O nouă filă de istorie, la Parva. Grădiniţa şi şcoala, perle pentru educaţia şi viitorul comunităţii

La ceas de mare sărbătoare creştină – Izvorul Tămăduirii –administraţia publică locală din Parva a organizat inaugurarea grădiniţei şi a Şcolii Gimnaziale „Vasile Scurtu”. Sute de copii, părinţi şi bunici, în frumoase straie populare, cadre didactice, oficialităţi guvernamentale, judeţene şi locale, alături de invitaţi de seamă de o parte şi alta a Prutului au însufleţit străzile comunei.

         Au dat curs invitaţiei primarului Ioan Strugari, secretarul de stat Ionel - Florian Lixandru de la Ministerul Educaţiei, preşedintele Consiliului Judeţean – Emil Radu Moldovan, deputaţii Bogdan Ivan şi Daniel Suciu, primarii Aurel Horea (Ilva Mică), Vasile Vermeşan (Galaţii Bistriţei), Ioan Cira (Monor), Ioan Pavela (Coşbuc), Ioan Scridonesi (Poiana Ilvei) şi Vasile Codrea (Budeşti). Inspectorul şcolar general, prof. Cristian Nicula, a fost însoţit de inspectorii Emiliana Chira, Smaranda Florean, Elena Câmpan, Rodica Drăguş, Daniela Brics, Georgeta Borş, Vasile Duda, Vasile Şteopoaie, Kovacs Zsolt. O delegaţia de aproximativ 50 de primari şi deputaţi din Republica Moldova au participat la festivităţi, asta pentru că primarul Ioan Strugari, dincolo de ceea ce clădeşte acasă, construieşte poduri de suflet şi peste Prut.

         Pentru că la Parva vorbim de o comunitate unită, slujbele de binecuvântare au fost oficiate de pastorul penticostal Marcel Bota şi de preoâii ortodocşi  – la grădiniţă  - şi de pr. Florin Nalaţ (parohul de la Parva), Crin-Triandafil Theodorescu (Luşca) şi pr. Doru Plăian (Rebra).

         „În 29 aprilie 2022,  se rescrie o filă de istorie importantă pentru această comunitate minunată din Parva pentru că eforturile pe care, împreună, această comunitate le-a făcut - prin persoana domnului primar Ioan Strugari, cu sprijinul colegilor din Primărie, cu sprijinul Consiliului Local - sunt încununate de succes. Dacă avem nevoie de un viitor  - şi sunt convins că avem nevoie, trebuie să ne asumăm trecutul şi să investim în viitor. Cred că fiecare societate civilizată se bazează pe câţiva piloni, dintre care şcoala este unul dintre cei mai importanţi piloni, pe lângă biserică şi sistemul de sănătate. Inaugurăm această grădiniţă cu patru săli de grupă şi Şcoala Gimnazială „Vasile Scurtu” din Parva, dar şi un teren pentru sport cu gazon sintetic şi nocturnă. Sunt investiţii foarte importante care au o finanţare mixtă – în cazul de faţă de la Ministerul Educaţiei şi de la Primăria comunei Parva, celelalte fiind tot aşa, cu finanţare mixtă, începând de la Guvernul României, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, fonduri europene şi cofinanţate de către Primăria şi Consiliul Local Parva. Cu ceva ani în urmă ne era greu să credem că într-o comunitate frumoasă dar nu foarte mare, aşa cum este Parva, Primăria va reuşi să facă investiţiile pe care a reuşit să le facă în ultimii ani, pentru că vorbim de sute şi sute de miliarde. Avem doar 10 milioane lei doar în aceste investiţii.”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean.

Preşedintele Radu Moldovan a reiterat faptul că e un moment de sărbătoare, iar bunul Dumnezeu a fost alături de noi. „Acest soare care ne încălzeşte cu razele lui într-o primăvară întârziată e semnul că Dumnezeu e aici, astăzi, alături de noi şi a făcut o pauză specială din vremea ploioasă care a fost până aseară şi care va continua de duminică şi pentru aceste manifestări de la Parva. Îl felicit pe domnul primar, pe domnul viceprimar, Consiliul Local şi întreaga comunitate din comuna Parva care a dat dovadă de unitate pentru că, acolo unde există unitate – sigur, cu excepţiile de rigoare, – Dumnezeu vine alături de comunitate şi o sprijină pentru a face realizări de care comunitatea are nevoie”, a adăugat preşedintele Radu Moldovan. Nu în ultimul rând, acesta a adresat felicitări dascălilor şi cadrelor didactice, apreciind devotamentul acestora în formarea viitoarelor generaţii, mai ales că traversăm o criză morală, care e cu mult mai adâncă şi cu mult mai profundă decât toate celelalte şi care ne poate costa cel mai mult.

