Liberalii îşi analizează rezultatele prezenţei la referendum

Delegaţia Permanentă şi Consiliul Naţional Executiv ale Partidului Naţional Liberal se reunesc, astăzi, pentru a discuta pe marginea rezultatelor la referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu.
Reunirea Biroului Politic Central al PNL este programată de la ora 11.00, ulterior fiind anunţate şi şedinţele celorlalte două foruri centrale ale liberalilor.
Foarte probabil, liderului PNL Bistriţa-Năsăud nu îi va fi uşor să explice de ce, în judeţul nostru, a fost mobilizat la urne doar 35,78% din electorat. Normal, la comun, în Uniunea Social Liberală. Scuza cu maghiarii care au boicotat nu prea prinde pentru BN.
Mai mult, în câteva comune conduse de primari ai Partidului Naţional Liberal, prezenţa nu a ajuns la 50 de procente. Este vorba de localităţi precum Tiha Bârgăului, cu primar cu state vechi, care nu supără pe nimeni. Acolo s-au prezentat la secţiile de vot doar 22,51% dintre alegători. Tot pe Valea Bârgăului, la Livezile, s-au urnit …spre urne aproape 32% dintre cetăţeni la vot. Sub 50%, vorbind de comune liberale, a fost prezenţa şi la Poiana Ilvei sau Şieuţ.
Cel mai bine a stat, la capitolul prezenţă, câmpia liberală, cu cap de afiş Sânmihaiu de Câmpie – 90,95%, Silivaşu de Câmpie – 65,79% şi Miceştii de Câmpie – 53,40%. Şi la Romuli, unde primarul este mai mult USL decât PNL, prezenţa a fost de aproape 60%.
Una peste alta, la o lună de la referendum şi cu trei luni înainte de alegerile parlamentare este greu de gândit că la Bucureşti se vor lua nişte decizii cruciale, cel puţin pentru filialele judeţene. Acasă, în Bistriţa-Năsăud, se împart colegii şi se flutură „notorietăţi”, iar alţii fac anticamera în aşteptarea numirii la „deconcentrate”.

Ioan Ţintean: Prezenţa la referendum trebuie tratată unitar pe Transilvania

Preşedintele filialei judeţene a PNL, deputatul Ioan Ţintean, consideră că rezultatele de la referendumul pentru demiterea preşedintelui Băsescu trebuie analizate pe zona Transilvania, nu separat pe judeţe. Mai mult, situaţia trebuie discutată la nivelul USL, nu separat pe partide. Oricum, susţine deputatul liberal, PNL a avut cea mai bună medie a prezenţei, în cadrul Uniunii, cel puţin în Bistriţa-Năsăud.
„Cele 10 judeţe din Transilvania trebuie tratate unitar. Trebuie găsită o soluţie pentru această zonă, pentru a explica de ce Uniunea Social Liberală este alternativa. Nu pot fi scoase din context judeţele Bihor, Maramureş sau Cluj. Ardelenii au o altă gândire. Noi am primit sarcina de a schimba conducerea în Bistriţa-Năsăud şi am reuşit. Până la urmă, rezultatele de la alegerile locale contează”, ne-a declarat liderul liberal.
Altfel, la Bucureşti, astăzi va fi stabilită şi o strategia a PNL pentru perioada următoare din prisma alegerilor pentru Camera Deputaţilor şi Senat. Pe lângă discuţiile pe repartizarea colegiilor în interiorul USL, se vor analiza şi criteriile de selecţie a candidaţilor, asta după sondarea competitorilor în colegiile respective. Finalul lunii septembrie va însemna şi nominalizarea clară a candidaţilor.
În ceea ce priveşte discuţiile despre o eventuală retragere a sprijinului pentru Crin Antonescu, Ioan Ţintean crede că sunt doar subiecte lansate de partea pro-Băsescu. Liberalii mai vorbesc, dar când vine vorba de Crin Antonescu, la unison, toţi îl susţin.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5