Trofeul rapsozilor câştigat de Vasile Soporan din Cluj
Festivalul-concurs al rapsozilor populari „La poale de Ţibleş” a adus, la Tîrlişua, câţiva dintre cei mai talentaţi rapsozi din Alba, Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Cluj şi Arad.
Manifestarea a debutat prin cuvântul de bun venit al primarului Ştefan Negrean şi al directorului Centrului Judeţean pentru Cultură, Florin Vasile Şomlea. În acompaniamentul tarafului tradiţional al CJC, coordonat de maestrul Anghel Urs, au prezentat câte o doină şi un cântec ritmat rapsozi cu vârsta între 30 şi 80de ani. Juriul de specialitate a cărui preşedinte a fost etnologul Maria Dan Golban, din care au făcut parte artista Domnica Dologa, profesorul de muzică Lazăr Ometiţă, învăţătoarea Floarea Pop (iniţiatoarea festivalului), Menuţ Maximinian – jurnalist, dar şi Ancuţa Arond Vârtic, fiica regretatei Codruţa Aron Vârtic de la Radio Cluj, a avut o sarcină grea, notele fiind acordate în funcţie de autenticitatea repertoriului, tehnica de interpretare, ţinuta artistică, precum şi modul în care au fost prezentate obiceiurile. Dintre obiceiurile aduse pe scenă amintim vraja pe crucea mortului, vergelul, şezătoarea, fântâna, înmormântarea tinerilor necăsătoriţi, claca, dezbrăcatul miresei, moşcotirul etc.
În urma jurizării s-a stabilit ca trofeul celei de-a VI-a ediţii să meargă în judeţul Cluj la rapsodul Vasile Soporan. La categoria instrumentişti, locul I a fost obţinut de Dănuţ Rus din Agrieş, la categoria de vârstă 30-50 ani, la solişti vocali, locul I a mers la Alba Iulia la Ioan Dancu, iar la categoria 50-80 ani, locul I a rămas în judeţul nostru, la Flore Olari din Şanţ. Pe lângă premii şi menţiuni au fost acordate şi două premii speciale, premiul „In memoriam Codruţa Aron Vârtic” oferit de Ancuţa Aron Vârtic lui Vasile Soporan şi premiu Asociaţiei Perpetuum Artis” oferit de Floarea Pop lui Dănuţ Rus. Festivalul, prezentat cu profesionalism de Maria Dan Golban, a avut în recital grupurile folclorice „Glanetaşul” din Agrieş, coordonat de Floarea Pop, ansamblul folcloric „Plaiurile Suciului” din Suciu de Sus, coordonat de Mărioara Pop, şi ansamblul „Corvinul” din Corvineşti, coordonat de Lenuţa Purja. Prestaţia artiştilor de la „Dor Românesc” – Nicolae Cioanca, Domnica Dologa şi Maria Dan Golban a încununat această ediţie a Festivalului rapsozilor.
O ediţie de sărbătoare organizată de Consiliul Judeţean, prin Centrul Judeţean pentru Cultură, în colaborare cu Primăria şi Consiliul Local Tîrlişua, Căminul Cultural Tîrlişua şi Asociaţia Perpetuum Artis Agrieşel.
Citiţi şi:
- Nicolae Pitiş a dus Trofeul rapsozilor în Lăpuşu Românesc
- Cântat-au rapsozii „La poale de Ţibleş”
- Trofeul rapsozilor a plecat la Mureş
- La Târlişua, un recital deosebit a lui Grigore Leşe în cadrul Festivalului Concurs dedicat Rapsozilor Populari „La Poale de Ţibleş”
- Joc străbun „Sub dealul secăturii”
Comentarii
FELICITARI organizatoarei, sustinatorilor, participantilor si castigatorilor. In vremuri in care ne intrebam tot mai des unde ne sunt traditiile, cunoscatori ai faptului ca acestea fac parte din istoria unei natii staruie pentru rememorarea cantecului vechi si, in egala masura, a obiceiurilor din vremuri strabune.
SANATATE TUTUROR!
Adaugă comentariu nou