Mitropolitul Andrei și Episcopul-vicar Benedict, la consfătuirea anuală a profesorilor de religie din județul Bistrița-Năsăud

Consfătuirea anuală a profesorilor de religie din județul Bistrița-Năsăud a avut loc marți, 5 noiembrie 2024, la Centrul Social-Educativ „Grigore Pletosu” din Bistrița, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, și a Preasfințitului Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului. În cadrul evenimentului s-au analizat activităţile educaţionale şi de formare religioasă a elevilor şi s-au prezentat reperele metodologice pentru disciplina Religie.

Cei doi ierarhi au fost întâmpinați de elevii de la Școala Primară „Sfântul Stelian” din Bistrița, care funcționează în clădirea Centrului Social-Educativ „Grigore Pletosu”. Astfel, elevilor și cadrelor didactice, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei le-a dăruit cărți duhovnicești.

Consfătuirea s-a desfășurat în sala de festivități a Centrului Social-Educativ „Grigore Pletosu” și a fost prezidată de Părintele Arhiepiscop și Mitropolit Andrei. În deschiderea întâlnirii, ierarhul a rostit un cuvânt de binecuvântare și le-a adresat cadrelor didactice câteva sfaturi duhovnicești, subliniind importanța misiunii unui dascăl de vocație, în special a profesorului de religie.

Cu acest prilej, Înaltpreasfinția Sa i-a premiat pe cei 26 de elevi care au obținut rezultate excepționale la faza județeană a Olimpiadei de Religie, în anul școlar 2023-2024. În semn de apreciere pentru munca și efortul depus în promovarea educației religioase, din partea Părintelui Mitropolit Andrei, fiecare elev olimpic și profesor coordonator a primit o diplomă de apreciere și cărți duhovnicești, iar elevii au primit și premii în bani. La finalul întâlnirii, ierarhul le-a dăruit tuturor cartea „Trupul și banul”, apărută la Editura Renașterea a Arhiepiscopiei Clujului, fiind semnată de Înaltpreasfinția Sa.

În continuare, părintele lect. univ. dr. Liviu Vidican-Manci, directorul Colegiului Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca și cadru universitar al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, în calitate de invitat special al întâlnirii, a susținut o prelegere pe tema „Cateheza parohială și ora de Religie la un secol de învățământ teologic clujean”. Acest subiect a fost ales în contextul în care Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca aniversează anul acesta 100 de ani de la înființare.

Un cuvânt duhovnicesc a rostit și Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul. De asemenea, alocuțiuni au rostit: prof. Vasile Șteopoaie, inspectorul școlar general al județului Bistrița-Năsăud, pr. prof. univ. dr. Stelian Tofană, cadru universitar al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, inspectorul eparhial de tineret al județului Bistrița-Năsăud – preotul Tudor Mudure, care este și managerul Școlii Primare „Sfântul Stelian” din Bistrița, și prof. Andreea Pintiliescu, profesor de Religie și director-adjunct la Colegiul Național „Andrei Mureșanu” din Bistrița, care a prezentat un rezumat al activităților educative județene ce țin de ora de religie.

Întâlnirea a fost moderată de inspectorul școlar pentru disciplina Religie din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Bistrița-Năsăud, pr. prof. Adrian Cherhaț, care a prezentat câteva aspecte de ordin administrativ.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5