Secretarul de stat Florian Lixandru de la Ministerul Educaţiei s-a arătat onorat să participe la acest eveniment. „E un motiv de sărbătoare pentru comunitatea din comuna Parva, un moment în care vi se oferă în dar două instituţii valoroase – o şcoală şi o grădiniţă -, instituţii la a căror realizare au trudit, pe lângă domnul primar şi echipa lui. Sunt două proiecte care pot concura oricând cu o  şcoală sau grădiniţă din oricare altă ţară din Europa. Dragi copii, sunteţi norocoşi pentru că de luni veţi păşi pragul unei grădiniţe şi şcoli noi, dotate aşa cum trebuie, la standarde europene, care vi se oferă condiţii pentru a învăţa şi a vă dezvolta, aşa cum se cuvine. Dragi copii, vă doresc succes, să ascultaţi de profesorii voştri, de cadrele didactice, de părinţi şi de bunici, să veniţi la şcoală cu plăcere, să vă dezvoltaţi abilităţile şi cunoştinţele şi să duceţi mai departe numele comunei la liceele unde veţi merge după ce terminaţi şcoala gimnazială.

         Dragi părinţi, dragi bunici, vă doresc multă sănătate şi putere pentru a susţine aceşti frumoşi copii în demersul lor de pregătire, colegilor mei cadre didactice le doresc mult succes, putere de muncă să împărtăşească aşa cum trebuie parte din ştiinţa şi cunoştinţele dumnealor astfel încât aceşti copii să ducă mai departe numele comunei aşa cum se cuvine”, a fost mesajul transmis de secretarul de stat Lixandru.

        Inspectorul şcolar general  Cristian Nicula a spus că şcoala de la Parva se înscrie între unităţile de elită în zona standardelor de învăţare, iar colegii săi vor fi suporterii unuei educaţii de calitate.  

Directorul Şcolii Gimnazială „Vasile Scurtu”, prof. Iulia Zinveli, a mulţumit invitaţilor pentru că au fost alături de comunitate într-o zi memorabilă pentru localitatea Parva şi pentru activitatea didactică.

         „Dragi părinţi, iubiţi elevi şi, nu în ultimul rând, dragi colegi, vă mulţumim că sunteţi într-un număr atât de mare alături de noi. Dragi copii, vă doresc să păşiţi cu dreptul în noua şcoală, să fiţi optimişti, cuminţi şi să ascultaţi de cadrele didactice”, a spus directorul instituţiei şcolare.

         Preotul Crin –Triandafil Teodorescu a menţionat faptul că Parva e  „o comună mică şi înaltă dăruită de Dumnezeu cu harul şi cu darul de neimaginat”. „Într-un mod puţin metaforic, mă consider locuitor al acestei comunităţi pentru că slujesc Peşterii de la Izvorul Tăuşoarelor, aşa cum slujesc lui Dumnezeu. Sunteţi binecuvântaţi de Dumnezeu cu un loc cum nu s-a mai văzut. Eu îl numesc Elveţia judeţului Bistriţa-Năsăud. Această frumoasă localitate, plină de daruri, pe care Iosif al II-lea ar veni astăzi să o vadă, nu i-ar mai spune Parva, adică sărmană, sărmani,  iar spune bogată, pentru că aici se revarsă desaga cu minuni a lui Dumnezeu şi eu unul nu birui să mă minunez în fiecare an de lucrurile frumoase pe care le văd desfăşurându-se aici. Este rodul, în primul rând, al deversării de dumnezeiască pronie în acest loc, al grijii pe care autorităţile o poartă pentru comunitate, al strădaniei edilului vostru, fratele meu întru Hristos, iubitor de Domnul, şi al fiecăruia dintre voi. Aici, în Parva, există un ethos, adică o trăire aparte pe care nu o găseşti în altă parte. Vreau să vă spun că noi, preoţii, chiar numim această comunitate de la Parva, vorbim despre ea, ca Republica Parva. Aici sunt legi anume, sunt tradiţii anume, sunt nişte oameni cu un profil aparte, pe care nu le-am regăsit în tot judeţul. Am venit să vă spun cât de binecuvântaţi sunteţi deja de la Dumnezeu”, a spus părintele Teodorescu, în curtea şcolii ce devenise neîncăpătoare.

         În cadrul simpozionului, primarul Ioan Strugari a prezentat realizările din ultimii 10 ani, în toate domeniile de activitate, care însumează 79,259 milioane lei, aproximativ 17,6 milioane de euro. Practic, peste 7000 de euro/ locuitor au fost investiţi în drumuri, reţele de apă şi canalizare, electrificări, educaţie, cultură, turism, mediu etc.  

         Prof. Mircea Daroşi, fost director al şcolii, a prezentat un istoric al instituţiei de învăţământ  - construită în 1950 – dar a reliefat şi personalităţile comunei Parva. Prof. Radu Zăgrean şi-a rememorat activitatea didactică de la Parva, în timp ce prof. Traian Parva Săsărman a precizat, din capul locului, că „Parva e ca o duminică de paşte, e patria mea”. Mesaje de felicitare au venit şi din partea deputaţilor Bogdan Ivan şi Daniel Suciu, a parlamentarilor şi primarilor din Republica Moldova.

 

 

 

 

 

 

 

Comentarii

01/05/22 20:30
Fost coleg!

Îmi place că se spune că Școala a fost binecuvântată de ... pastorul... DIN POZĂ SE PARE CĂ PASTORUL ARE EPITRAHIL ALBATRU DESCHIS dacă ar fi să ne orientăm după ordinea din material..

02/05/22 05:27
Fost coleg!

Rog moderatorul să șteargă acest comentariu și nu mai fie postat al doilea. Mulțumesc!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5