Ioan Lăpuşeanu „Emil Rebreanu – eroul de la Ghimeş Făget”, “Năsăudul sub teroarea istoriei”. Deşi se pensionează în anul 2005 este unul dintre cei mai activi membri ai Despărţământului Năsăudean al ASTRA. Trupul profesorului a fost depus la Capela oraşului, unde sunt aşteptaţi să îşi ia un ultim rămas bun elevii şi năsăudenii, iar înmormântarea va fi miercuri, în cimitirul Năsăud. Dumnezeu să-i aşeze sufletul în rândul drepţilor.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5