Tribuna despre cartea lui Alexandru Petria
Prestigioasa publicație de cultură „Tribuna”, care apare la Cluj, a consacrat două pagini pagini de revistă, în numărul de pe 16- 30 septembrie, la rubrica Idei, celei mai recente cărți a lui Alexandru Petria, care trăiește la Beclean, „Cum văd lumea. Împotriva globalizării și corectitudinii politice, despre dignitism & alte lucruri”.
Textul, intitulat „Un umanist în lumea plină de mărfuri” semnat de bucureșteanul Lucian Sârbu vine după articolele redactate despre acest volum deosebit, în ultimele luni, tot în „Tribuna’, de bistrițenii Menuț Maximinian și Adrian Cherhaț. Volumul lui Peria, care se bucură de succes, a fost receptat pozitiv în multe gazete importante ale țării, amintim doar o pagină de ziar consacrată lui în „România liberă” și s-a vorbit despre apariția lui editorială și la radio, de menționat fiind „Radio România Cultural”.
Redăm trei fragmente din cronica lui Sârbu, cu invitația să citiți revista: „În „Cum văd lumea” Petria ni se arată a fi fix pe dos decât suntem obișnuiți să fie un intelectual public din zilele noastre. Poate părea uimitor, dar nu este pro-NATO și pro-UE. Mai mult: nici măcar nu se declară entuziasmat de aderarea României la „valorile occidentale”. În UE „noi contăm, în principal, la îngrijit bătrânii, ca muncitori în construcții și ca piață de desfacere” (p. 36) iar relațiile dintre occidentali și estici sunt creionate plastic drept „răsteli ca de la sergent la soldat” (p. 20). Se simte dezamăgirea cetățeanului român care s-a trezit, printre altele, cu un referendum perfect valid invalidat la ordinele primite de la liderii UE (2012), care încă mai trebuie să scoată buletinul la granița cu Ungaria (Schengen e un vis) sau care a asistat neputincios la culpabilizarea țării în Parlamentul European ca urmare a unor violențe benigne, în condițiile în care jandarmii din Franța scot ochi, smulg mâini și chiar omoară cu brutalitate fără a fi condamnați de nimeni.”
„Petria nu ezită să-și exprime disprețul față de cele mai iubite „cauze” ale actualei elite transnaționale: migrațiile fără bariere, problema LGBT (în principal „T”-ul, care e nebunie în stare pură), multiculturalismul. Aparent Petria este un conservator oarecare, aproape reacționar, în linia lui Viktor Orban, Donald Trump sau, ca să ne referim tot la un scriitor de-al nostru, H.R. Patapievici în Omul recent. Ceea ce mass-media denumește cu dispreț drept „un suveranist”, referindu-se la toți cei care nu se închină la icoana euroatlantistă și îndrăznesc să ridice problema suveranității popoarelor în fața tăvălugului globalist. Că e un suveranist, e clar, dar că e reacționar, nici vorbă.”
„(...) dacă se opune globalismului, Petria o face de pe poziții umaniste, pe care le explică pe larg în diverse fragmente din cartea sa. Cu alte cuvinte el nu apără poziții naționaliste sau protecționiste. El pur și simplu atrage atenția asupra faptului că forțele capitalismului de azi lasă în urmă un prăpăd incomensurabil la nivelul ființei umane. Prăpăd economic, tâmpire generalizată și distrugeri sociale, mascate sub vorbe mari: „drepturi”, „libertăți” etc. Va reuși un umanist să-și impună vocea într-o lume a mărfurilor abundente, cum e cea în care ne aflăm astăzi? Poate „dignitismul” să devină un suveranism care nu pune în centrul său „economia națională”, sau „valorile naționale”, ci tocmai pe acela care ar trebui să stea la baza economiei și a valorilor - adică omul?”
Alexandru Petria este un vechi colaborator al revistei, de fapt- în ea a debutat cu poezie în 1983, și este un invitat permanent al Conferințelor Tribuna, o manifestare care are deja o frumoasă tradiție. Deși ne-a obișnuit cu poezia și proza sa, cu ultima apariție editorială, de la Alexandria Publishing House, Petria se prezintă și ca un gânditor de prima linie, mai exact- ideolog, cu o concepție originală asupra lumii, prin teoria „dignitismului”.
Este de menționat că acest număr al „Tribunei” este de colecție, datorită valorii creațiilor publicate. Apar în sumar Mircea Arman, Andrei Marga, Ștefan Manasia, Constantin Cubleșan, Adrian Lesenciuc, Ani Bradea, Mircea Pora, Costin Tuchilă și alții.
Citiţi şi:
- Alexandru Petria, sărbătorit la Beclean în prezenţa primarului Nicolae Moldovan
- Directorul revistei „Tribuna”, Mircea Arman, despre filosofia greacă, la Beclean
- „Tribuna” – o revistă literară cu bistriţeni!
- Alexandru Petria şi o carte care o să stârnească valuri
- Revista „Tribuna” din Cluj – cu poeţi bistriţeni
Adaugă comentariu nou