Activitatea desfăşurată de Casa de Cultură „Radu Săplăcan” Beclean pe anul 2009

Întreaga activitate a instituţiei de cultura beclenare a fost canalizată pe îndeplinirea în totalitate a sarcinilor şi preocupărilor pentru promovarea folclorului din zona noastră, desprinse din contractul încheiat cu Primăria oraşului Beclean pentru anul care abia s-a terminat.

Paralel cu aceste două laturi esenţiale, colectivul artistic al instituţiei noastre a fost mereu o prezenţă activă în viaţa spirituală a oraşului, marcând de fiecare dată evenimentele importante din viaţa ţării. Au fost pregătite şi prezentate spectacole folclorice dedicate unor evenimente de mare importanţă ale oraşului, având o paletă diversificată şi programe adecvate evenimentului: 24 ianuarie, 8 martie, 1 iunie, 1 decembrie.

În atenţia institutiei pe tot parcursul anului care s-a scurs a fost o bună organizare şi planificare a muncii specifice instituţiei fără a neglija problemele de ordin financiar şi gospodăresc, contribuind într-o mai mare măsură la întregirea bazei materiale şi a aparaturii de practică culturală atât de necesare desfăşurării activităţii noastre. Din acest punct de vedere se poate menţiona finalizarea costumelor populare atât la fete cât şi la băieţii din zona codrului, precum şi dotarea cu aparatură de sonorizare corespunzătoare. Pe planul organizării muncii potrivit unui plan de muncă bine ancorat la necesităţile momentului, acest lucru s-a realizat prin respectarea cu rigurozitate a programului de repetiţii precum şi cele care ţine seama de munca administrativă a instituţiei. Pe lângă dansurile care au fost permanentizate aducând corecţiile corespunzătoare privind ţinuta scenică, expresia feţei în timpul jocului mişcărilor ritmice precum şi asigurarea unui fond muzical corespunzător.

O muncă susţinută a fost depusă şi în pregătirea soliştilor şi a instrumentiştilor aplicând metode specifice compartimentului respectiv.

În activitatea de fiecare zi a stat şi stă în continuare selecţia şi pregătirea unor tineri în vederea integrării lor în ansamblu pe tot parcursul anului.

La ora bilanţului de sfârşit de an se poate afirma că avem un grup de tineri bine integraţi în marea familie a tinerilor talentaţi din judeţ, ei participând la diferite manifestări şi concursuri la nivel de judeţ şi din ţară cu rezultate foarte bune.

Pornind de la ideea educării prin muzică, de altfel şi un deziderat al instituţiilor de cultură, a existat o preocupare continua de a-i face pe tinerii aspiranţi la actul cultural să înţeleagă mai bine valoarea, sensul şi obligaţia de valorificare a portului şi cântecului popular din zonă precum şi a cunoaşterii mai temeinice a secretului în obţinerea unor rezultate remarcabile în domeniu.

Fără o cunoaştere profundă şi o muncă susţinută în asimilarea unor cunoştinţe necesare, rezultatele nu vor apărea degrabă.

Având experienţa anilor trecuţi, când în cadrul de cultura din Beclean s-au format atât solişti dansatori, solişti vocali dar şi instrumentişti, s-a aplicat şi în anul care s-a scurs un set de programe aplicative în demersul de a pregăti tineri la instrumente muzicale - vioară, acordeon – în scopul de a încadra în formaţie aşa cum s-a făcut in anii trecuţi, când doi tineri instrumentişti s-au integrat perfect în cadrul instrumentiştilor din ansamblu, la fel şi tineri dansatori şi solişti.

Aşa cum se ştie, ansamblul Somesul, făcând parte din Federaţia Naţională de Folclor cu sediul în Bistriţa, s-a căutat atât cât a fost posibil din punct de vedere financiar să se răspunda solicitărilor federaţiei în participarea ansamblului la diferite manifestări culturale organizate de aceasta.

Am putea exemplifica participarea la Festivalul Naţional „De Ispas” la Năsăud, unde au fost prezentate trei spectacole maraton în localităţile Luşca, Liviu Rebreanu şi oraşul Năsăud.

