Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud. Secția „Împrumut pentru copii”. Expoziție de carte: George Coșbuc
Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud. Secția „Împrumut pentru copii”.
Expoziție de carte: George Coșbuc.
George Coșbuc (n. 20 septembrie 1866, Hordou, Ungaria Regală, Imperiul Austriac – d. 9 mai 1918, București, România) a fost un poet, critic literar, scriitor, publicist și traducător român din Transilvania, membru titular al Academiei Române din anul 1916.
Poezia sa aparține patrimoniului cultural național, creația sa recomandându-l drept un autor clasic al literaturii române, un om cu un gust literar desăvârșit și un autor canonic, care nu poate lipsi din manualele școlare nici în ziua de azi. A dus, de asemenea, o prodigioasă activitate de iluminare (culturalizare) a țăranilor, fiind un precursor al mișcării poporaniste și un tehnician desăvârșit al prozodiei, folosea o gamă foarte variată de picioare metrice și de ritmuri, de la cele ale poeziei populare la terza rima. A dat o versiune completă a operei lui Dante, „Divina comedie”. A tradus foarte mult din lirica străină și a adaptat prin localizare la sufletul și mediul țărănesc „Eneida” și „Odiseea” („Iliada” a fost tradusă de contemporanul său, George Murnu) și a introdus specii ale poeziei orientale, cum ar fi gazelul, în poezia română. Toate aceste calități îl recomandă pentru poziția pe care o ocupă, de autor clasic, dar mai ales simțul echilibrului și faptul că a scos în evidență partea solară, idilică, a sufletului țăranului român.
Citiţi şi:
- George Coșbuc, sărbătorit și la Beclean
- Biblioteca Județeană „George Coșbuc”. Expoziție de carte: „Ariile naturale protejate”
- Biblioteca Județeană „George Coșbuc”. Expoziția de carte: „Aventurile lui Fram”
- Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud. Secția „Împrumut pentru copii”. Expoziție: „File din cartea naturii” / Ion Agârbiceanu
- Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud. Secția „Împrumut pentru copii”. Cărți recent intrate
Adaugă comentariu nou