Montarea treptelor exterioare de la A la Z

Treptele exterioare reprezintă elemente constructive de acces, care trebuie realizate cu o foarte mare grijă, astfel încât să respecte funcțiunile pentru care au fost create. Spre deosebire de treptele interioare, care pot fi lucioase, treptele exterioare trebuie să aibă suprafețe anti-alunecare, astfel încât siguranța să primeze. Cel mai adesea,

treptele exterioare sunt placate cu piatră naturală: marmură, travertin și granit, pentru că sunt ușor de prelucrat în vederea obținerii unor suprafețe mate, fiamate, antiderapante. Iată care sunt etapele de lucru, dacă vrei să montezi trepte:

Pregătirea substratului  

Substratul este, cel mai adesea, realizat din beton, însă, pentru ca acesta să fie pregătit pentru aplicare, trebuie să îl verifici foarte bine. Găurile, golurile și ciobiturile trebuie reparate ca să nu constituie puncte de slăbire. Dacă alegi trepte granit, acestea ar putea rezista chiar și în ipoteza unor mici defecte ale structurii. Pe de altă parte, marmura sau travertinul vor avea dificultăți semnificative în a prelua o încărcare concentrată, aplicată punctual. Din acest motiv, suprafața trebuie să fie lipsită de imperfecțiuni, fără denivelări, astfel încât și treptele să fie cât se poate de sigure. Suprafețele trebuie să fie, de asemenea, curățate de praf, astfel încât nici aderența să nu fie influențată negativ. 

Măsurarea suprafețelor-treaptă și contratreaptă

Este important să măsori foarte bine suprafețele pe care vrei să le acoperi cu piatră naturală, deoarece materialul va fi debitat la dimensiunea dorită. O discuție aparte este cea care vizează contratreptele, porțiuni care se măsoară pe înălțimea interioară dintre două trepte, având în vedere și lungimea acestora. Astfel, din măsurători, trebuie să reiasă numărul de bucăți liniare de material, de o anumită lățime, care vor fi folosite la placarea suprafaței treptelor. 

Sursa foto: https://www.piatraonline.ro/piese-speciale-travertin-classic-cross-cut-mat-2cm

Aplicarea materialelor

Astfel tăiate, plăcile sunt montate pe suprafețele măsurate, având grijă să aplici, între ele, un strat de adeziv. Acesta va avea rolul de a păstra pe poziție treptele, astfel încât acesta să nu se decaleze. Dacă măsurătorile sunt corecte, plăcile ar trebui să se potrivească perfect, fără a mai fi nevoie de ajustări. Direcția de montaj este de sus în jos, adică de la treapta de sus la trapta de jos, plăcile fiind bine poziționate cu ajutorul unui ciocan din cauciuc. Acesta va avea rolul de a imprima o lovitură la nivelul plăcii, cu ajutorul căreia placa se stabilizează în adeziv. Bătăile cu ciocanul trebuie să fie relativ puternice, repetate, în punctele cheie ale plăcii. 

Aplicarea soluției de impermeabilizare

Piatra naturală, îndeosebi cea folosită pentru exterior, are o suprafață poroasă. Este important ca materialul de protecție să fie aplicat astfel încât să se păstreze frumusețea în timp a materialelor, dar și pentru a proteja structura de trepte de infiltrațiile de apă. 

Criteriul estetic este și el important, atunci când vine vorba despre trepte exterioare, fiindcă acestea sunt mereu vizibile. Pentru o impresie puternică și un aspect estetic uimitor, poți face diferite combinații de materiale și culori. Treptele din granit cu contratrepte de travertin, chiar și lăcuit, sau două tipuri separate de granit (treaptă din granit negru și contratreaptă din granit maro) sunt soluțiile utilizate cel mai des. Este important să știi că pentru contratrepte poți folosi materiale lăcuite, în vreme ce treapta exterioară trebuie neapărat să fie realizată din materiale antiderapante. 

Treptele exterioare pot fi o adevărată carte de vizită pentru orice clădire, deoarece felul în care arată spune multe despre atenția acordată utilizatorilor dar și despre importanța simțului estetic în construcții.

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5