Scrierea intr-o maniera personala i-a recompensat succesul!

Noduri in haos

Menut Maximinian: “Noduri in haos” Editura Eurobit Timisoara 2012.

Volumele publicate până acum reprezinta, toate, un mosaic in care sunt vizibile , idei inovatoare, idei proprii. Viziunea corecta din cartile sale, l-a determinat in aceste timpuri dificile, timpuri schimbatoare, sa ramana acelasi, sa indrume cititorii la sentimente frumoase precum dragostea de tara, de locurile natale, de religia noastra, si de obiceiurile si datinile strabune.
Multi critici literari au dezbatut scrierile lui Menut Maximinian, (vezi CIV si pag.112-118 si nu numai ), fiecare avand o viziunea proprie. Oare ce a vrut sa spuna autorul prin titlul acestei carti? ”Noduri in haos” . Poate dragoste si iubire?! Sau poate teama pentru viitor! “Pentru un timp necunoscut? Haosul isi innoada cararile!”… A lasat loc de interpretare ficarui cititor si critic literar.
Poeziile din cuprinsul cartii pot da raspuns intrebarii.
Nascut in Timisoara, Menut Maximinian, a editat aceasta carte in editie romano-engleza-franceza, la Editura Eurobit Timisoara in anul 2012. Este laudabil si de apreciat.
Menut Maximinian a lansat provocari care duc la indeplinirea unor importante deziderate.
Poeziile patriotice din primul capitol precum: Tarana; Cantec Neamului; Neamul tau; Vatra Cetatii, iti rascolesc sentimentele patriotice si considera ca oamenii ar trebui sa-si doreasca asemenea sentimente. Felicitari!
Dar si capitolul al doilea:-cotidiene- este foarte puternic. “Aur si lacrimi” este una din poeziile ce te indeamna sa te autosusti, sa fi increzator.”O viata intru lupta, Un castigator”,…sa incurajezi adevarul, sa fi increzator si motivat de propria-ti tara sa ai sentimentul unei transparente totale.
Insusi titlul volumului “Noduri in haos” iti cere sa fi curat si integru gata fiind de a actiona in folosul tarii si a neamului romanesc.
-rusticele- din cap.III “In zori de viata” reliefeaza tineretea si dorul de viata si joc al poetului, datini ale locului , care nu trebuie uitate de tineret; pana si natura din “Pragul Padurii” de la noi, unde frunza blonda “S-a ametit de dragostea codrului…..Din raul de ganduri istoria si din mama viata” te trezeste la viata… Sunt cuvinte profunde care-ti strapung inima (p51). In acest volum textele create de Menut Maximinian sunt evidentiate pe baza talentului si evaluate cu precizie. –anotimpuri- din capitolul V “In muntii zapezilor”dau emoti cititorului pe care-l aduce la convingere, pasiune, speranta chiar si entuziasm.”In muntii zapezilor dacice,/Satul pluteste pe apele norilor./(p58) sau versurile din poezia “Ierni pierdute”:”Pe bancuta de sub cires/Se intalneste cu Dumnezeu./ Ea, iarna,si ei, ingerii,/Stau cuminti asteptand.” Multe se pot schimba si perfectiona in zilele noastre. M-au impresionat doua versuri din poezia “Rotile (p61) in care Menut a oferit…discutii, probleme, diferente culturale si multe idei creative chiar si prin versuri.
“Feciorii astia in blugi nu mai merg in armata,/Le apara patria strainii.”
Capitolul VI este dedicat poeziilor religioase. Stim ca romanul este un bun crestin. Versurile din acest capitol ne invata sa fim drepti, cinstiti, milostivi, sa promovam intotdeauna adevarul dar sa fim si tolerant. “Holdele dau painea vietii/Strugurii-sangele,/Iar noi credinta.”(pag.86) din poezia “Lacrima Lui”.
Volumul de versuri ”Noduri in haos” al poetului Menut Maximiniam are un plus de valoare si pentru faptul ca in cap.VII si VIII sunt poezii traduse in limba engleza si franceza, la fel si Cv-ul poetului.
Acest volum dovedeste pe langa un mare si deosebit har poetic si o bogata experienta de viata.

Doina Dragan,
Timisoara

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5