„Lexiconul filatelic român” – autor Mihai Lucian Valea
Aşa cum îl ştim, un tenace şi meticulos de „prima mână”, un neobosit căutător în „ale adevărului pe meleagurile româneşti”, un curtezan şi cel care cochetează cu filatelia de multă vreme, lt. col. (r.) Mihai Lucian Valea ne-a demonstrat şi surprins cu un nou volum, o nouă carte bine-documentată „Lexiconul filatelic român”, apărut recent şi cu „miros de cerneală tipografică” la Editura Karuna, din Bistriţa, în 2012 şi făcând parte din colecţia „Lexik”, unde autorul ne trimite cu „direcţia de bază şi azimutul” în „ţara filateliei şi a timbrelor”, cu o descărcare specifică a „muniţiei” (a termenilor) şi cuvintelor folosite de filatelişti, un „DEX FILATELIC”, atât de necesar neavizaţilor şi admiratorilor mărcilor poştale.
Cartea are o „trupă combatantă” de valoare: consilier editorial: drd. Irimia Tiberiu, lector de carte – Marius Chiuzan, tehnoredactare – Bogdan Bejenaru, coperta şi grafica drd. Mariana Irimia, o ţinută grafică şi o calitate a tiparului deosebite, având un număr de 106 pagini, fiind structurată pe două părţi – partea I având titlul „Terminologie filatelică generală” şi partea a II-a cu titlul „Terminologie filatelică specială”.
Volumul se deschide cu „Precuvântare”, unde autorul precizează cu argumente veridice: „Inconvenientul major pentru filatelişti, ba chiar şi pentru colecţionarii serioşi, constă în faptul că de pe la 1996 încoace Poşta Română nu mai emite timbre.
Prezenta lucrare este un instrument trebuitor filatelistului şi colecţionarului deopotrivă, care prin natura activităţii lor trebuie să se exprime corect, clar, concis şi precis.
Cu speranţa că am deschis o poartă în domeniu, că am stârnit curiozităţi, doresc filateliştilor „FOLOSIRE EFICIENTĂ A PREZENTULUI INSTRUMENT”.
Pe lângă notificarea Bibliografiei, cartea se încheie cu o „Postcuvântare”, crezul autorului este exprimat convingător „Nu pot încheia fără să-mi exprim convingerea că filatelia, în calitatea ei de formă alternativă de învăţământ, se va ridica, în curând, la nivelul de altădată de şcoală de cultură generală”.
Cartea este un „ABC de căpătâi” pentru filatelişti şi nu numai, autorul reuşind să sensibilizeze şi să demonstreze că filatelia şi timbrele sunt arte şi valori.
Menţionăm faptul că harnicului şi neobositului MIHAI LUCIAN VALEA i-au mai apărut două volume: „Filigranul în filatelia românească 1858-1947” şi „Filigranul în filatelia românească, emisiuni austro-ungare circulate pe teritoriile româneşti 1850-1922”, la Editura Karuna, în 2008, respectiv, în 2009.
Pe lângă faptul că publică în volumul ultim „Tabelul nuanţelor culorilor pentru uz filatelic” şi „Tabelul nonculorilor”, încheie cu „Sistematica filatelică”, opinând că „În filatelie nimic nu-i definitiv, chiar şi timbrele se învechesc…” şi „Dascălii filatelişti încep deja să se afirme din rândurile tinerei generaţii româneşti!”
Este o muncă şi un efort deosebite, o carte aşteptată şi lămuritoare, un ghid necesar şi util. Aşteptăm lansarea cât de curând.
Felicitări Mihai Lucian Valea, la mai multe şi la mai mare.
Comentarii
Mai aveti Lexiconul Filatelic Roman?
Cat costa?
Cum pot sa obtin un exemplar?
Va multumesc.
Gaspar
Adaugă comentariu nou