USL demarează procedura de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu
Uniunea Social Liberală a început procedura de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu. Anunţul a fost făcut luni de către copreşedintele USL, Crin Antonescu, la fiele şedinţei alianţei partidelor din Opoziţie.
„Convingerea noastră foarte fermă e că în România s-a petrecut în afara Constituţiei un proces de gravă erodare a statului de drept, de substituire a instituţiilor acestui stat de drept şi, practic, voinţa şi acţiunea politică s-au concentrat în mod neconstituţional în mâna unui singur om”, a declarat Crin Antonescu. Potrivit liderului liberal, un prim pas este nominalizarea, de către fiecare partid, a membrilor comisiei care va redacta cererea de suspendare. Documentul ar putea fi finalizat în termen de o săptămână, a mai precizat Crin Antonescu. În paralel cu chestiunile procedurale, USL va lansa şi o dezbatere publică pe această temă.
Potrivit Constituţiei, preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, adică după configuraţia actuală a Parlamentului USL are nevoie de 234 de voturi "pentru", scrie Newsin.
Potrivit articolului 95 din Constituţia României, în cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile legii fundamentale, Preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale. Preşedintele poate da Parlamentului explicaţii cu privire la faptele ce i se impută. Propunerea de suspendare din funcţie poate fi iniţiată de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinţă preşedintelui. Dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea preşedintelui.
La Camera Deputaţilor, din cele 330 de mandate, USL deţine 151. La Senat, din cele 137 de mandate, USL numără 65. În prezent, USL are în total 216 de parlamentari. Pentru depunerea cererii de suspendare sunt necesare 155 de semnături, însă pentru reuşita suspendării Uniunea trebuie să adune 234 de voturi, adică încă 18 în plus faţă de cele câte are deja. În calculul jurnaliştilor de la Newsin nu au intrat şi cele patru mandate de deputat rămase încă vacante.
Citiţi şi:
- Ioan Ţintean, despre motivele suspendării lui Băsescu: Ne aflăm într-un stat care nu poate fi numit stat de drept
- Preşedintele Băsescu şi PDL, erodaţi în urma măsurilor de criză
- Opoziţia depune prima moţiune de cenzură împotriva Cabinetului Ungureanu
- În noul Parlament, PDL nu poate depune moţiune de cenzură şi nici ataca la CCR hotărârile Senatului
- Crin Antonescu: Traian Băsescu încalcă democraţia şi dă dispoziţii puterii judecătoreşti. PNL va declanşa procedura de suspendar
Adaugă comentariu nou