SĂRBĂTORI PONDERATE, SĂRBĂTORI FERICITE!
În perioada sărbătorilor, la noi la români există tendința excesului alimentar. Din dorința de a se consuma și gusta din cât mai multe preparate, se introduc cantități foarte mari de alimente în stomac. Acestea pun presiune pe sfincterul esofagian, mușchiul care ajută la menținerea alimentelor digerate în stomac. Atunci când se exercită o presiune prea mare, mușchiul sfincterian nu mai face față și cedează, iar alimentele și acidul gastric vin înapoi în cavitatea bucală, cauzând asâșa numitul reflux gastro-esofagian.
Preparatele traditâționale de sărbători sunt în general bogate în grasimi și zahăr. Excesul de astfel de produse conduce la formarea și depunerea straturilor adipoase în organism, crescând riscul de obezitate.
În cazul în care sunt consumate o perioadă lungă de timp, există riscul refluxului gastro-esofagian. Alimentele comune care predispun la apariția refluxului sunt ciocolata, cafeaua, alcoolul, produsele cu mentă și mâncărurile acide.
Fibrele sunt substanțe nutritive care lipsesc aproape integral din preparatele gătite de sărbători. Majoritatea gustărilor din această perioadă nu sunt formate din cereale integrale, fructe și legume proaspete. Prin urmare, există un risc crescut de constipație și complicații asociate privării îndelungate a organismului de fibre.
Pregătirile de sărbători sunt, pentru multe persoane, o sursă de stres. Curățenia, cumpărăturile, gătitul, călătoriile și problemele și grijile de zi cu zi suprasolicită organismul și pun presiune asupra lui, declanșând secreția hormonilor responsabili de stres. Acesta este aosciat cu probleme digestive precum arsuri gastrice și deranj la stomac sau chiar constipație.
Medicii recomandă cumpătarea în alegerea și consumul alimentelor de pe masa de sărbători. Cei mai mulți dintre noi, nu putem rezista preparatelor delicioase de pe masa de sărbători. Trebuie însă să se realizeze un compromis și să se vizeze doar câteva preparate care să se consume, nu să se deguste din toate. Nici acestea nu trebuie consumate în exces. Se consumă cantități mici din fiecare, astfel încât stomacul să nu fie niciodată prea plin.
Nu săriți peste mese în ziua în care participați la mese festive. Ar trebui să nu săriți niciodată peste mese. Nu vă gândiți că dacă săriți peste masa de prânz o să păstrați acele calorii pentru ospăț. Nu este corect. Este posibil să vă scadă pofta de distracție și datorită faptului că sunteți foarte infometați să mâncați fără măsură.
Nu mergeți la petreceri fără să mâncați ceva acasă. Nu trebuie sa mâncați foarte mult ci doar să gustați ceva pentru a vă potoli foamea. Este recomandat un iaurt cu cereale integrale sau alte alimente bogate în fibre. Fibrele dau senzația de sațietate și astfel o să consumați mai puține alimente în timpul petrecerii.
Limitați consumul de băuturi alcoolice și răcoritoare. Puteți consuma apă minerală cu lămâie, un pahar de vin. Încercați să nu consumați băuturi dietetice pentru că au multe efecte nedorite.
Consumul de băuturi alcoolice are cel puțin două dezavantaje: băuturile alcoolice au multecalorii; după câteva pahare este mult mai greu sa vă controlați poftele.
Dacă mergeți la o petrecere unde fiecare contribuie cu mâncare, duceți la petrecere o mâncare cât mai sănătoasă. Aceasta va fi apreciată de gazdă și de oaspeți.
Nu începeți să vă umpleți farfuria pănă nu ați analizat toate opțiunile și atunci când ați găsit alimentele care vă interesează puteți începe să le adăugați, în cantități mici, pe farfuria dumneavoastră.
Încercați să consumați cât mai puține alimente ce conțin sosuri, maioneză sau grăsime.
În timpul mesei și între băuturi consumați multă apă pentru a nu vă deshidrata și pentru a reduce consumul de alimente și alcool.
În perioada sărbătorilor de iarna foarte multe persoane obișnuiesc să își umple farfuria și să petreacă toata ziua în fața televizorului.Încercati mai bine să ieșiți la o plimbare de măcar 15-20 de minute. Exercițiul fizic menține starea de spirit, ajută sistemul digestiv și vă menține în formă.
În cazul în care nu se poate face rabat de la nici un preparat tradițional de sărbători și se consumă din tot ce e pe masa, este important să se compenseze aceste mese grele din punct de vedere nutrițional cu unele mai ușoare. De exemplu, dacă se mănâncă un prânz copios, cu alimente grase, dulciuri și prăjituri, atunci cina trebuie să fie foarte ușoară. Recomandat este să fie formată din legume verzi, bogate în fibre și din produse din cereale integrale, pentru a ajuta la funcționarea cât mai normală a tranzitului intestinal.
Și semințele de in ajută la îmbunătățirea funcției tranzitului intestinal, iar în cazul în care acestea nu sunt la îndemână, este indicat să se apeleze la suplimente alimentare cu fibre sau antiacide, pentru a ajuta digestia și a preveni efectele nedorite.
Este important să se conștientizeze că începând de la Craciun și până după Anul Nou, masa va fi tot timpul îmbelșugată, plină de bucate care mai de care mai delicioase, dar dăunătoare pentru o digestie normală.
De aceea, se recomandă să se consume rațional și treptat din ele și, să se deguste pe perioade mai lungi de timp.
Mestecarea lentă a alimentelor și servirea treptată, fără grabă a mesei, poate face diferența în felul în care se digeră alimentele. Ajută la instalarea mai rapida a unei stări de sațietate, la amânarea senzației de foame și la o mai bună activitate a digestiei și tranzitului intestinal.
Mirela Parker, Compartiment Educație și Promovarea Sănătății al DSP BN
Citiţi şi:
- Destinațiile exotice- punctul de relansare al turismului în 2020
- 20 curiozități despre apa minerală
- Urmează să îi cumperi cadou unei femei din viața ta? Nu pleca la cumpărături fără să citești LISTA cu SFATURI
- Cele mai populare jocuri de păcănele: Top 10 sloturi online
- O mănăstire din judeţ va deschide un centru pentru copii orfani
Adaugă comentariu nou