Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul în mijlocul credincioșilor, la hramul Mănăstirii Telcișor-Buscatu

În Duminica a 2-a după Rusalii (a Sfinților Români), 7 iulie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a liturghisit la Mănăstirea Telcișor-Buscatu, cu prilejul hramului.

La Altarul de vară al așezământului monahal, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: starețul Mănăstirii Telcișor-Buscatu – protosinghelul Porfirie Țanc, părintele lect. univ. dr. Răzvan Perșa – cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, secretarul de cabinet al ierarhului – arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, precum și alți clerici invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt de învățătură despre firescul stării de sfințenie și le-a pus la suflet celor prezenți câteva exemple de sfinți români care au trăit Evanghelia Domnului Hristos.
Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

La finalul Sfintei Liturghii, starețul mănăstirii, protosinghelul Porfirie Țanc, a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare, precum și oficialităților și pelerinilor, care, în ciuda accesului dificil în zonă, au venit în număr mare.

La hram au luat parte numeroși credincioși și autorități locale și județene, în frunte cu vicepreședintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud – prof. Camelia Tabără.

Scurt istoric

Așezământul monahal din localitatea Telcișor, cu hramul „Duminica Tuturor Sfinților”, a fost înființat în anul 1995, ca schit al Mănăstirii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Rebra-Parva din Țara Năsăudului. Între anii 1995-1997 s-a construit o biserică din lemn, în stil maramureşean, care a fost sfințită în anul 1997 de vrednicul de pomenire Mitropolit Bartolomeu Anania. În anul 2008 a încetat să mai funcționeze, deoarece a rămas fără monahi.

Schitul a fost reînființat în 2011, la inițiativa și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, iar din anul 2012 a primit statut de mănăstire, iar protosinghelul Porfirie Țanc a fost numit stareț.

La data de 21 iunie 2020, cu prilejul hramului, biserica mănăstirii, restaurată și înfrumusețată, a fost resfințită de Episcopul-vicar Benedict Bistrițeanul.

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5