Minorităţile, în sărbătoare la "Pfingstfest" 2013

Doris Gîţa

Duminică, pe pietonalul Liviu Rebreanu a avut loc cea de-a XIII-a ediţie a festivalului "Pfingstfest", intitulat totodată şi festivalul tuturor etniilor din România. Costume reprezentative, muzică tradiţională, dansuri greceşti, indiene, poloneze, ţigăneşti, ucrainiene, săseşti, şvăbeşti, maghiare, indiene dar şi o percuţie corporală impecabilă, au contribuit ca ediţia din acest an să adune căt mai mulţi bistriţeni în centrul istoric.
"Pfingstfest" este festivalul dedicat în totalitate tuturor etniilor din judeţul Bistriţa-Năsăud. Concepută ca o acţiune destinată Rusalilor săseşti, manifestarea s-a extins şi din 2009 a devenit o întâlnire a tuturor etniilor. Prin desfăşurarea acestui festival la Bistriţa organizatorii, Primăria Bistriţa şi Centrul Cultural Municipal, şi-au propus să adune la un loc, chiar şi pentru o zi, toţi bistriţenii şi nu numai, ce aparţin etniilor rome, săseşti, maghiare, ucrainiene, poloneze, greceşti, indiene.
Aşa se face că mai bine de patru ani de zile, dorinţa organizatorilor se şi îndeplineşte, astfel încât la începutul lunii iunie foarte multe formaţii care încă mai practică şi dansuri internaţionale, se întâlnesc în oraşul nostru pentru a-şi prezenta dansurile, costumele şi muzica de bună calitate.
În acest an, la "Pfingstfest" au participat şase ansambluri de dansuri din Suceava, Mureş, Braşov, Satu-Mare, Cluj şi trei ansambluri din Bistriţa. Parada formaţiilor a avut loc pe traseul Domus-Pietonal-Scenă, acolo unde au fost aşteptaţi de fanfare Garnizoanei Bistriţa şi oficialităţile prezente la eveniment.
Binecuvântarea acţiunii a venit din partea părintelui profesor, Nicolae Feier, după care primarul oraşului, Ovidiu Teodor Creţu a declarat deschisă acţiunea.
În deschiderea festivalului au evoluat tinerii dansatori ai ansamblului "Kozachok" din Suceava oferindu-le bistriţenilor un adevărat spectacol ucrainian. Ca şi anul trecut, artiştii de la ansamblul "Romafest" din Mureş i-au impresionat pe toţi cei prezenţi cu show-ul pregătit de ei şi prezentat totodată şi în finala de la România Dansează.
Pentru câteva moment am poposit şi în Grecia. Costumele representative, muzica şi bineînţeles nelipsitul dans de Zourba i-a determinat pe cei prezenţi să se simtă în vacanţă pe meleaguri greceşti.
De la Satu-Mare ne-au vizitat dansatorii ansamblului de dansuri şvăbeşti "Gemeinsam", din Cluj-Napoca, ansamblul de dansuri maghiare "Kis Bogancs", din Suceava, ansamblul de dansuri poloneze "Solonczanka" cu un repertoriu de dansuri reprezentative şi nişte costume tradiţionale extraordinare. Pline de emoţii şi foarte drăguţe, fetele din cadrul şcolii de dans BN-Ritm Bistriţa au prezentat dansuri stilizate româneşti, indiene şi rusesc-ţigănesc, aceasta fiind coordonată de doamna Mariana Panţîru.
Dansatorii ansamblului "Regenbogen" din Bistriţa ce aparţin Forumului Democrat German-filiala Bistriţa au evoluat cu câteva dansuri săseşti specifice coregrafia fiind semnată de Ioan Arcălean. Spectacolul s-a încheiat cu formaţia de dansuri maghiare "Vadroja" din Bistriţa, formaţie coordonată de Szilaghy Ilona.
O zi frumoasă de iunie în care muzica, dansul şi voia bună au fost pe primul loc.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5