Directorul revistei „Tribuna”, Mircea Arman, despre filosofia greacă, la Beclean
Filosoful Mircea Arman, directorul revistei „Tribuna” de la Cluj-Napoca, a fost invitatul Clubului „Radu Săplăcan” din Beclean, condus de scriitorul Alexandru Petria. Lume bună, la Casa de Cultură, evenimentul debutând cu prezentarea autorului şi a cărţii de către Alexandru Petria şi Menuţ Maximinian, colaboratori apropiaţi ai “Tribunei”.
Mircea Arman a susţinut conferinţa „Metafizica greacă”, având acelaşi titlu ca şi cartea premiată anul trecut de Academia Română. Scriitorul a muncit la carte 25 de ani aducând o interpretare inedită a filosofiei, cu regândiri ale interpretărilor lui Heidegger şi Hegel, o viziune nouă asupra filosofiei greceşti.
În conferinţa sa Arman a contrazis aproape toate teoriile emise până în prezent despre metafizica greacă. Filosofia greacă nu apare prin miracol și din neant, odată cu Thales, și nici nu imprimă o linie continuă a gândirii antice grecești prin Platon până la Aristotel și, mai departe, la în gândirea neoplatonică, ceea ce implică o schimbare dramatică a sensurilor clasice statuate pentru această epocă și pentru gânditorii ei. Filosofia lui Platon nu are nimic din poetizările și aproximările presocraticilor. Ideea unei continuități spirituale imaginată pe o axă orizontală a spiritului este o idee care apare abia în epoca modernă. Arman a devoluat noi căi, alte coordonate ale raportării la lume specifice grecului și mai puțin occidentalului, cum lesne s-ar putea crede. Gândirea europeană nu duce mai departe întregul tezaur al gîndirii grecești. Unul este sensul adevărului pentru grecul antic, altul pentru omul european, într-un anume fel se raportează la lume primul, într-un cu totul alt mod cel de al doilea. Și totuși, adevărul și opusul lui, ascunsul, coexistă în același fel la Thales cît și la Heisenberg. Între aceste două concepte, adevăr și ascuns, se structurează atît cosmologia lui Thales cît și teoriile fizice ale cercetătorilor contemporani. Din punct de vedere al viziunii, în sens strict formal, identitatea este incontestabilă, sunt câteva din punctele atinse de Mircea Arman. Directorul de la “Tribuna” este autorul a zece cărţi de filosofie.
Au fost prezenţi primarul Nicu Moldovan, preoţii Alin Ciprian Cindea şi Adrian Cherhaţ, scriitorii Alin Cordoş, Simona Koradi, Vrasmaş Niculae, Gavril Moldovan, Valentin Falub, directorul Colegiului "Petru Rareş", Cristian Nicula ş.a.
Adaugă comentariu nou