„Nu am avut niciun fel de influenţă asupra evaluării ansamblului „Dor Românesc”

- interviu realizat cu Florin Vasile Şomlea, director Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud

Rep. Domnule director, săptămâna trecută a avut loc evaluarea profesională a ansamblului profesionist „Dor Românesc”. Această evaluare a adus, pentru o parte din colectiv, note destul de mici. De ce era nevoie de o astfel de evaluare?

Vasile Şomlea: - În fiecare an, este obligatorie evaluarea personalului artistic şi nu numai. În cazul ansamblului profesionist „Dor Românesc”, conform prevederilor legale, evaluarea s-a făcut conform Hotărârii Nr. 1672/2008 pentru aplicarea Normelor metodologice privind evaluarea personalului artistic, tehnic şi administrativ de specialitate din instituţiile de spectacole sau concerte, în vederea stabilirii salariilor de bază şi a Legii nr. 40/2011 privind Codul Muncii. Deşi iniţial evaluarea era prevăzută în luna iunie, i-am mai lăsat o lună pe artişti pentru a avea posibilitatea să se pregătească. Evaluarea s-a făcut conform legilor în vigoare, directorul instituţiei neintervenind în niciun fel la comisia constituită.

Rep.: - S-a vorbit mult despre acest juriu de evaluare, care nu le-a dat gir la o parte dintre solişti.

V.Ş.: - Comisia de evaluare a activităţii profesionale a fost constituită din prof. univ. dr. Râpă Costică – preşedinte, prof. Scutăreanu Vasile Mugurel şi conf. univ. dr. Bodiu Aurel, oameni avizaţi în domeniul muzicii şi a cercetării. Juriul a audiat peste trei ore artiştii, atât soliştii vocali, cât şi soliştii instrumentişti. Mediile au făcut o anumită departajare în urma căreia cinci solişti vocali şi un instrumentist s-au situat sub media 8. Au fost doar doi absenţi, care sunt aşteptaţi la o următoare evaluare.

Rep.: - Ce se va întâmpla cu artiştii care nu au obţinut media necesară statutului de profesionist?

V.Ş.: În conformitate cu prevederile legale, cei care se consideră neîndreptăţiţi au dreptul la contestaţie. Tot directorul, conform Statutului, va întocmi o nouă comisie care va audia artiştii.

Rep.: - Ce se va întâmpla dacă nici de această dată nu va fi depăşită media 8?

V.Ş.: - Trebuie să se înţeleagă că noi respectăm prevederile legii, iar dacă nu vor fi obţinute notele care să îi încadreze la statutul de profesionişti, pot, fără nicio problemă, să rămână colaboratorii noştri, aşa cum sunt şi alţi artişti. Mai mult, persoanele care prin pregătirea lor se dovedesc a fi utile, vor rămâne în instituţie pe alte segmente. Vă repet, personal, nu am avut niciun fel de influenţă asupra evaluării, rezultatele aparţinând comisiei, care a fost, din punctul meu de vedere, una impecabilă.

Rep.: - Va fi afectat ansamblul în urma acestor evaluări?

V.Ş. – Orchestra este compusă dintr-un număr de instrumentişti, care cu o singură excepţie, au avut cu toţii note de trecere. Avem şi soliştii foarte buni, care sunt convins, vor duce pe mai departe cu cinste statutul de profesionist. Rezultatele finale încă nu sunt bătute în cuie, vom vedea ce se va întâmpla în zilele următoare.

Evaluarea a avut mai multe criterii, printre care calităţile vocal-interpretative, autenticitatea în repertoriul propriu, autenticitatea portului tradiţional şi cunoştinţe generale despre folclorul românesc.

Comentarii

21/07/11 22:49
maria

de ce nu permiteti participarea la concurs si a altor voci frumoase din judet?

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5