O altfel de săptămană la Ṣcoala Gimnazială “Ṣtefan cel Mare”din Bistrița

Prof.Claudia Feldrihan

Ṣcoala Gimnazială “Ṣtefan cel Mare”, la fel ca celelalte instituții școlare, a derulat în intervalul 6-10 aprilie o serie de ,,altfel” de activități, prin care a dorit să realizeze în manieră non-formală finalitățile tuturor componentelor educației.

Echipa managerială, în colaborare cu cadrele didactice din învățământul primar și cel gimnazial, o oferit elevilor o diversitate de ,,tipuri de educație”. De la educația ecologică ce și-a propus cultivarea respectului pentru mediul înconjurător prin ecologizarea curţii şcolii, campaniile antipoluare, vizite la groapa de gunoi de la Tărpiu unde elevii s-au familiarizat cu reciclarea selectivă, participarea cu 6 echipaje la Concursul Județean “Arborii viitorului” desfășurat la Liceul Agricol din Bistrița, până la educația fizică axată pe desfășurarea competițiilor sportive de handbal, fotbal, șah - toate alternativele educaționale de tip non-formal au susținut, în utimă instanță practicarea unui stil de viață sănătos, după cum susțineau și anticii: „Mens sana in corpore sano!”.

Pentru dezvoltarea intelectuală, dar și a spiritului civic, a cetăţeniei democratice, elevii au aflat ce înseamnă să fii salvator de vieţi, în Ziua siguranței derulată în parteneriat cu I.S.U. Bistrița, sau cât este de important să ai dreptul la o a doua șansă (vizita la Penitenciarul Bistrița). De asemenea, abordând excursia ca activitate interdisciplinară și-au îmbogățit culturala generală cu informații despre capitalele europene (Budapesta), descoperind însă și valorile istorice naționale - cetățile medievale din Transilvania (Bistriţa-Turda-Alba Iulia-Hunedoara-Sighișoara-Sibiu).

Din oferta educațională a instituției nu au lipsit nici repere culturale specifice perioadei, precum tradițiile și obiceiurile de Paști asociate cu vizitele la Muzeul Județean Bistrița-Năsăud și diferite locașe de cult, vizionările spectacolelor de teatru și nu în ultimul rând cu o călătorie în lumea întâmplărilor amuzante și trăznite din generală, unde au primit câte un „Pașaport pentru cultură”.
Educației profesionale i-a revenit Job Shadowin Day, zi în care elevi au pătruns în tainele unor profesii și mediile specifice acestora, având ocazia să asimileze informații esențiale pentru orientarea lor școlară și profesională ulterioară.

Promovând o educație de tip exhaustiv în care formalul să se îmbine armonios cu nonformalul și informalul, Ṣcoala Gimnazială “Ṣtefan cel Mare”din Bistrița a oferit “altfel” de experiențe educative într-o săptămană la finalul căreia nu se poate decât să transmită tuturor .....Sărbători luminate!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5