De asemenea, urmare a prestigiului de care se bucură ansamblul folcloric Somesul în cadrul Federaţiei, acest ansamblu a fost propus să participe la un festival internaţional de folclor în Israel, dar costul fiind prea mare s-a optat pentru a reprezenta România la Festivalul de Folclor din Franţa – Montseveraux – în perioada 21-30 iulie 2009, unde evoluţiile scenice ale tinerilor artişti din oraşul Beclean au entuziasmat publicul participant la festival alături de alte formaţii din ţările invitate.

Având ca for călăuzitor şi fiind sub directa subordonare pe linia conservării şi valorificării folclorului, putem spune că am avut un sprijin real din partea Centrului Judeţean de Cultură Bistriţa, prin persoana domnului director Nicolae Gălăţeanu, care ne-a sprijinit, inclusiv financiar, pentru a fi prezenţi la festivalurile şi acţiunile organizate de Centrul de Cultură, asigurându-se transportul formaţiei la manifestările respective. Am putea aminti Festivalul de la Dealul Ştefăniţei în luna aprilie, Cireşoaia în luna mai, Armonii de primăvară de la Vişeul de Sus în luna iunie, Festivalul „Cu strămoşii la gureţe”, Budeştii de Câmpie, Urmeniş în luna august, Telciu, Susenii Bârgăului, Rapsodia Trişcaşilor în octombrie, Festivalul Păcurăritului Dealul Setref - Romuli.

Am sprijinit Centrul de Cultură Judeţean Bistriţa în demersul lor pentru depistarea şi afirmarea unor solişti din judeţ care sunt dotaţi cu calităţi deosebite, atât solişti vocali cât şi instrumentişti. Această acţiune a fost organizată pe centre, orchestra noastră asigurând acompaniamentul pentru solişti din centrele Beclean şi Reteag, având o prestanţă foarte bună, scoasă în evidenţă de conducerea centrului.

Nu trebuie să uităm nici sprijinul permanent care a fost primit din partea Consiliului Local, din partea Primăriei oraşului, prin persoana domnului primar Nicolae Moldovan, în organizarea sărbătorii „Înstruţatul boului” din localitatea Figa, unde au fost invitate formaţii de prestigiu printre care amintim Cununa de pe Someş al Centrului municipal Bistriţa – director Dorel Cosma – precum şi în organizarea zilelor oraşului Beclean pentru secţiunea folclor.

Trebuie amintită şi prezenţa ansamblului folcloric Somesul la diferite manifestări organizate în satele şi comunele judeţului.

În urma solicitărilor făcute s-a participat şi au fost susţinute spectacole în localităţile Cociu –luna februarie, de zilele comunei Runcu Salvei, Telciu, Leşul Ilvei, Căian, Dumbrăviţa, Spermezeu şi exemplele ar putea continua.

O altă latură pozitivă care ne arată că munca de la Casa Oraseneasca de Cultura dă rezultatele dorite este şi participarea unui număr mare de solişti la concursuri şi înregistrări la televiziunile din judeţ, AS TV, TV Bistriţa, precum şi la ETNO TV, televiziunea FAVORIT.

Pe parcursul anului instituţia a fost gazda multor acţiuni culturale şi spectacole folclorice susţinute de formaţii de prestigiu din judeţ şi din ţară, iar la sfârşitul anului a fost gazda unui Festival de Colinde, unde au participat şi formaţiile locale şi invitaţi de marcă din ţară. Trebuie remarcat că la acest festival al colindelor au participat formaţii din diferite confesiuni religioase, penticostali, greco-catolici, ortodocşi etc., acest lucru demonstrând că muzica şi cultura nu au graniţe, sunt un bun al întregii omeniri.

Comentarii

01/01/11 01:20

sunt szekely adina si sunt impresionata de eforturile dumneavoastra fata de acesti copiii minunati si plini de talent eu chiar va admir sper sa o tineti tot asa si un an nou fericit 2011 dumnezeu sa va dea sanatate la fel si copiilor de a putea merge mai departe si sa le impliniti visurile de mult dorite.va doresc tot binele din lume desi am numai 14 ani sunt destul de destapta :) :) :)

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5