Concert de colinde şi muzică tradiţională din judeţul Bistriţa-Năsăud şi Expoziţia Zadia, două evenimente culturale de excepţie găzduite de Muzeul Naţional al Literaturii Române
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud şi Fundaţia Societatea de Concerte Bistriţa, în parteneriat cu Muzeul Naţional al Literaturii Române, au organizat la Bucureşti, două evenimente culturale deosebite – un concert de colinde şi muzică tradiţională din judeţul Bistriţa-Năsăud şi vernisajul Expoziţiei Zadia. Aceste manifestări culturale fac parte din cadrul proiectului „Cucerirea Capitalei prin Cultură”, un proiect susţinut şi finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, prin Programul Centenar.
Evenimentul a fost prezentat de managerul Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, dr. Gavril Ţărmure, care a subliniat frumuseţea şi unicitatea tradiţiilor din judeţul nostru, amintind că alături de Suceava şi Maramureş suntem printre puţinele zone din ţară care încă mai păstrează elemente deosebite ale culturii populare.
Prezent la eveniment, domnul Alexandru Pugna, Secretar de Stat în Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, a subliniat şi dânsul frumuseţea şi bogăţia tradiţiilor noastre, bucurându-se de prezenţa artiştilor bistriţeni la evenimentul deosebit, de anvergură naţională, care s-a desfăşurat la Bucureşti.
Concertul de colinde şi muzică tradiţională de la Muzeul Naţional al Literaturii Române a fost susţinut de artişti şi grupuri tradiţionale din judeţul nostru. Spectacolul a fost deschis de reprezentaţia Tarafului Tradiţional „Păuniţa” din Sângeorz-Băi, avându-i ca membri pe Dani Poleac (vioară), Adam Petru (braci) şi Adam Petrică (contrabas). Aceştia au fost însoţiţi de Ioan Şorecău (fluier) şi au prezentat suite de jocuri de pe Valea Someşului şi colinde tradiţionale.
Mai apoi, scena a aparţinut rapsodului popular Teodora Purja din Agrieş (deţinătoarea titlului onorific „Tezaur Uman Viu”), cea care alături de fiica sa, Lenuţa Purja, şi de invitaţii lor, au adus în faţa publicului spectator cântece tradiţionale, horea în grumaz, dar şi câteva colinde.
Evenimentul a continuat cu reprezentaţia grupului de colindători al Ansamblului Folcloric „Ciobănaşul” din Şieuţ, cei care au pus în scenă un fragment din „Obiceiul Berii” şi au prezentat câteva colinde foarte vechi, acestea având un stil unic de interpretare. Din grupul de colindători al şieuţenilor au făcut parte însuşi primarul comunei, domnul Ioan Dedean-Bortăş, şi preotul paroh, Ştefan Pralea.
A urmat apoi vizitarea Expoziţiei Zadia, dar şi câteva întâlniri de suflet ale artiştilor bistriţeni cu spectatorii, conjudeţenii noştri fiind foarte solicitaţi pentru poze şi interviuri.
În cadrul acestui amplu proiect finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale – „Cucerirea Capitalei prin Cultură”, a mai avut loc, pe data de 11 decembrie, la Biblioteca Naţională a României, vernisajul unei extraordinare expoziţii de artă contemporană – BN Connections, expoziţie deschisă publicului larg spre vizitare până pe data de 19 ianuarie 2019 şi care cuprinde peste 1.000 de lucrări ce fac parte din colecţiile Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud şi ale Societăţii de Concerte Bistriţa, realizate de peste 200 de artişti din toată ţara în cadrul simpozioanelor de pictură de la Bistriţa, Colibiţa, Tihuţa, Eforie Nord şi Tescani, în perioada 1998-2018.
Panotarea şi instalarea celor două expoziţii au fost realizate la Bucureşti de tinerii artişti vizuali bistriţeni Alexandru Şerban şi Eugen Alupopanu, acesta din urmă fiind şi referent de specialitate în cadrul instituţiei noastre şi cel care s-a ocupat de documentarea foto-video a acţiunilor culturale amintite mai sus.
Un alt eveniment de rezonanţă naţională este şi Concertul Simfonic Extraordinar ce va avea loc pe data de 28 decembrie, începând cu orele 19:00, la Ateneul Român. Acest eveniment are o distribuţie impresionantă, fiind susţinut de Noua Orchestră Transilvană, dirijor David Crescenzi (Italia), avându-i ca solişti pe Adela Zaharia – soprană (Laureată a Marelui Premiu „Operalia”), Ştefan Pop – tenor (Laureat al Marelui Premiu „Operalia”), Zoltan Nagy – bariton (Solist al Operei de Stat din Viena) şi Alin Anca – bas (Solist al Operei de Stat din Berlin). În program vor fi prezentate arii din opere celebre.
Aşadar, o serie de evenimente culturale de excepţie la Bucureşti, ample şi diverse, cu şi despre bistriţeni, iniţiate şi coordonate de către managerul Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, dr. Gavril Ţărmure, manifestări ce oferă o imagine frumoasă judeţului nostru în capitala ţării şi nu numai.
Etnolog drd. Smaranda Mureşan
Şef Serviciu – Cultură Tradiţională
Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud
Citiţi şi:
- Concerte la tine acasă! Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud prezintă publicului un program selecționat din suita de evenimente organizate de-a lungul anilor
- Cucerirea Capitalei prin Cultură. Expoziţia BN CONNECTIONS, spectacole la Muzeul Naţional al Literaturii Române şi la Ateneul Român
- Proiectul Zadia, la Galeria Lina
- 500 de zadii, pe facebook
- Manifest Zadia: 1250 de fete vor pune în valoare zadia, pe stadion, pe ritmurile trupei Sensor
Adaugă comentariu nou