În satul poetului George Coşbuc, tradiţiile sunt oglinda comunităţii

Primăria şi Consiliul Local Coşbuc, Parohia Ortodoxă, Şcoala Gimnazială „George Coşbuc”, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud şi cu Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud au organizat prima ediţie a sărbătorii comunei, la iniţiativa primarului Ioan Pavelea.
În prima partea manifestării organizate exclusiv din sponsorizări au fost acordate diplome de excelenţă, pentru cuplurile ce aniversează 50 de ani de căsătorie, dar şi pentru elevii şi sportivii merituoşi. George Petri a lansat volumul „De la opincă la ştiinţă”, totul fiind gândit ca a reîntâlnire a fiilor satului sub auspicii de joc şi voie bună.
Evenimentul a inclus şi acţiunea culturală „Sărbătoarea portului şi jocului tradiţional de pe Valea Sălăuţei”, un proiect finanţat din fondurile nerambursabile ale bugetului judeţului Bistriţa-Năsăud, proiect promovat de de preotul paroh din Coşbuc, Iuliu Morariu. După parada portului popular de pe Valea Sălăuţei, a urmat un spectacol folcloric prezentat de etnologul Smaranda Mureşan de la Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud.
Pe scenă au urcat Ansamblul folcloric de tradiţii şi obiceiuri „Datini ca-n Hordou”, coordonat de învăţătorii Nicolae Parasca şi Mihaela Parasca, care au prezentat obiceiul „Cununa Grâului”, montajul literar „Dor de Casă” şi dansurile „Sucitorul” şi „Căluşarii”. Fanfara de Copii din Telciu, coordonată de Ion Mureşan şi Grupul vocal folcloric de la Telcişor, condus de preotul paroh Ovidiu Vasile Tofană, i-au încântat pe spectatorii prezenţi.
Ansamblul folcloric „Păunaşii Salvei” din Salva, cu grupul instrumental „Ceteraşii Someşeni”, în conducerea conducerea muzicală a lui Valer Fodorca, au prezentat un dans de Someş, pus în scenă de coregraful Valer Costantin. Interpretele Amalia Ţuţuruga şi Alina Ceuca au încântat publicul cu cântecele de pe Valea Sălăuţei.
Taraful Tradiţional „Păuniţa” din Sângeorz-Băi - cu Daniel Poleac – primaş, Petrică Adam – braci, Ioan Moldovan – gordună – a amintit de jocurile de altădată, suprinse atât de bine şi în poezia lui Coşbuc. Momentul a fost posibil cu sprijinul prof. Florin Hodoroga, directorul Casei Orăşeneşti de Cultură din Sângeorz-Băi.
Invitaţi speciali în spectacol au fost membrii Ansamblului Folcloric „Ciobănaşul” din Şieuţ, recent laureat la Festivalului Internaţional de Folclor „Peştişorul de Aur” de la Tulcea. Şi aici, la Coşbuc, au prezentat un program artistic excepţional, cu 19 perechi de dansatori din două generaţii (copii şi tineri), demonstrându-şi valoarea încă o dată. Jocuri populare tradiţionale precum „Căluşarul”, dar şi cu jocuri de pe Valea Şieului precum Sârbă, Brâu, Şchioapa, Rara, Bărbunc, Învârtita, în coregrafia în coregrafia învăţătorului Ignat Pantea, au fost aplaudate la scenă deschisă. Solista vocală Nicoleta Dornean a prezentat cântece populare specifice zonei. Ansamblul „Ciobănaşul” a fost însoţit de primarul comunei Şieuţ, Ioan Dedean Bortăş.
Sărbătoarea coşbucenilor s-a prelungit până târziu în noapte. Toţi sătenii au fost invitaţi în curtea Căminului Cultural la cântec, joc şi voie bună. S-a dansat până târziu, ca la jocul de altădată. Foarte mulţi fii ai satului plecaţi peste hotare şi reîntorşi acasă, în concediu, au participat la sărbătoarea satului. Au cântat pentru ei solista Alina Ceuca, acompaniată de Taraful Tradiţional „Păuniţa” din Sângeorz-Băi.
Au dat curs invitaţiei autorităţilor locale - primarul Ioan Pavela şi viceprimarul Alin Demian - Vasile Puica, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, de altfel originar din Telciu, senatorul Ioan Deneş, deputatul Daniel Suciu, Florin Moldovan – administratorul public al judeţului, consilierul preşedintelui CJ- Bogdan Gruia Ivan, Ioan Turc – preşedintele Oficiului Registrului Comerţului BN, fostul deputat Stelian Dolha şi liberalul Jenor Beudean.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5