Istoricul literar Ion Istrate, sărbătorit acasă. Ilustrul cărturar, propus pentru titlul de Cetăţean de Onoare al Năsăudului

Unul dintre cei mai importanţi scriitori pe care i-a dat Năsăudului a revenit acasă într-un eveniment deosebit ce a avut loc la Muzeul Grăniceresc Năsăudean. Puţini dintre noi ştiu că Ion Istrate, cercetător ştiinţific principal la Institutul „Sextil Puşcariu” al Academiei Române din Cluj-Napoca este năsăudean. Scriitorul a fost primit pe acordurile colindei, toţi cei prezenţi bucurându-se de atmosfera sărbătorilor de iarnă alături de grupul folk „Armadia”.
În cuvântul său, directorul instituţiei gazdă, dr. Lucian Vaida, a subliniat importanţa cunoaşterii valorilor „acasă”. Evenimentul a avut în centru prezentarea a trei cărţi apărute la Editura Ecoul Transilvan, care oglindesc atât pe poetul Ion Istrate – volumul „Scrie cum vrei”, cât şi pe traducătorul din italiană, prin volumele de sonete ale celebrilor Dante Alighieri şi Francesco Petrarca.
Cuvinte alese, asupra personalităţii lui Ion Istrate şi a operei acestuia, au avut invitaţii din judeţul nostru, dar şi de la Cluj.
”În poemele domnului Istrate găsim vorbe de duh, poezii foarte frumoase, scrise cu o tenacitate aparte, remarcându-se prin forța expresiei și prin originalitatea textului. Îl felicit pe Ion Istrate pentru toate cărțile publicate până acum, realizate cu multă seriozitate și responsabilitate, începând de la poezie și romane, până la dicționare, meritând felicitări și pentru cele aceste trei volume scoase recent la editura noastră” a spus Nadia Baciu - directorul editurii ”Ecou Transilvan”.
”Eruditul Ion Istrate, un scriitor și un traducător extrem de valoros dar și un om de o modestie și un bun simț exemplar revine acasă ” a spus scriitorul, Menuț Maximinian, proaspăt membru al Uniunii Scriitorilor din România, anunţ făcut la Năsăud de crititii Ion Cristofor şi Alexandru Lazlo. Menuţ Maximinian a vorbit despre importanţa traducerilor de calitate.
”Ion Istrate este un mare cărturar pe care Năsăudul l-a făcut cadou Clujului, municipiu care de-altfel acestei zone și acestui minunat oraș în care trăiți. Ion Istrate este un poet savant, cum sunt foarte puțini, un om care vine în poezie cu o armătură teoretică și o cultură de mare anvergură și foarte bine asimilată” a declarat critical clujean Ion Cristofor.
”Ideile lui Ion Istrate circulă pe bulevardul principal al culturii române, puse în mișcare de numele cele mai autorizate din câmpul literar din acest moment. El nu este numai un specialist pe română și italiană, ci are o mare disponibilitate și mobilitate de a coagula și zonele limitrofe ale specializării lui și de a-și crește astfel, exponențial, specializarea și expertiza”. A spus, printre altele prof. dr. Alexandru Lazlo.
Ion Istrate a vorbit despre importanţa şcolii năsăudene în formarea lui, iar mai apoi a recitat în italiană şi română, în aplauzele asistenţei.
Criticul Ion Cristofor a declarat că-l va propune pe Ion Istrate pentru titlul de Cetăţean de Onoare al oraşului Năsăud pentru că are o activitate culturală bogată cu care ar trebui să se mândrească şi Ţara Năsăudului.
Ion Istrate, critic si istoric literar s-a nascut la 21 septembrie 1948 in Nasaud. Este fiul lui George Istrate, mic meserias, si al Victoriei Istrate (n. Andresi), casnica. A absolvit Liceul "George Cosbuc" din Nasaud (1966) si Facultatea de Filologie a Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca (1971). In 1982 devine doctor in Filologie al aceleiasi universitati. In perioada studentiei frecventeaza cenaclul "Tribuna" al Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor. Debuteaza publicistic in 1969 cu poezie in revista 'Tribuna". Debutul editorial arc loc in 1982 cu volumul Barocul literar romanesc aparut la Editura Minerva. Colaboreaza la revistele: "Tribuna", "Steaua". "Luceafarul". "Cronica". "Synthesis". "Echinox", "Cercetari de lingvistica". "Napoca universitara". "Limba si literatura", "Revue des etudes sud-est europeennes" s.a. Dupa debut a publicat volumele: Scrie cum vrei (versuri. Ed. Dacia. 1984). Romanul "obsedantului deceniu" (1945-l964). O radiografie alfabetica (Ed. Diamondia, 1995). Relatia epica (Ed. Napoca Star. 1998), Baroc si manierism (Ed. Paralela . 2000). Este prezent in doua editii ale antologiei Caietul debutantilor (Ed. Albatros, . 1981) si in volumul colectiv De la N. Filimon la G. Calinescu. Studii de sociologie a romanului (Ed. Minerva, 1982). Este detinatorul urmatoarelor premii: premiul CC al UTC (1982). premiul ASISC al Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor (1995). premiul pentru istorie literara al Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor (1998). A calatorit in Italia (1969). Suedia (1996). China (1998). Este membru al Uniunii Scriitorilor si al Societatii de Stiinte filologice din Romania.
Printre cei prezenţi amintim pe Ioan Seni – preşedinte ASTRA Năsăud, Floarea Pleş – preşedinte Cerc ASTRA Năsăud, prof. dr. Gheorghe Pleş, familia Ioan şi Lucreţia Mititean, col. (rez.) Ioan Boţan, prof. Mircea Daroşi, colegul de clasă - jr. Macavei Al. Macavei şi alţii.
A fost o întâlnire sub semnul literaturii.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5