“ZILELE OPEREI CONSTANTIN PAVEL”
-
View the full image
foto
Miercuri 19 mai 2010 a avut loc prima ediţie “Zilele operei Constantin Pavel”, care a debutat la ora 10 în biserica din comuna Bistriţa Bârgăului, locul de naştere al marelui artist, ctitorul “Operei Naţionale” din Cluj, inaugurată acum 90 de ani, în seara zilei de 25 mai 1920, cu opera “Aida”, de Giuseppe Verdi, sub direcţia de scenă a lui Constantin Pavel, care a interpretat rolul lui Radames.
"Zilele Operei Constantin Pavel", este o primă ediţie a unei sărbători care se va desfăşura anual, spre cinstirea memoriei edificatorului primei instituţii de operă românească şi este o manifestare cuprinsă în acţiunile Ministerului Culturii şi Cultelor, Consiliului Judeţean, Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa – Năsăud, Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Vadului, Feleacului şi Clujului, Academiei de Muzică “Gheorghe Dima” Cluj – Napoca şi Primăriei comunei Bistriţa Bârgăului.
O sărbătoare bine aleasă, de către organizaori, în frumoasa lună mai, în care au avut loc trei momente cruciale: naşterea lui Constantin Pavel, la 21 mai 1884, inaugurarea primei opere naţionale la Cluj, în 25 mai 1920 şi trecerea la cele veşnice a marelui artist, în 9 mai 1945.
Constantin Pavel a fost o personalitate gigantică în cultura românească a vremii sale, un artist desăvârşit: tenor de talie europeană, ctitor şi director de operă, regizor şi scenarist, care a pus fundamentul teatrelor lirice din Cluj şi Bucureşti, lăsat uitării mai multe decenii, dar memoria lui a fost din nou revigorată, începând cu iniţiativa Consiliului Local al comunei Prundu Bârgăului, care i-a oferit primul Titlu de Cetăţean de Onoare – post mortem - al comunei, la cea de a XXX-a ediţie a Simpozionului Cultural al Văii Bârgăului din anul 2001.
Pe baza unui inimos proiect, susţinut de Clubul “Rotary" Bistriţa, la iniţiativa prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta, directorul Spitalului Judeţean Bistriţa - Năsăud şi a urmaşilor marelui artist, familia prof. Andrei Pavel Neuc şi fiica acestuia, prof. Constanţa Neuc, director al Grupului Şcolar “Radu Petrescu” din Prundu Bârgăului, în anul 2009 a avut loc dezvelirea unei plăci memoriale pe casa ctitorită de Consatantin Pavel, în comuna natală, un adevărat muzeu al operei româneşti legate de marele artist, după care, în toamna aceluiaşi an rămăşiţele pământeşti ale artistului, uitate la Cimitirul Bellu din Bucureşti, au fost reînhumate în pământul natal din curtea bisericii.
O altă manifestare realizată a fost ediţia I-a a “Zilelor Operei Constantin Pavel" (19 – 20 mai 2010), începută la Bistriţa Bârgăului printr-o slujbă de pomenire săvârşită de P.S. Vasile Someşanul, episcop al Vadului Feleacului şi Clujului, protopopul ortodox al Bistriţei Alexandru Vidican, preoţii din Valea Bârgăului şi alte localităţi, întruniţi într-un sobor de 13 slujitori ai altarului, alături de care au participat numeroase personalităţi, între care Livu Rusu, preşedintele Consiliului Judeţean, prof. univ. dr. Octavian Lazăr Cosma, prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta, Familia Neuc Pavel, primarul Vasile Laba şi viceprimarul Leon Hogiu, din Bistriţa Bârgăului, şi mulţi alţii.
A urmat un colocviu de comunicări, despre viaţa şi activitatea lui Constantin Pavel, deschis de primarul comunei gazdă, Vasile Laba şi moderat de prof. dr. Mircea Gelu Buta, la care au luat cuvântul Liviu Rusu, preşedintele Consiliului Judeţean, Florin Vasile Şomlea, care a citit şi un mesaj din partea Ministerului Culturii şi Patrimoniului, prof. univ. dr. Octavian Lazăr Cosma, conf. Univ. Elena Chircev, care a susţinut comunicarea prof. univ. dr. Bujor Dânşorean şi asist. univ. Dr. Tatiana Olteanu, de la Academia de Muzică “Gheorghe Dima” Cluj – Napoca, prof. univ.dr. Mircea Gelu Buta, care a prezentat noua sa carte apărută, recent, la Editura Eikon din Cluj – Napoca, sub egida Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa – Năsăud, întitulată “Bârgăul lui Tini Pavel”. O altă lansare de carte a fost realizată de prof. Gavril Ţărmure, preşedinte la “Societatea de Concerte” Bistriţa, care a prezentat publicului numeros o monografie unicat: “Opera Română din Cluj”, despre care a vorbit chiar autorul ei, prof. univ. dr. Octavian Lazăr Cosma, prezent la colocviul de mare ţinută culturală de la Bistriţa Bârgăului, unde primarul a înmânat familiei Pavel Neuc, Titlul de Cetăţean de Onoare post- mortem, al comunei natale, acordat marelui artist Constantin Pavel, despre care prof. Constanţa Neuc a făcut o impresionantă evocare, mulţumind, tuturor, pentru implicarea şi prezenţa la această manifestare.
Ca ultim omagiu, adus sub o exelentă formă muzicală, a fost recitalul susţinut, în foaierul primăriei, de către: Vlad Crosman (bariton) şi Ionică Vrăsmaş (bas), acompaniaţi de Horea Haplea şi Adela Bihari şi de grupul "Pro Opera", coordonat de Nicolae Gălăţean, directorul Centrului Judeţean pentru Cultură, în cadrul căruia au evoluat Alexandra Hordouan, Cristina Bălan, Roxana Costeanu şi Horaţiu Ruşti, acompaniaţi la pian de Cristian Lepădatu.
Regalul muzical dedicat “Zilelor Operei Constantin Pavel”, a continuat seara la Sinagoga din Bistriţa, printr - un recital vocal de excepţie, susţinut de studenţi ai Academiei de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj – Napoca, iar în 20 mai ora 19, la Centrul Cultural Municipal “George Coşbuc” Bistriţa a avut loc un spectacol de operă: “Cafe – belcanto”, asupra cărora vom reveni cu detalii.
Adaugă comentariu nou