Niște golani...
În luna mai a anului1990, s-au organizat primele alegeri democrate, pentru președinte, pentru un mandat de doi ani. Au candidat dl.Rațiu de la țărăniști, dl.Câmpeanu pentru liberali și dl. Iliescu pentru Frontul Salvării Naționale. Totul s-a desfășurat în condiții normale.
Dl. Iliescu a avut un scor de circa 85%. S-a format noul guvern în frunte cu dl. Petre Roman. Din păcate, în circa două săptămâni de la alegeri s-a blocat centrul Capitalei, Piața Universității și s-a declarat zonă interzisă. Cine era organizatorul...? Marian Munteanu... care de atunci și până anul trecut a căzut într-un somn și i s-a făcut dor de politică. Bine au făcut liberalii că nu l-au primit! Unde a dormit 26 de ani... nu știu!
De fapt, toți protestatarii cereau libertate sau o nouă revoluție. Oare ce libertate mai vrei când au reușit să închidă centrul Capitalei fără niciun drept legal aproape trei săptămâni? Se împuțise orașul... locuitorii din jur erau disperați. Ei manifestau împotriva d-lui Iliescu, nu împotriva lui trebuia, ci împotriva celor șaisprezece milioane de votanți. În Parlament se discuta zilnic ce trebuie făcut să elibereze centrul Capitalei (orașul). Domnul Iliescu a zis: ”Cei din Piața Universității sunt niște Golani!”. Toți protestanții și-au pus în piept etichete cu ”Golanii”. Se spunea că unii erau fugiți din pușcărie. Mergeam aproape zilnic acolo, cu grijă, că erau foarte periculoși.
Într-o zi, cam pe la ora prânzului, am mers să văd corturile unde erau greviștii foamei, dar ei nu erau nicăieri și am întrebat unde sunt greviștii? Cineva a răspuns că sunt plecați la masă! În Hotelul Internațional erau cazați ziariști bulgari care aveau niște aparate speciale care filmau prin zid și filmau corturile greviștilor... în care manifesta greva dragostei... Bulgarii au refuzat să dea filmele românilor.
Într-o zi, după-masă, în fața blocului unde locuiam eu, discutam mai mulți vecini despre mascarada din Piața Universității. O doamnă îi spune soțului: ”Hai dragă să mergem acolo! Ce, tu nu poți să fi ministru?” Am zis în gândul meu: ”multă prostie au unii oameni!”
Pe un vecin, cu care am fost închis în noaptea de 21-22 decembrie 1989, l-am întrebat: ”-Unde te duci măi vecine? La revoluție erai cap de coloană?” ”-Stai măi omule, că mi-am luat mobilă de când merg acolo”.
În data de 12 iunie, Bucureștiul a luat foc. Au fost avertizați să părăsească Piața Universității și s-au răzbunat și au dat foc la toate mașinile M.A.I.
Atunci Dl. Iliescu a făcut un apel: ”-Oameni buni din toată țara, veniți să salvăm Bucureștiul!” A chemat nu numai minerii, ci și alți oameni.
Dl. Băsescu, care era ministrul Transporturilor, a pus la dispoziție mai multe trenuri cu mineri, care pe data 13 iunie au ajuns la București și au curățat toată piața Universității și au plantat flori. Minerii, când s-au văzut stăpâni, nu s-au mulțumit numai că s-a eliberat Piața Universității, ci au început să facă ordine, presiuni și multe altele, ceea ce bucureștenilor nu le-a convenit. Atunci, dl. Iliescu i-a chemat, le-a mulțumit și i-a rugat să părăsească Bucureștiul.
Eu am fost martor la toate ce s-au întâmplat în acele zile. Unii au protestat... și mai sunt și acum care le iau apărarea celor care au dat foc orașului.
Mă întreb cine e vinovat? Cei care au dat foc Bucureștiului sau cei care au stins focul?
De atunci și până acum s-au scurs treizeci de ani și mascarada de la Universității a intrat în pământ, nu se mai știe nimic de ea. Dar eu vreau să rămână în istorie mascarada de la Universității!
În anul 1991 m-am mutat de la București la Bistrița, dar nu am uitat cele întâmplate!
Gh.Mardare
Citiţi şi:
- Deputat Cristina Iurişniţi: Memoria este importantă. Dreptatea esențială / 30 de ani de la mineriada din 13-15 iunie 1990.
- Inexorabil, coboară tainic vremea înspre toamnă…
- Prof. Florin I. Bojor: 25 de ani de la moartea societăţii civile!
- In memoriam Ioan Alexandru
- Dacă primarul Ovidiu Creţu nu renunţă la proiectul de modernizare a Pieţei Centrale, nu exclud iniţierea unei campanii de demitere a acestuia
Comentarii
Aşa ai înţeles dumneata, tov. Mardare, fenomenul "Piaţa Universităţii"? Ruşinos, tovule!
Adaugă comentariu nou