În Consiliul Local Bistriţa

Dispută aprinsă pe tema „campusului” de la Colegiul „Liviu Rebreanu”

Iniţiativa civică vizând „Salvarea terenurilor de sport ale Colegiului Naţional „Liviu Rebreanu”: neînceperea lucrărilor de construcţii, pe terenurile de handbal şi de baschet, păstrarea gazonului pe terenul de fotbal şi asigurarea accesului cetăţenilor în afara programului şcolar”, introdusă pe ordinea de zi la „cererea domnului Alexandru Marian Toniuc, înregistrată la Primăria municipiului (…) sub nr. 49902/16.06.2010”, a declanşat o dispută aprinsă în Consiliul Local, în şedinţa ordinară de joi, 24 iunie, în care s-au scos – se poate spune – „pe tarabă” acuze la adresa administraţiei locale, Primărie şi Consiliul Local, reproşuri privind oportunitatea construirii complexului zis „campus”, în incinta Colegiului, ceea ce va avea drept consecinţă dispariţia terenurilor de sport actuale. Prezenţi în sala de Consiliu, un număr de 11 tineri susţinători ai cererii de „neîncepere a lucrărilor”, şi-au manifestat nemulţumirea faţă de perspectiva suprimării terenurilor de sport, cerând păstrarea gazonului pe terenul de fotbal şi asigurarea accesului cetăţenilor în afara programului şcolar. Cererea lor este susţinută de 2300 de semnături – a spus Alexandru Marian Toniuc – acuzând administraţia locală de restrângerea suprafeţelor de teren destinate sportului unde să aibă acces nerestricţionat cetăţenii urbei. În perspectiva descrisă de susţinătorii cererii lui Toniuc – lucrarea la „campus” va începe dar n-are şanse să fie finalizată, din lipsa fondurilor băneşti. De la bugetul de stat nu se vor da banii – spune Toniuc -, iar bugetul local nu va avea resursele pentru astfel de investiţie.

Primarul Ovidiu Creţu, schiţând un răspuns la reproşul că tinerilor nu li se mai permite accesul la terenurile de sport în discuţie, dă asigurări că pe terenurile din oraş poate practica sportul. Se poate proceda şi la o înţelegere cu conducerea şcolilor – spune primarul.

Disputa capătă accente hilare… Pe baza căror performanţe a intrat Colegiul Rebreanu din Bistriţa în topul celor „10 pentru România”? Performanţe la sport sau în procesul de instrucţie… de educaţie? Opacitatea unor astfel de aprecieri nu mai necesită comentarii. Consilierul Gh. Tuţă spune că demersul lui Toniuc şi al susţinătorilor acestuia nu e întemeiat, respectiv solicitarea neînceperii lucrărilor. Mai spune că se numără printre cei care au susţinut „campusul” (…). Un inconvenient este, însă, poziţionarea construcţiei: perpendicular pe terenul de sport. El crede că această clădire se va termina în anul viitor.

Ca să fie în ton cu „iniţiativa civică” a celor 2.300 de semnatari împotriva începerii construcţiei „campusului”, Gh. Tuţă impută executivului condus de Ovidiu Creţu că nu are o strategie privind bazele sportive din oraş. Vorbele lui sunt catalogate de primar ca „un discurs făţarnic” învinovăţându-i pe cei din grupul PD-L că au blocat proiecte precum: bazinul din Parcul municipal, complexul Wanderland, de la Dealul Cocoşu…

Intervenind în discuţii, consilierul C-tin Rus, actualul director al Colegiului Rebreanu, caută să „repare” ieşirile precum cele care au pus la… marginea importanţei educaţia fizică. Incinta de la Rebreanu „nu va putea fi un spaţiu public” – a atras, însă, atenţia C-tin Rus, în postura de director al Colegiului. „Acolo este o şcoală, acolo trebuie să existe reguli… ale consiliului de administraţie”. Vor putea să intre, la baza sportivă, oameni civilizaţi, pentru a face sport – a mai clarificat directorul C-tin Rus.

Referitor la un proiect de hotărâre privind stoparea obiectivului „campus”, C-tin Rus spune că aşa ceva nu va putea fi aprobat. El a invocat, în context, clauzele contractului de concesionare a acestui patrimoniu, al cărui proprietar este Biserica Evanghelică. Clauze care prevăd, fără echivoc, destinaţia ca şcoală şi nu altceva.

Între altele, directorul Rus crede că toată această discuţie e „o falsă problemă”. El a asigurat că la Liviu Rebreanu se va putea face, şi în continuare, sport. Complexul va avea şi sală de sport…

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5