Festivalul Coral de Muzică Sacră „Tudor Jarda” prezent pe scena Casei de Cultură din Năsăud, la cea de-a IX-a ediție
Duminică 9 octombrie 2016, Casa de Cultură „Liviu Rebreanu” din Năsăud a fost gazda Festivalul Coral de Muzică Sacră „Tudor Jarda”. După o scurtă prezentare al istoricului festivalului, al cărui inițiator este dirijorul profesor arhidiacon Cornel Pop, managerul Casei de Cultură năsăudene a ținut să aducă mulțumiri speciale acestuia: „Cultura și muzica sunt ca niște viruși care nu au leac, niciodată nu scăpăm de ele. Dovada vie pentru cele afirmate este domnul profesor dirijor arhidiacon Pop Cornel, care dovedește încă odată că, pasiunile Domniei sale din tinerețe au continuat și până la această venerabilă vârstă, drept pentru care merită mulțumiri speciale și aplauze”. Mulțumiri s-au adus și tuturor celor care s-au implicat în desfășurarea acestui festival: Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Centrului Județean pentru Cultură, Primăria și Consiliul Local al orașului Năsăud.
Pe parcursul a trei ore, corurile prezente în cadrul festivalului au interpretat piese sacre din repertoriul național: Camerata academică „Bucovina” din Câmpulung Moldovenesc, dirijată de profesorul Emil Forfotă, Corul ansamblului „Strugurelul” din Ilba (Maramureș), pregătit de profesorii Simion Vaida și Loțica Vaida, Camerata academică „Porolissensis” din Zalău, dirijor profesorul doctor Ioan Chezan, Corul bisericesc „Laudațio” din Năsăud, pregătit de cantorul Dumitru Buhai, Corul bisericesc „Deisis” din Năsăud, coordonat de George Cârcu, și Societatea corală „Andrei Mureșanu” din Bistrița, sub bagheta profesorului dirijor Cornel Pop.
***
Compozitorul Tudor Jarda s-a născut pe data de 11 februarie 1922 la Cluj într-o familie care își are obârșia în ținuturile Năsăudului și ale Bistriței (tatăl era avocat, iar bunicul din partea mamei, protopop în Bistrița). Nemărginita dragoste pentru folclor a maestrului s-a concretizat în colaborări cu diverse formații de amatori (corul din comuna Leșu-Năsăud, ansamblul de fluierași din Hoarda-Mureș), corul Viva de Musica și ansamblul folcloric Someșul-Napoca, ansambluri cu care a participat la festivaluri și concursuri naționale și internaționale, unde a obținut numeroase premii (Dijon, Barcelona, Gorizia, Midllesbrough – Clevland).
Pentru întreaga carieră a fost distins cu Ordinul Naţional pentru Merit în grad de Cavaler şi titlurile de Doctor Honoris Causa din partea Facultăţii de Muzică a Universităţii din Oradea, Membru de Onoare al Operei Naţionale Române din Cluj, Cetăţean de Onoare al oraşelor Cluj-Napoca, Năsăud şi comunei Leşu. La 13 august 2007 Tudor Jarda a trecut la cele veșnice, însă a rămas viu în memoria iubitorilor de muzică și frumos.
Adaugă comentariu nou