Cântat-au rapsozii „La poale de Ţibleş”

Ediţia a VIII-a a Festivalului „La poale de Ţibleş”, dedicat rapsozilor populari, a adus, la Tîrlişua, păstrători ai folclorului atât din judeţ, cât şi din Suceava, Mureş, Cluj, Alba şi Maramureş.
În acompaniamentul tarafului tradiţional al CJC, au prezentat câte o doină şi un cântec ritmat, dar şi obiceiuri străbune, rapsozi cu vârsta între 30 şi 80 de ani. Juriul de specialitate a cărui preşedinte a fost etnologul Emilia Ometiţă, şef Serviciu CJC, din care au făcut parte Anghel Urs-dirijor la Dor Românesc, artista Lenuţa Purja, învăţătoarea Floarea Pop, Menuţ Maximinian – jurnalist, dar şi Ancuţa Aron Vârtic, fiica regretatei Codruţa Aron Vârtic de la Radio Cluj, a avut o sarcină grea, notele fiind acordate în funcţie de autenticitatea repertoriului, tehnica de interpretare, ţinuta artistică, precum şi modul în care au fost prezentate obiceiurile.
În urma jurizării s-a stabilit ca trofeul celei de-a VIII-a ediţii să meargă în judeţul Mureş, la rapsodul Mihai Moldovan, din Reghin, care a cântat şi din fluier, şi cu vocea, fiind, în acelaşi timp, un bun transmitător al valorilor străbune. La categoria instrumentişti, locul I a fost obţinut de Moldovan Giani, din Sărmaş, şi Moldovan Remus, din Silivaş, iar la solişti vocali, locul I a fost primit de Aurelia Bozga din Larga.
Festivalul, prezentat cu profesionalism de Maria Golban-Şomlea şi Grigore Sâmboan. În recital au fost artiştii Amalia Codorean Chindriş, Maria Golban-Şomlea, Ana Ilca Mureşan, Grigore Sâmboan, rapsozii populari Teodora Purja, Valer Rus, Eugenia Horoba, Dănuţ Rus. Pe scenă au evoluat şi Teatrul nescris „Constantin Iugan“ – Şanţ, Grupul folcloric „Sâncelenii“ - Sâncel, jud. Alba, Formaţia de dansuri populare - Silivaşu de Câmpie, Grupul folcloric „Glanetaşu“ – Agrieş. Şi de această dată, festivalul iniţiat, cu ani în urmă, de Floare Pop şi Lenuţa Purja, a avut o ediţie frumoasă, organizată de Consiliul Judeţean, prin Centrul Judeţean pentru Cultură, în colaborare cu Primăria şi Consiliul Local Tîrlişua, Căminul Cultural Tîrlişua şi Asociaţia Perpetuum Artis Agrieşel. Pentru modul în care au decurs lucrurile organizatorii merită felicitări, menţionând aici pe coordonatorul proiectului din partea CJC-Emilia Ometiţă, animatorii culturali Floare Pop şi directorul Căminului Cultural, Ionuţ Pop, primarul Vlăduţ Purja şi viceprimarul Florin Pop.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5